Օստեոպորոզ. 5 մթերք ոսկորներն ու հոդերը ամրացնելու համար.
Ձեր ոսկորները և հոդերը ամուր կլինեն ցանկացած տարիքում:
Ոսկրային խտության չափումը ցույց է տալիս, թե որքան ամուր է ոսկրային հյուսվածքը: Ոսկրերի բարձր խտությունը սովորաբար ցույց է տալիս, որ դուք ունեք ամուր և առողջ ոսկորներ:
35 տարեկանից հետո ոսկրային հյուսվածքն ավելի արագ է քայքայվում, քան վերականգնվում։ Սա նշանակում է, որ ոսկորները հակված են կորցնել հյուսվածքը, ինչի արդյունքում նվազում է ոսկրային խտությունը: Եվ հետո օստեոպորոզը դառնում է խնդիր: Իսկ կանայք շատ ավելի մեծ ռիսկի են ենթարկվում, քան տղամարդիկ:
Կալցիումով, մագնեզիումով և վիտամին D-ով հարուստ մթերքները կարևոր են ամուր ոսկորների զարգացման և պահպանման համար:
Ահա առողջ և ամուր ոսկորների համար նախատեսված մթերքների ցանկը: Դիետայի պարզ փոփոխություններով դուք կարող եք կանխել վնասվածքները, ոսկորների թուլացումը և օստեոպորոզը, ասում են սննդաբանները:
1. Սպանախ ոսկորների ամրապնդման համար
Սպանախը հարուստ է բջջանյութով, երկաթով և վիտամին A-ով: Այն նաև պարունակում է մոտ 250 մգ կալցիում մեկ բաժակ եփած սպանախի համար: Հում սպանախի մեկ չափաբաժինը, մոտ 2 բաժակ, ապահովում է 290 մկգ վիտամին K՝ սննդանյութ, որը կարևոր դեր է խաղում ամուր ոսկորների կառուցման գործում:
Օստեոպորոզ ունեցող մարդիկ հակված են ցածր վիտամին K-ի մակարդակին: Բժշկության ինստիտուտը կանանց խորհուրդ է տալիս 90 միկրոգրամ: Հատկապես եթե կա օստեոպորոզի վտանգ, ապա արժե ամենօրյա սննդակարգում ավելացնել սպանախը։ Արդյունքում կարող եք խուսափել լուրջ խնդիրներից։
2. (Мангольд)
Այս համեղ բանջարեղենը կատարյալ է աղցանների և սմուզիների համար: Այն հարուստ է կալցիումով և ճաշատեսակներին յուրահատուկ համ է հաղորդում։
3.Նարինջ
Այն հարուստ է էներգիայով, օգնում է կանխել մրսածությունը, ինչպես նաև ունի մեծ քանակությամբ վիտամին C (2 անգամ ավելի, քան կիտրոնը): Արդյունքում այն օգնում է վերացնել ճարպերը, նվազեցնում է խոլեստերինը, արագացնում է բջիջների նորացումը, բուժում վերքերը և լնդերը, մաքրում է արյունատար անոթները, ամրացնում ոսկորներն ու ատամները։
4. Ընկույզ և սերմեր
Նուշը, բրազիլական ընկույզը, արևածաղկի սերմերը, քնջութի և կտավատի սերմերը ամրացնում են ոսկորները, քանի որ պարունակում են մեծ քանակությամբ կալցիում և մագնեզիում։
5. Տերևավոր բանջարեղեն
Կաթնամթերքը իդեալական չէ ոսկորների առողջության համար, քանի որ պաստերիզացումից հետո դրանք բացասաբար են ազդում ոսկորների և հոդերի վրա։ Մուգ կանաչ տերևավոր բանջարեղենը պաշտպանում և ամրացնում է ոսկորները՝ բարձրացնելով արյան pH-ը և ապահովելով վիտամին K և C վիտամիններ: Նրանք բուսական կարոտինի լավ աղբյուրներ են, որոնք ապահովում են օրգանիզմի վիտամին A-ի կարիքները:
Եվ նաև դրանք հարուստ են ֆոլաթթվով, որը շատ օգտակար է ընդհանուր առողջության համար։ Դժվար է պատկերացնել ոսկորների առողջության համար ավելի օգտակար մթերք, քան կաղամբը։