Տան պայմաններում հնարավոր է կանխել մաշկի վաղաժամ ծերացումը, պարզապես փորձեք այս միջոցները


ԱՄՆ Կալիֆոռնիայի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ ցածր կալորիականություն ունեցող սննդակարգը նպաստում է հասուն տարիքում կենսաբանական ժամերի պահպանմանը և խոչընդոտում ծերացմանը:
Ինչպես գրում է Lenta.ru-ն, հետազոտողների հոդվածը հրապարակվել է Cell ամսագրում: Մամուլի հաղորդագրությունը հասանելի է EurekAlert! կայքում:
Գիտափորձերը կատարվել են 6 և 18 ամսական մկների վրա, որոնցից վերցրել են լյարդի հյուսվածքների նմուշներ: Պարզվել է, որ սննդի յուրացման գործին մասնակցող գեների անջատման և ակտիվացման համար օրվա ժամից կախված պատասխանատու մեխանիզմի աշխատանքում տարիքի հետ փոփոխություններ են նկատվում:
Սակայն 30 տոկոսով պակաս կալորիական սննդակարգով կրծողների կենսաբանական ժամերը վեց ամիսների ընթացքում «երիտասարդացել են»: Նման մեխանիզմ, ամենայն հավանականությամբ, գոյություն ունի նաև մարդկանց մոտ:
2017 թվականին Nature Communications ամսագրում հրապարակվել է հոդված, որում հաղորդվել է 25 գեների հայտնաբերման մասին, որոնք կապված են ցիրկադային ռիթմերի հետ, միաժամանակ, դրանց ակտիվությունն աճում է հասուն տարիքում: Դրա պատճառը, ըստ գիտնականների, ծերացման գործընթացների դանդաղեցմամբ դրսևորվող պաշտպանիչ ֆունկցիան է: -
Մասնագետները վերլուծել են երկարատև հետազոտության արդյունքները, որին 40 տարին լրացած 4840 մարդ է մասնակցել։ Կամավորների նկատմամբ ուսումնասիրությունը իրականացվել է 2003-2006 թվականների ընթացքում։ Մասնակիցները իրենց վրա ակսելերոմետրեր են կրել՝ նրանց ամենօրյա ֆիզիկական ծանրաբեռնվածությունը չափելու համար։ 2011 թվականին ողջ են մնացել փորձին մասնակցած մարդկանցից 4140-ը։
