Հավի ձու․ Օգտակարությունը, հակացուցումները։ Ամեն ինչ ձվի մասին․ տեղեկություններ, որոնց մասին տեղյակ չենք


Հավկիթը մարդու սննդակարգում զբաղեցնում է պատվավոր տեղ: Հավկիթների «սիրված» լինելու մասին վկայում է նաև այն փաստը, որ Հավկիթների միջազգային հանձնաժողովը սահմանել է Հավկիթի համաշխարհային օր, որը աշխարհի շատ երկրներում նշվում է հոկտեմբերի երկրորդ ուրբաթ օրը:
Հավի ձուն օրգանիզմի համար օգտակար 12 վիտամիններ է պարունակում. Այն բավականաչափ հարուստ է հատկապես А, В1, В2, В9 (ֆոլաթթու) եւ Е վիտամիններով, իսկ D վիտամինի բաղադրությամբ միայն ձկան յուղին է զիջում: Օգտակար միներալներից էլ կալցիումը, ֆոսֆորը, յոդը, երկաթը, պղինձն ու կոբալտն են առկա:
Ձուն խոհարարության մեջ
Առաջարկում ենք ամենալավ բաղադրատոմսերը, որոնք պատրաստվում են ձվից ՝ Ձվով դդմիկ (կաբաշկա) , լոլիկով ձվածեղ ,
Որոշ փորձագետների պնդմամբ, ձուն նաեւ հակաօքսիդանտային հատկություններով է աչքի ընկնում. շաբաթական մի քանի ձու ընդունող կանանց մոտ կրծքագեղձի քաղցկեղի առաջացման անհամեմատ ցածր ռիսկ է գործում:
Հավի ձուն իմունային համակարգն ամրապնդելու ներուժ եւս ունի եւ արդյունավետ պրոֆիլակտիկ միջոց է՝ աթերոսկլերոզի ու սրտանոթային հիվանդությունների դեմ պայքարի համար: Այն նաեւ դրական անդրադարձ է ապահովում ստամոքսաաղիքային համակարգի վրա եւ կարող է խոցային հիվանդության դեմ պայքարի միջոց ծառայել: Ձվի՝ տեսողության վրա անդրադարձը նույնպես չի կարելի թերագնահատել. սննդատեսակի մի շարք բաղադրիչներ աչքերը կատարախտից պաշտպանելու հատկություն ունեն: Բացի այդ էլ, ուղեղի աշխատանքը, հիշողությունը եւ մտավոր կարողությունները բարելավելու հնարավորություն են ընձեռում:
Օգտակար բաղադրությունը
Ձվի շնորհիվ մարդը ստանում է այնքան սպիտակուց, որքան անհրաժեշտ է օրգանիզմին: Այն համարվում է մսի մրցակիցը: Այսպես, մեկ ձուն ունի 78 կիլոկալորիա, այսինքն սպիտակուցի օրական չափաբաչնի մոտ 15 % (նույնքան սպիտակուց կա մեկ բաժակ կաթի կամ 50 գ մսի մեջ): Քիչ կալորիականության համար հավկիթը շատ հաճախ դիետաների մեջ են օգտագործում: Հավկիթի սպիտակուցն ու դեղնուցն ունեն անփոխարինելի ամինաթթուներ, 12 վիտամին և բազմաթիվ միկրոէլեմենտներ, այդ թվում և հզոր հակաօքսիդանտ՝ սելեն, ինչպես նաև կալցիումի ու երկաթի օրական 3 % նորման: Համարվում է, որ այն մարդկանց մոտ, ովքեր պարբերաբար ձու են օգտագործում, շատ քիչ է օնկոլոգիական, Ալցգեյմերի հիվանդություններով հիվանդանալու հավանականությունը, նրանց մոտ հազվադեպ են լինում ոսկորների հետ խնդիրներ, իսկ ատամներն ավելի ամուր են:
Սառնարանի բացակայության դեպքում ձուն կարելի է պահել երկար ժամանակ, եթե պատեք կարագի բարակ շերտով կամ փաթաթեք անագաթղթի մեջ: Ձուն սառնարանում կարելի է պահել 2 շաբաթից ոչ ավելի, իսկ եթե փաթաթեք թղթով եւ շաբաթը մեկ մի կողմից մյուսը շուռ տաք, ապա կարելի է պահել ավելի երկար: Բութ ծայրը դեպի վեր թեքած ձուն ավելի երկար կդիմանա սառնարանում: Սառնարանից հանած ձուն օգտագործելուց առաջ հարկավոր է որոշ ժամանակ թողնել սենյակի ջերմաստիճանում: Սառը սպիտակուցը շատ դժվարությամբ է հարվում: Սառնարանից հանելուց հետո անմիջապես չհարել, թողնել որոշ ժամանակ տաքանա: Հում ձուն վնասակար է հատկապես երեխաների համար: Այն վատ է մարսվում եւ բացի դրանից, հում ձվի կեղեւների միջոցով մանրէներն ավելի հեշտությամբ են թափանցում օրգանիզմ: Պինդ ձուն ավելի երկար կմնա սառնարանում, եթե այն պահեք սառը ջրով լի ամանի մեջ: Եփած ձվի դեղնուցը որպեսզի կտրատելիս չփշրվի՝ կտրել սառը ջրում թաթախած դանակով: Եռացող ջրում եփված ձվի դեղնուցը պինդ է լինում, իսկ սպիտակուցը՝ թույլ: Ձվի դեղնուցի եւ սպիտակուցի միջնամասում որպեսզի մուգ շերտ չառաջանա, անհրաժեշտ է ձուն եփել 5 րոպեից ոչ ավելի: Ձուն խաշելիս չի ճաքի, եթե ամանի հատակին շուռ տված ափսե դնեք: Որպեսզի ճաքած ձուն աղաջրում եփելիս դուրս չթափվի, հակառակ ծայրում ասեղով անցք բացեք: Եփած ձուն հում ձվից կարելի է տարբերել այն պտտելով: Եփած ձուն շատ է պտտվում: Ձվի սպիտակուցը հարել ապակե ամանի մեջ: Որպեսզի սպիտակուցը լավ հարվի, ամանի պատերին կիսված կիտրոն քսել: Եթե հարվող սպիտակուցին 1 ճաշի գդալ ջուր ավելացնեք, ապա այն ավելի շատ կփրփրի: Ձվի դեղնուցը սառնարանում կարելի է պահել ջրով լի ամանի մեջ: Ձվոտ ամանը սկզբում լվանալ սառը, ապա՝ տաք ջրով: Ձվաձեղը պատրաստում են միայն մեղմ կրակի վրա եւ ավելի համեղ, ախորժաբեր կլինի, եթե վրան մանր կտրատած կանաչ սոխ ցանեք:
Կարդացեք այստեղ ՝ https://xohanoc.am/hy/xohanocic-durs/Jun-erbek-chhamadrek
