Բաղադրամասեր

Լցոնի համար՝

300 գր խոզի միս (խճողակ),

1/2 թ/գդ աղ,

120 գր սոխ,

Խմորի համար՝ 450 գր ալյուր,

200 մլ ջուր,

1 հատ ձու,

աղը,պղպեղը՝ ըստ ճաշակի,

Արգանակի համար ՝

1 թ/գդ աղ,

1 լ ջուր,

0,3 թ/գդ քրքում,

5 հատիկ սև պղպեղ,

1 հատ դափնու տերև (лавровый лист)

Տապակելու համար ՝

կարագ,

բուսայուղ,

աղ,

ջուր

Պատրաստման եղանակը

Պատրաստում ենք պելմենների լցոնը։ Սոխը բլենդերի մեջ մանրացնում ենք կամ մսաղացով աղում։ Մսի խճողակը լցնում ենք տարայի մեջ, ավելացնում ենք սոխը, աղ և պղպեղ ենք անում և խճողակը լավ խառնում ենք։

Պատրաստում ենք խմորը։ Աղը, մաղած ալյուրը, ձուն և ջուրը միացնում ենք իրար։ Առաձգական խմոր ենք հունցում։ Խմորը սննդային փաթեթով ծածկում ենք և 30 րոպե սենյակային ջերմաստիճանում ենք թողնում։

Այնուհետև խմորը բարակ շերտով գրտնակում ենք (անընդհատ ալյուր ցանելով) և 14 սմ երկարությամբ և 7 սմ լայնությամբ գծեր ենք կտրում։ Յուրաքանչյուրի մեջտեղով (երկայնքով) խճողակ ենք լցնում։

Այնուհետև խմորը մեջտեղից երկարությամբ ծալում ենք և եզրերը թեթևակի սեղմում, որպեսզի եփվելու ընթացքում դրանք չբացվեն։

Կաթսայի մեջ ջուր , աղ, հատիկավոր պղպեղ, դափնու տերև և քրքում ենք ավելացնում։ Կաթսան դնում ենք կրակի վրա և ջուրը եռման աստիճանի ենք հասցնում։ Ջուրը եռալուն պես, կարող ենք պելմենները մեջը լցնել։ Զգուշորեն խառնում ենք, որպեսզի պելմեններն իրար չկպչեն և 5-7 րոպե եփում ենք։ Լավ կլինի փոքր չափաբաժիններով եփենք։

Թավան պատել կարագով: Տաքացնել, շարել պելմենին:

Երկու կողմիով տապակել, ավելացնել ջուր: Եռացնել 3 րոպե, ջուրը քամել, պելմենինները կրկին տապակել: Ավելացնել մի փոքր կարագ, 1 րոպե տապակել ու վերցնել կրակից: