Քերեղան․ Կանաչ լոբով և մսով հին հայկական ուտեստի բաղադրատոմս

Դիտումներ 380

Քերեղան․ Կանաչ լոբով և մսով հին հայկական ուտեստի բաղադրատոմս

Քերեղանը կժի նման մեծ աման է, որի մեջ մածուն են պահում։ Իսկ Քերեղան ուտեստը, հին հայկական ուտեստ է ՝ ոչխարի կամ գառան մսով, որը մատուցվում է քերեղանով։ Ուտեստի բաղադրատոմսը հետևյալն է։

 

 

 

Բաղադրամասեր

 



1,5 կգ ոչխարի կամ գառան մսին (ուտեստը հենց ոչխարի մսով է պատրաստվում, բայց կարող եք տավարի մսով փոխարինել) `

1  կգ կարտոֆիլ,

800 գ լոլիկ,

250 գ գլուխ սոխ,

500 գ սմբուկ,

300 գ կանաչ լոբի,

250 գ բուլղարական պղպեղ,

աղը, մաղադանոսը՝ ըստ ճաշակի

 
 

Պատրաստման եղանակը

 



Յուղոտ ոչխարի կրծքամիսը մանր կտրտել: Մաքրած գլուխ սոխը, լվացած լոլիկը կտրտել , կանաչ լոբին լվանալ և կիսել:

Բուլղարական պղպեղը բաժանել չորս մասի և սերմը հեռացնել: Սմբուկի կոթերը կտրել:

 

 

Կավե ամանի (քերեղանի) մեջ շարել կարտոֆիլը, սոխը, լոբին, բուլղարական պղպեղը, լոլիկը, ամանի կողքերին՝ սմբուկը, վրան ցանել կանաչի, ապա շարել մսի կտորներր, ցանել աղ, պղպեղ և վրան լցնել այնքան տաք ջուր, որ մթերքը միայն ծածկվի:

Միսը խաշել ջեռոցում 1-2 ժամ:Կերակուրը, մատուցել քերեղանով:



Ամենաընթերցվածը