Պատրաստեք իսկական հայկական և շատ համեղ կլոր գաթա. Հատուկ բաղադրատոմս
Բաղադրամասեր
-
1 թ/գդ (չոր) խմորիչ,
-
100 մլ ջուր,
-
3 բաժակ ալյուր,
-
2 հատ ձու,
-
0.5 բաժակ շաքարավազ,
-
1 պտղունց աղ ,
-
170 գր կարագ,
-
Խորիզի համար՝
-
150 գր կարագ,
-
150 գր շաքարի փոշի,
-
1.5 բաժակ ալյուր,
-
1 հատ ձու (վրան քսելու համար)
Պատրաստման եղանակը
-
Խմորիչը գոլ ջրում լուծում ենք, ավելացնում ենք 1 բաժակից մի փոքր քիչ ալյուր և 45 րոպե հանգիստ թողնում:
-
Կարագը հալեցնում ենք, ձվերը շաքարավազի և աղի հետ հարում: Հալած կարագն ու ձվով զանգվածը լցնում ենք թթխմորի վրա, խառնում ենք և մաս առ մաս ավելացնում ալյուրը: Փափուկ և ձեռքերին կպչող խմոր ենք հունցում և 1 ժամով տաք տեղ դնում:
-
Պատրաստում ենք խորիզը: Կարագը հարում ենք մինչև սպիտակի, ավելացնում շաքարի փոշին, հարում և ավելացնում ենք ալյուրը: Խառնելուց հետո փշրանք ենք ստանում: Խորիզով 5 գունդ ենք պատրաստում և խմորը 5 մասի կիսում:
-
Այնուհետև յուրաքանչյուրը շրջանաձև գրտնակում ենք և խորիզը դնում խմորի մեջտեղում:
-
Եզրերը սեղմում ենք, կարի հատվածով խմորը դեպի ներքև դնում ու թեթևակի գրտնակում: Այնուհետև վրան պատառաքաղով նախշեր ենք անում, հարած ձու քսում և 40 րոպե հանգիստ թողնում:
-
Թխում ենք նախապես տաքացրած ջեռոցում՝ 30 րոպե (15 րոպե՝ միջին ուժեղությամբ, 15 րոպե՝ թույլ) և սառեցնում ենք: