Առանց դրոժի շերտավոր խմոր

Առանց դրոժի շերտավոր խմոր
Առանց դրոժի շերտավոր խմոր
Առանց դրոժի շերտավոր խմոր
Առանց դրոժի շերտավոր խմոր

Բաղադրամասեր

  • 0.5 կգ ալյուր,

  • 1,5 հատ ձվի դեղնուց,

  • 200 գ կարագ,

  • 2 ո/գ քացախ,

  • 200 մլ ջուր,

  • 1/3 թ/գդ աղ

Պատրաստման եղանակը

  • Ձուն հարում ենք և ավելացնում ջուրը:

  • Ավելացնում ենք քացախն ու խառնում (5% քացախի դեպքում կարելի է վերցնել 3 գդալ): Լցնում ենք աղն ու խառնում մինչև աղի բյուրեղները լուծվեն:

  • Աստիճանաբար լցնում ենք մաղած ալյուրն ու միաժամանակ գդալով խառնում:

  • Հունցում ենք համասեռ, բավական պինդ խմոր: Կարելի է այն մի քանի անգամ ծեծել սեղանի վրա: Խմորը պետք է թեթևակի կպչի ձեռքերին:

  • Ստացված խմորը գնդում ենք: Փաթաթում ենք սննդային թաղանթի մեջ, որպեսզի երեսը չչորանա, թողնում ենք սենյակային ջերմաստիճանում 1-2 ժամ:

  • Խմորը սենյակային ջերմաստիճանում պետք է երկար ժամանակ մնա, որպեսզի սոսնձանյութն ակտիվանա, ու խմորը դառնա առաձգական: Հետո խմորը 30 րոպե պահում ենք սառնարանում, որպեսզի խմորի ու կարագի ջերմաստիճանները հավասարվեն:

  • Սառեցրած կարագը խառնում ենք 40 գր կարագի հետ: Ստացված համասեռ զանգվածին 2 սմ հաստությամբ ուղղանկյան տեսք ենք տալիս: 20-30 րոպեով դնում ենք սառնարան: Կարելի է սառնարան դնել խմորի հետ միասին, ու միասին էլ հանել սառնարանից:

  • Խմորի գունդը դանակով խաչաձև կտրում ենք և գրտնակում: Պետք է մեջտեղի մասը եզրերից հաստ լինի: Ստացված շերտի կենտրոնում դնում ենք կարագի ու ալյուրի սառած խառնուրդը:

  • Ծածկում ենք խմորով, եզրերը ծրարի նման կամ հարմար այլ ձևով վրա բերում ու ամրացնում:

  • Այնուհետև այսպես վրա բերում: Դնում ենք ալյուրով պատված սեղանին, կենտրոնից դեպի եզրեր զգուշությամբ գրտնակում: Պետք է ստացվի 1 սմ հաստությամբ ուղղանկյուն շերտ: Երկու ծայրերը կենտրոնում վրա ենք բերում՝ մեջտեղում նեղ լուսանցք թողնելով: Հետո աջ եզրը դնում ենք ձախի վրա, որպեսզի եզրերը հավասար նստեն իրար վրա: Խմորը 20 րոպեով դնում ենք սառնարան: Դրանից հետո գրտնակելուգործընթացը 3 անգամ կրկնում ենք:

Կատեգորիաներ

Պատրաստման բարդությունը

Հեշտ

Խոհանոց
loading...