Սպանախի օգտակար հատկությունները և հակացուցումները. Եղեք ուշադիր և մի վնասեք ձեր առողջությունը


Սպանախ (լատիներեն ՝ Spinacia oleracea)
Սպանախը բարձրացնում է իմունիտետը, օգտակար է ավիտամինոզի, ինչպես նաև հյուծվածության դեպքում և ծանր հիվանդություններից հետո։
Կանոնավոր օգտագործման դեպքում նվազեցնում է օնկոլոգիական հիվանդությունների առաջացման վտանգը, արգելակում է քաղցկեղի զարգացումը։
Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում մարսողական համակարգի վրա, լավացնում է ենթաստամոքսային գեղձի աշխատանքը և ուժեղացնում է աղիների գալարակծկանքը, կարգավորում է նյութափոխանակությունը, նպաստում է օրգանիզմից խարանների և ռադիոնուկլիդների դուրսբերմանը։
Շատ լավ է ազդում վահանաձև գեղձի աշխատանքի վրա։
Հանգստացնում է նյարդային համակարգը, օգնում է հաղթահարել անքնության խնդիրը։
Խորհուրդ է տրվում հղի և կերակրող կանանց, քանի որ նվազեցնում է երեխայի օրգանիզմում պաթոլոգիաների առաջացման վտանգը։
Անհրաժեշտ սննդամթերք է ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց համար։
Շատ օգտակար է երեխաների համար, քանի որ պարունակում է երեխայի զարգացման խանգարումները կանխող բազմաթիվ վիտամիններով և հանքանյութերով։
Օգտակար է տեսողության լավացման համար, կանխում է աչքի մի շարք հիվանդությունների առաջացումը, ինչպես նաև ցանցաթաղանթի շերտազատումը։
Օգտակար է նաև ատամների և լնդերի համար։
Դանդաղեցնում է ծերացման գործընթացները և բարենպաստ ազդեցություն է թողնում մաշկի վրա։
Հակացուցումներ
Սպանախի գլխավոր թերությունը թրթնջկաթթվի մեծ քանակությունն է: Դա է պատճառը, որ երիկամաբորբ, միզաքարային ու միզուղիների հիվանդություն ունեցողներին այն խորհուրդ չի տրվում: Սպանախը վտանգավոր է նաև լյարդի, տասներկումատնյա աղիքի, լեղուղիների ու հոդերի հիվանդությունների դեպքում:
