Բաղադրամասեր
Կաղամբ – 10 կգ,
Գազար – 500 գ
Կծու պղպեղ – 2 փոկոճ
Սխտոր – 4 պճեղ,
Շաքար – 800 գ,
Աղ – 400 գ,
Ջուր - 9 լիտր,
Մաղադանոս, սամիթ (ըստ ցանկության)
Պատրաստման եղանակը
Կաղամբը լվանալ, կաղամբակոթերը կտրել-հեռացնել ու կաղամբի գլուխը խոշոր կտրատել:
Ջուրը եռացնել ու եռացված ջրին աղ խառնել:
Կաղամբը տեղավորել էմալապատ տարայի մեջ ու վրան լցնել աղաջուրը:
Կաղամբի վրա ծանրոց դնել ու թողնել 5 օր:
5 օր անց կաղամբն աղաջրից հանել ու մանր կտրտել:
Աղաջուրը չթափել:
Գազարը լվանալ, կլպել և խոշոր քերիչով քերել:
Սխտորը կլպել ու մանրատել: Մանրատել նաև պղպեղը: Տարայի մեջ լցնել կտրատված կաղամբը:
Կաղամբի վրա շաղ տալ գազարը, սխտորը, պղպեղն ու մեկ բռաչափ մաղադանոս:
Աղաջուրը թանզիվով քամել, եռացնել, թողնել պաղի ու լցնել կաղամբի վրա:
Վրան ծանրություն դնել ու երկու օր սպասել:
Երկու օր անց շաքարավազ ավելացնել ու լավ խառնել: Թթուն պատրաստ է: Մնում է այն լցնել ապակյա տարաները և փակել: