Բաղադրամասեր

Խմորի համար ՝

5 բաժակ ալյուր,

½ թ. գ. աղ,

3 ճ. գ. ձիթայուղ,

1 ճ. գ. չոր թթխմոր,

¼ բաժակ գոլ ջուր,

ջուր փափուկ խմոր ստանալու համար,

1 թ. գ. շաքարավազ,

Վրան քսելու համար ՝

2 բաժակ լավ խառնած թահին,

1 ու կես բաժակ շաքարավազ,

1-2 թ. գ. դարչինի փոշի

Պատրաստման եղանակը

Խառնել չոր թթխմորը, մեկ ճ. գ. շաքարավազն ու մեկ քառորդ բաժակ գոլ ջուրը, թողնել, որ զանգվածն ուռչի:

Ավելացնել ալյուրը, աղն ու մնացած բաղադրիչները` փափուկ խմոր ստանալու համար:

Վերցնել թաս, յուղել, մեջը դնել խմորն ու շուռումուռ տալ, որպեսզի ամբողջությամբ ծածկվի յուղով: Ծածկել ցելոֆանի շերտով ու թողնել միջանցիկ քամուց զերծ անկյունում, մինչև բարձրանա իր կրկնակի չափով:

Առանձին տարայում խառնել թահինը, շաքարն ու դարչինը: Դնել մի կողմ:

Խմորը բաժանել տասը մասի, գրտնակել 25 սմ տրամագծով կլոր շերտերի և վրան քսել թահինի խառնուրդը:

Ոլորել, ստանալ երկար ոլորված շերտեր և ծայրերը սեղմելով փակել, որպեսզի չթափվի թահինով միջուկը: Այնուհետև այդ ոլորված շերտերը ևս իրենց հերթին ոլորելով ստանալ կլոր խմորեղեն

Թխել նախապես 200C տաքացված ջեռոցում մինչև ոսկեգունելը: