Խինկալի․ Xohanoc.am-ը ներկայացնում է իսկական վրացական խինկալիների օրիգինալ բաղադրատոմսը
Xohanoc.am-ը ներկայացնում է խինկալի պատրաստելու եղանակը։ Այս բաղադրատոմսով պատրաստում են խինկալի Վրաստանում։ Խինկալիի օրիգինալ բաղադրատոմս։
Բաղադրամասեր
1 կգ տավարի միս (ցանկալի է յուղոտ)
1 կգ ալյուր,
0,5 լ ջուր,
200 գ սալ,
200 գ սող,
3 պճեղ սխտոր,
2,5 թեյի գդալ աղ,
մանրեցված չաման,
կարմիր չիլի պղպեղ,
համեմ
Պատրաստման եղանակը
Միսը աղալ, ավելացնել սալ, մանրեցված սոխ և սխտոր։ Վերջում ավելացնել ջուր, այնքան ինչքան միսը կարող է ներծծել, չբաժանվելով իրարից։ 1կգ մսին մոտավորապես 250 մլ ջուր։ Ըստ ճաշակի կարելի է ավելացնել համեմունքներ
Խմորը - ալյուր, աղ, 250 մլ ջուր։ Ստացված խմորը 1 ժամից ավել չի թույլատրվում պահել, քանզի այն կկորցնի իր հատկությունները։
Լավ խինկալին կախված է թե քանի շերտից բախկացած կլինի խմորը․ Իդեալականը 20 շերտ։ Դրա համար խմորը պեքտ է գրտնակել 1 սմ հաստությամբ և կտրատել 4x4 սմ կտորների։ Ամեն կտորը պետք է գրտնակել և դնել իրար վրա ամեն շերտի վրա նախապես ալյուր շաղ տալ։
Ֆարշը պետք է նախապես սարգել, քանզի շերտերը վերջանցելուց հետո պետք է անմիջապես փաթաթել։ Ամեն կտորի կենտրոնում դնել մոտավորապես 40 գրամ միս։ Եթե մսի վրա ջուր է առաջացել այն պետք է հանել:
Շերտի անկյուները իրար պետք է կպնեն ինչքան հնարավոր է ամուր։ Իդեալական խինկալին պետք է ունենա մոտ 19 ծալք։
Ստացված պարկը պահել մի ձեռքում իսկ մյուսով պտտել ծալքերը և կտրել ավելորդ խմորը։ Պարկը դնել տախտակի վրա որպեսզի առաջանա հարթ հատակ։
Եռացող ջուրը խառնել, ավելացնել աղ։ Ավելացնել խինկալիները և նորից խառնել։ Իմաստը այն է, որ խինկալիները չկպչեն իրար, կամ հատակին։
։Եփել այնքան քանի դեռ խինկալիները դուրս չգան ջրի մակերես։ պահել 2-3 րոպե, արդյունքում մոտավորապես 9-10 րոպե
Մատուցելուց առաջ վրան լցնել մանրեցված պղպեղ։