Միայն իմանաք ինչ վտանգավոր է արևածաղկի ձեթը առողջության համար
Արևածաղկի ձեթը պարունակում է մեծ քանակությամբ ճարպաթթուներ՝ պրոբորբոքային ազդեցությամբ, նրա վնասակարության մասին իր մեկնաբանության մեջ հիշել է հայտնի ռուս դիետոլոգ Միխայիլ Գինզբուրգը։
Պատասխանելով հարցին, թե որքանով է վնասակար արևածաղկի ձեթ ուտելը, Գինցբուրգը ասել է, որ այս մթերքը կարելի է համարել բացարձակապես անվտանգ, եթե մարդն օրական օգտագործում է ոչ ավելի, քան մեկ թեյի գդալ:
Դիետոլոգը պարզաբանել է, որ ձեթն ավելի մեծ ծավալով չի կարելի օգտագործել՝ դրա բաղադրության մեջ որոշակի ճարպաթթուների առկայության պատճառով։ «Դրա մեջ ամենաշատը այսպես կոչված լինոլիկ օմեգա-6 ճարպաթթուն է՝ մոտ 60 տոկոս: Այն նաև պարունակում է արախիդոնաթթու:
Երկուսն էլ օգտակար չեն, քանի որ ունեն պրոբորբոքային ազդեցություն»,- զգուշացրել է բժիշկը։
Գինսբուրգը հավելեց, որ այս թթուները բավականին մեղմ բորբոքում են հրահրում։ Բայց եթե այն դառնում է խրոնիկ, մեծացնում է բազմաթիվ խանգարումների վտանգը:
Մասնավորապես, օրգանիզմն ավելի հակված է դառնում «տարիքային» հիվանդությունների մեծ մասի՝ սրտանոթային հիվանդություններից մինչև չարորակ ուռուցքներ:
Սննդաբանի խոսքով՝ ուտելու համար լավագույնն է ձիթապտղի յուղը, երբեմն կարելի է ուտել նաև կտավատի սերմ։