Խորոված բոլորս ենք սիրում, սակայն չգիտենք դրա վտանգների մասին. Չինացի գիտնականների բացահայտումը խորոված մսի մասին

Դիտումներ 391
Խորոված բոլորս ենք սիրում, սակայն չգիտենք դրա վտանգների մասին. Չինացի գիտնականների բացահայտումը խորոված մսի մասին

Գիտնականները փորձ են անցկացրել, որոնց համար կամավոր ընտրվել է 22-25 տարեկան 20 տղամարդ: Բոլորը հրավիրված էին խորովածի: Հետազոտության մեկնարկից առաջ փորձարկումների բոլոր մասնակիցները անալիզներ են հանձնել: Հետո տղամարդիկ բաժանվել են 3 խմբի: Միասին նրանք խորոված են պատրաստել, բայց միայն առաջին խմբի կամավորներին է թույլ տրվել այն ուտել (պարզելու ՊԱԾ-ի ազդեցությունը օրգանիզմի վրա): Երկրորդ խմբի մասնակիցները պատրաստում էին առանց որեւէ պաշտպանության միջոցի, իսկ երրորդ խմբի տղամարդիկ կրում էին պաշտպանիչ դիմակներ, որպեսզի ծուխն ազդի միայն մաշկի, այլ ոչ թե շնչառական համակարգի վրա: Փորձից հետո ստուգումները վերսկսվեցին:

Չինացի գիտնականները գնահատել այն կոնցերոգեն վտանգը, որն առաջանում է ածխի վրա միսը խորովելից։ Պարզվել է, որ այդ նյութերի մեծ մասը օրգանիզմ է թափանցում մաշկի միջոցով: Ուսումնասիրության արդյունքները հրապարակվել են «Environmental Science & Technology» ամսագրում:

 


Հայտնվում է, որ խորոված պատրաստելիս արատադրվում է պոլիեսցիլային անուշաբույր ածխաջրածինները (ՊԱԾ)։ Դրանցից շատերը մեծացնում են քաղցկեղի առաջացման ռիսկը նրանց մոտ, ովքեր հաճախ ենթարկվում են դրանց ազդեցությանը:

Ինչպես և ակնկալում էին գիտնականները, ՊԱԾ-ի ամենամեծ քանակը ստացել էին խորոված ուտողները: Երկրորդ տեղում եղել է մաշկի վրա ծխի ազդեցությունը, այլ ոչ թե շնչառական ուղիների:

Ազդեցությունը ժամանակավորապես կարելի է նվազեցնել երկարաթև հագուստ կրելով, սակայն, երբ ծուխը ներծծվի կտորի մեջ, մաշկն ավելի շատ կոնցերոգեններ կստանա: Առողջության համար վտանգը նվազեցնելու համար գիտնականները խորհուրդ են տալիս  պատրաստելուց անմիջապես հետո փոխել հագուստները:

Ամենաընթերցվածը
Փակել գովազդը