Պատրաստում ենք Հայկական ավանդական Քաղցր սուջուխ


Բաղադրամասեր
-
ընկույզ - 4 կգ
-
խաղողի շիրա - 1լ
-
ջուր - 2լ
-
շաքարավազ - 1կգ
-
ալյուր - 1կգ
-
համեմունքները` (հիլ, դարչին, մեխակ, վանիլ, մշկընկույզ) ըստ ճաշակի:
Պատրաստման եղանակը
-
1 լ խաղողի շիրայի վրա ավելացնել 2 լ ջուր, 1 կգ շաքարավազ, խառնել ու դնել մարմանդ կրակին, որպեսզի եռա:
-
15-20 րոպե եռալուց հետո վերցնել կրակի վրայից և թողնել` սառչի:
-
Մինչ այդ մեկ այլ ամանի մեջ լցնել 1 կգ ալյուր, որի վրա աստիճանաբար հարկավոր է լցնել արդեն պատրաստի եփած սառը շիրան` անընդհատ խառնելով:
-
Հետո այդ ամբողջ զանգվածը անցկացնել մանր քամիչով, որպեսզի ալյուրի գնդիկները վերանան:
-
Քամիչով անցկացված ամբողջ զանգվածը լցնել պղնձե մեծ կաթսայի մեջ ու դնել գազօջախին` մարմանդ կրակի վրա:
-
Խառնել այնքան, մինչև եռա: Եռալուց հետո ավելացնել համեմունքներն ըստ ճաշակի:
-
Այնուհետև գազօջախի վրայից իջեցնել կաթսան ու սկսել ընկույզի շարերը հերթով թաթախել շփոթի մեջ:
-
Թաթախելուց հետո շարերը կախել պարանից:
-
Կես ժամ անց կրկին թաթախել ու նորից կախել:
-
10-15 օր հետո չորացած սուջուխները կարելի է մատուցել:
