Բաղադրամասեր
խմորի համար `
ձու – 5 հատ,
շաքարավազ – 1 թ. գդ,
ալյուր – 3 բաժակ,
աղ – 1 թ. գդ.,
Քաղցրաջրի համար ՝
մեղր – 1 բաժակ,
շաքարավազ – կես բաժակ,
բուսայուղ խմորը բովելու համար
Պատրաստման եղանակը
Ալյուրը մաղել, բլրակի ձև տալ, գագաթին փոս անել: Ձուն կոտրել, աղն ու շաքարավազը լցնել, ձեռքով խառնել:
Ավելացնել այնքան ջուր, որ ստացվի պինդ խմոր:
Խմորը գնդել, թողնել հանգստանա մի քանի րոպե: Հետո բարակ բացել, գլանաձև փաթաթել:
Խմորի գլանակը սուր դանակով շատ բարակ կտրատել: Կստացվեն բարակ ու երկար խմորի զոլեր: Առատ ալյուր ցանել սեղանին, խմորի շերտերը մատներով առանձնացնել, ձգել-երկարեցնել:
Հետո առանձնացված խմորները թափ տալ` ավելորդ ալյուրից ազատվելու համար: Խորը թավայի մեջ առատ բուսայուղ լցնել: Խմորը բովել թեժ կրակի վրա, մինչև այն դառնա բաց շագանակագույն: Ապա բովված «արիշտան» տեղափոխել մատուցվող ափսեի մեջ, սեղմել թիակով, կարելի է փաթաթել, կծիկի ձև տալ:
Կարելի է ընկույզով կամ չրերեվ միջուկ տեղադրել խմորի մեջ:
Նախապես եփել մեղրն ու շաքարավազը` դնելով շատ մարմանդ կրակին: Քաղցրաջուրը լցնել բոված խմորի վրա, ևս մեկ անգամ սեղմել բոլոր կողմերից, որպեսզի խմորի բոլոր փշուրները միասնանան և ստանան ամբողջական տեսք: