Բաղադրամասեր
շաքարավազ - 2 ճ/գդ,
շաքարի փոշի - ըստ ճաշակի,
սերուցք 30-35% յուղայնությամբ - 200 մլ,
վանիլին - 10 գր,
Խմորի համար ՝
շաքարավազ - 50 գր
ձու - 1 հատ
ձվի դեղնուց - 2 հատ
կաթ - 150 մլ
ալյուր - 300 գր
խմորիչ - 20 գր
աղ - մեկ պտղունց
կիտրոն - 0,5 հատ
կարագ - 50 գր
վանիլին
Պատրաստման եղանակը
Պատրաստում ենք խմորը: Գոլ կաթի մեջ լցնում ենք խմորիչը, 20 գր շաքարավազը, աղը, կիտրոնի քերուկն ու 50 գր ալյուրը: Խառնում ենք և թողնում, որ խմորիչն ակտիվանա:
Երբ որ խմորիչն ուռչում է, ավելացնում ենք 30 գր շաքարավազը: Հետո ավելացնում ենք երկու դեղնուցը, 1 ձուն ու վանիլինը: Խառնում ենք, ինչից հետո ալյուրի կեսը մաղում ենք մեջը:
Գդալով խառնում ենք և մի քիչ էլ ալյուր մաղում: Նորից գդալով խառնում ենք և այնքան ալյուր ավելացնում, որ հնարավոր լինի խմորը լցնել սեղանին: Սեղանին մի քիչ ալյուր ենք մաղում և խմորը դնում վրան:
Մնացած ալյուրը քիչ-քիչ խառնում ենք խմորին ու հունցում: Խմորը լցնում ենք կաթսայի մեջ, սրբիչով ծածկում ու 25 րոպե թողնում տաք տեղում:
Այդ ընթացքում կարագը հալեցնում և հովացնում ենք: Կես ժամ անց սեղանին մի քիչ կարագ ենք լցնում: Խմորը դնում ենք կարագի վրա, հունցում այնքան ժամանակ, մինչև զգանք, որ կարագը ներծծվել է խմորի մեջ: Կրկին կարագը քիչ-քիչ լցնում ենք սեղանին ու խմորը հունցում: Շարունակում ենք այնքան ժամանակ, մինչև որ կարագը վերջանա:
Խմորը նորից դնում ենք կաթսայի մեջ, 1,5 ժամ թողնում տաք տեղում: Բարձրացած խմորը հունցում ենք և նորից 45 րոպե թողնում տաք տեղում (այն կրկին բարձրանում է):
Այժմ արդեն խմորը դնում ենք թեթևակի ձիթայուղած սեղանին, գնդում ենք և 15 րոպե թողնում, որ հանգստանա: Հանգստացած ու բարձրացած խմորը 11 մասի ենք բաժանում և նորից 15 րոպե թողնում, որ հանգստանա:
Այժմ արդեն ձևավորում ենք բուլկիները: խմորը հավաքում ենք եզրերից դեպի կենտրոն և շարում սեղանին` հարթ կողմը դեպի վերև: Ջեռոցի տապակը ձիթայուղում ենք ու բուլկիներն իրարից փոքր-ինչ հեռու դասավորում տապակի մեջ:
Այդպես թողնում ենք 30 րոպե:
Այդ ընթացքում սերուցքը մի քիչ տաքացնում ենք, ավելացնում 2 ճ/գդ շաքարավազ ու վանիլինը և խառնում: 30 րոպե անց գդալով լցնում ենք բուլկիների վրա:
Բուլկիները թխում ենք 180 աստիճան ջեռոցում 30 րոպե: Ջեռոցից հանում ենք, սրբիչով ծածկում ու թողնում մի քիչ հովանա:
Հետո արդեն կարող ենք վրան շաքարի փոշի ցանել: