Ընկույզը կօգնի Ձեզ ազատվել հիվանդություններից։ Նրա օգտակար հատկությունների մասին։ Ինչպես նաև Հակացուցումները։

Դիտումներ 1545
Ընկույզը կօգնի Ձեզ ազատվել հիվանդություններից։ Նրա օգտակար հատկությունների մասին։ Ինչպես նաև Հակացուցումները։

Հունական ընկույզի մասին հիշատակումներ եղել են ավելի քան 4 հազար տարի առաջ: Դեռևս Ավիցենան ու Հիպոկրատն են նկարագրել այն ու շարադրել դրա օգտակար հատկությունները: Oրինակ` Հիպոկրատը խորհուրդ էր տալիս ընկույզ ուտել ստամոքսացավի, ուղեղի, սրտի, լյարդի ու երիկամների աշխատանքի բարելավման համար: Հերոդոտոսն ընկույզ խորհուրդ էր տալիս ուտել կենսական ուժերը կրկնապատկելու համար: Հին Բաբելոնում հասարակ մարդկանց արգելում էին ընկույզ գործածել:

Իզուր չէ, որ հունական ընկույզը մեղրի հետ համարվում էր աստվածների սնունդ:

Արևելյան բժշկությունը համարում է, որ այն ամրապնդում է սիրտը, լյարդը: Կանոնավոր օգտագործումը, անգամ քիչ քանակությամբ, էական դրական ազդեցություն է թողնում հիշողության վրա ու մտածողության գործընթացն է վերականգնում: Արդյունքն անգամ մի քանի շաբաթից է նկատելի դառնում: Ընկույզի օգտակար հատկությունները մեր անկայուն ժամանակներում էլ շատ են կարևորվում. գաղտնիք չէ, որ երբեմն ռադիոակտիվ ֆոնի տատանում է գրանցվում, իսկ ընկույզի յոդը օրգանիզմի պաշտպանական ուժերն է ակտիվացնում:

Ընկույզի միջուկը մարդու օրգանիզմի համար կարևոր B, PP, C վիտամիններ է պարունակում, բջջանք, կարոտին, հանքային միացություններ ու օրգանական նյութեր: Ընկուզենու տերևներում ու միջուկում ֆոլաթթու է պարունակվում, ալդեհիդներ ու եթերայուղեր: Իսկ շուրջպտղային հատվածները խինոն, կումարին ու դաբաղանյութեր են պարունակում: Մեծ քանակությամբ կարևոր ու օգտակար նյութեր է պարունակում ընկույզի կանաչ կեղևը, ինչպես նաև ստերոիդներ, ֆենոլկարբոլաթթուներ:


Օգտակար հատկությունները

Հունական ընկույզն անոթալայնիչ հատկություն ունի, կիրառվում է որպես միզամուղ կալիումի ու մագնեզիումի միացության շնորհիվ, նպաստում է զարկերակային ճնշման իջեցմանը:

Հասունացած ընկույզը բազմավիտամինային բնական համալիր է: Իսկ C վիտամինի պարունակությամբ նույնիսկ սև հաղարջն ու ցիտրուսազգիները չեն կարող մրցել ընկույզի հետ:

Անկասկած, ապացուցված է ընկույզի օգտակարությունը, ուստի այն որպես կանխարգելիչ միջոց առաջարկվում է գործածել սեզոնային մրսածության հիվանդությունների դեմ իմունիտետը բարձրացնելու համար:

Ընկույզ են առաջարկում արագ ուժերը վերականգնելու համար, երբ հատկապես պետք է ֆիզիկական աշխատանքից, մկանային գերլարվածությունից հետո հանգստանալ ու հոգնածությունը թոթափել: Ընկույզը հրաշալի միջոց է ստամոքսի գործունեությունը կարգավորելու ու փորկապության դեմ պայքարելու համար:

Երկաթը, կալիումը, մագնեզիումը, կոբալտը, յոդը, ճարպաթթուները, որոնք ընկույզի բաղկացուցիչներն են, դրական ազդեցություն են ունենում սիրտ-անոթային հիվանդությունների, արյան ճնշման ու սակավարյունության դեպքում:

Ամերիկացի գիտնականներն ուսումնասիրություններ են կատարել ու պարզել, որ ընկույզը շատ հարուստ է ճարպերով: Դրանցով լրիվ կարելի է փոխարինել յուղոտ ուտելիքները, ասվածը վերաբերում է հատկապես նրանց, ովքեր փորձում են սննդակարգեր պահել:

Ընկույզն արժեքավոր է նաև հակաօքսիդանտներով. դրանք նպաստում են շագանակագեղձի ու կաթնագեղձի քաղցկեղային հիվանդությունների վտանգի նվազմանը:

Ի դեպ, ապացուցված է, որ ընկույզը դրական ազդեցություն է ունենում արական կարողության վրա, սակայն, դրա համար պետք է օրական 7 ընկույզ ուտել:

Ժողովրդական բժշկության մեջ բուժման նպատակով գործի են դրվում ոչ միայն պտուղները, այլև ընկուզենու տերևները; Դրանցից թուրմ են պատրաստում, որով բուժում են սկլերոզը, տուբերկուլյոզը, ռախիտը: Դա նաև արյան մեջ շաքարի քանակը նվազեցնելու ու նյութափոխանակության կարգավորման նպատակով է գործածվում: Այդ թուրմը նաև արտաքին գործածման համար է՝ թրջոցների ու վերքերի սպիացման, թարախային ցանի, որքինի ու էկզեմայի բուժման նպատակով: Այդ թուրմն առաջարկվում է լնդերի արյունահոսության դեպքում՝ բերանի խոռոչն ու կոկորդը ողողելու նպատակով:

Ընկույզի միջնապատերը պետք է օղու հետ թրմել, ու գործածել դողէրոցքի ու նյարդային հիվանդությունների դեպքում:

Հրաշալի համի համար էլ այն գնահատվում է հրուշակեղենային գործում ու խոհանոցում: Այստեղ մի նրբություն կա. նոր հավաքած ընկույզը ամենաօգտակարն է, իսկ շատերի համար էլ՝ ամենահամեղը:

Հակացուցումները

Բնության մեջ ամեն ինչ հավասարակշռված է, ամեն ինչ ունի դրական ու բացասական կողմեր, օգտակար ու վնասակար հատկություններ: Ընկույզն էլ, բնականաբար, այս ամբողջից չի առանձնանում: Ընկույզ ուտել չի առաջարկվում այն մարդկանց, ովքեր մաշկային հիվանդություններ ունեն. դա կարող է սրացում տալ. օրինակ՝ փսորիազը, նեյրոդերմիտը ու էկզեմաների տարբեր տեսակներն այս շարքից են:

Ընկույզից պետք է հրաժարվեն նաև ալերգիաների հակում ունեցողները: Եվ ընդհանրապես, մեծ քանակությամբ ընկույզը նույնպես օգուտ չի կարող տալ:

Ընկուզենու տերևների թունդ եփուկով կարելի է մազերին երանգ հաղորդել:

Ցեցը, ճանճն ու մոծակները չեն սիրում ընկուզենու հոտը: Փոքր չափաբաժիններով այդ հոտը մարդուն հաճելի է, սակայն մեծ չափաբաժինը կարող է գլխացավ առաջացնել: Կանաչ, մատղաշ ընկույզը կյանքը դրական հունի մեջ է գցում:

Իմունիտետի ու արյան շրջանառության կանոնավորման համար հավասար քանակությամբ մեղր ու ընկույզի կանաչ պտուղներ պետք է խառնել (կարելի է նույնը շաքարով պատրաստել), ապա թրմել փակ բերանով ամանի մեջ մեկ ամիս, մութ տեղում, սակայն պարբերաբար պետք է ամանը թափահարել: Ընդունել օրական 3 անգամ, ուտելուց կես ժամ առաջ, 1 թեյի գդալ:

Հայտնի է, որ ասկորբինաթթուն նպաստում է դեզօքսիռիբոնուկլեինաթթվի սինթեզին, մասնակցում օքսիդա-վերականգնման գործընթացներին, մակերիկամների կեղևի ու վահանագեղձի հորմոնների սինթեզին ու փոխանակությանը, ապահովում է մազանոթների նորմալ անցանելիությունը, արյունատար անոթներին առաձգականություն ու ամրություն հաղորդում ու հակավարակիչ ազդեցություն ունենում:

Ի դեպ, ընկույզի կանաչ պտուղները հզոր հակամակաբույծ միջոց են: Իրանում ժողովրդական բժշկության մեջ, ինչպես և Միջին Ասիայի ու Կովկասի հանրապետություններում ասկարիդի ու ճիճվային մյուս հիվանդությունների դեմ գործածում են ընկույզի չհասունացած պտուղները:

Հիպոկրատը կանաչ ընկույզի եփուկը գործածում էր ճիճվային հիվանդություններից ազատվելու համար: Միջին դարերում նույն միջոցը նույն նպատակով լայն տարածում է ունեցել նաև Ֆրանսիայում: Դրա համար ընկույզի կանաչ կեղևներից պատրաստում են օշարակ, 20 գ մանրացրած կեղևները եփում են շաքարավազի հետ կամ մեղր ավելացնում ու ընդունում 1-2 ճաշի գդալը մեկ բաժակ ջրին խառնած, օրական 3-4 անգամ:

Ճիճվային հիվանդությունների դեմ ևս մեկ միջոց կա. առավոտյան նախաճաշից 30 րոպե առաջ պետք է 6 ընկույզ ուտել, մինչև ճաշը՝ 5 ընկույզ, իսկ ընթրիքին՝ 4-ը: Պետք է լավ ծամել, բուժման տևողությունը 3 օր է:

Նույն նպատակով կարելի է առավոտյան քաղցած ստամոքսին 30-50 գ ընկույզի յուղ խմել 3 օր:

Եթե ընկույզի կանաչ կեղևի եփուկը խաղողի հյութի հետ եփվի մինչև մածուցիկ դառնալը, ապա դա հրաշալի միջոց է շարժվող ատամների ամրացման ու անգամ ուռուցքների բուժման համար:

Ընկույզի կեղևի հյութն օգնում է դիֆթերիայի, մրսածության, ստամոքսի խանգարման ու ցավերի, սննդի դժվարանցանելիության, կույր աղիքի բորբոքային հիվանդությունների ժամանակ:

Ընկույզի կանաչ կեղևով կարելի է էկզեմայով ախտահարված հատվածները տրորելով բուժել: Դա օգնում է քորի դեմ:

Ընկույզից խտանյութ ստանալու համար պետք է 500 խակ պտուղները լվանալ ու չորացնել, ապա մանրացնել ու լցնել ախտահարած տարաների մեջ, վրան 1 կգ շաքարավազ լցնել, հաստ թղթով լավ փակել բերանը, ապա վրայից կապել ու դնել սառնարանի ներքևի դարակներում: Շաքարավազը նպաստում է ընկույզի լավ պահածոյացմանն ու թուրմի ստացմանը: Մեկ օրից արդեն բնական հյութ է ստացվում, որը կարելի է օգտագործել ինչպես թարմ վիճակում, այնպես էլ՝ մեկ տարվա ընթացքում:

 

 

 

Աղբյուրը ՝ http://ankakh.com/article/28462/%E2%80%8Benkuyzi-masin

Ամենաընթերցվածը
Փակել գովազդը