Ո՞ր մթերքները կօգնեն հաղթահարել սթրեսը, և ինչից ավելի լավ է հրաժարվել

Դիտումներ 332

Ո՞ր մթերքները կօգնեն հաղթահարել սթրեսը, և ինչից ավելի լավ է հրաժարվել

Ոչ վաղ անցյալում մենք անցանք ինքնամեկուսացման ճանապարհը և անձնական փորձից հասկացանք, թե ինչ է սթրեսի և ձանձրույթի պատճառով չափից շատ ուտելը: Բայց կյանքը կրկին ուժի փորձություն է դնում: Իհարկե, բժիշկ Պրեոբրաժենսկու խորհուրդը՝ չկարդալ նորությունները նախաճաշին, դեռևս արդյունավետ է, բայց մենք, այնուամենայնիվ, որոշեցինք խոսել այն մասին, թե որ մթերքներն ու առողջարար պրակտիկաներն իսկապես կօգնեն ձեզ հանգստանալ։

Թեև սթրեսի ժամանակ մխիթարել սնունդը ամենապարզ և որոշ չափով նորմալ արձագանքն է, կանոնավոր չափից շատ ուտելը կվնասի ձեր առողջությանը և էլ ավելի կբարձրացնի ձեր սթրեսի և անհանգստության մակարդակը:

Ինչու է սթրեսային սնունդը վտանգավոր:

Քրոնիկ սթրեսի դեպքում կորտիզոլ հորմոնը բարձրանում է, ինչը անհամեմատ մեծացնում է ախորժակը: Իսկ սնունդը, ինչպես նաև ալկոհոլը, թմրանյութերը, սեքսը կարող են օգնել ստեղծել բուֆեր ձեր և ցանկացած դժվար զգացմունքների միջև: Եթե ​​սթրեսային իրադարձությունը շարունակվի, կորտիզոլի մակարդակը մնում է բարձր, մեկ այլ հորմոնի՝ լեպտինի մակարդակը մեծանում է, և այս հորմոնալ փոփոխությունները կարող են հանգեցնել մի պայմանի, որը բժիշկները կոչում են լեպտինի դիմադրություն, ինչը նպաստում է գիրացմանը:

Նույնիսկ կարճատև սթրեսը կարող է հանգեցնել այնպիսի տհաճ ախտանիշների, ինչպիսիք են գլխացավը, ստամոքսի ցավերը, քաշի ավելացումը և հաճախակի մրսածության և գրիպի դրվագները:

Եթե ​​դա քրոնիկ, չդադարող սթրես է, այն սկսում է ազդել ամբողջ մարմնի վրա՝ մարսողական և վերարտադրողականից մինչև իմունային ֆունկցիան՝ մեծացնելով գիրության, 2-րդ տիպի շաքարախտի, սրտի հիվանդությունների, դեպրեսիայի և անհանգստության վտանգը:

Գիտնականները կարծում են, որ չափից շատ ուտելը կարող է առաջացնել նույն նևրոտիկ արձագանքները, ինչ թմրանյութերը, թեև ավելի քիչ չափով: Ուղեղի հետազոտությունը ցույց է տվել, որ ածխաջրերի և շաքարի չափից շատ ուտելն իրականում ակտիվացնում է հաճույքի կենտրոնները, և դրանցից հրաժարվելը կարող է դժվար գործ լինել: Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ շաքարավազը, ինչպես հերոինը կամ կոկաինը, հանգեցնում է լավ ինքնազգացողության քիմիական դոֆամինի արտազատմանը ուղեղի հաճույքի և պարգևատրման մասում:



Ինչպես և ինչ մթերքներ են նվազեցնում սթրեսն ու անհանգստությունը

Սթրեսի կառավարումը կորտիզոլի մակարդակն իջեցնելու թիվ մեկ գործիքն է: 

Ինչպես թմրանյութերն ու ալկոհոլը, զգացմունքային սնվելը սթրեսից կարճաժամկետ փախուստ է, այլ ոչ թե բուժում: Ավելի առողջ դիրքորոշում է գիտակցել, որ սթրեսը և բացասական հույզերը պատահում են բոլորի հետ, և որ մենք պետք է կայուն ուղիներ գտնենք դրանց դեմ պայքարելու համար:

Երբ զգում եք, որ զգացմունքներն ու սթրեսը տիրում են, խիստ դիետան օգնում է ձեզ վերահսկել ձեր զգացմունքները: Ի վերջո, տարբեր մթերքները կարող են բարձրացնել կամ նվազեցնել սթրեսի մակարդակը:

 

Ահա մի քանի մթերքներ, որոնք օգնում են պայքարել սթրեսի դեմ՝ նվազեցնելով կորտիզոլի մակարդակը.

B վիտամիններով հարուստ մթերքներ

  • Տավարի միս
  • ենթամթերքներ
  • Հավ
  • Ձու
  • Ամբողջ հացահատիկային հացահատիկ .  


Մթերքներ, որոնցից պետք է խուսափել սթրեսի ժամանակ

Ընդհակառակը, որոշ մթերքներ բարձրացնում են կորտիզոլի մակարդակը։ Մթերքները, որոնք մարմնում սթրես են առաջացնում, ներառում են.

  • Ալկոհոլ
  • Կոֆեին
  • Շաքարավազ պարունակող մթերքներ.
  • Պարզ ածխաջրեր (տորթեր, խմորեղեն, չիպսեր): Նրանք բարձրացնում են արյան շաքարը, այնուհետև հանգեցնում են դրա անկման՝ մեծացնելով սթրեսն ու անհանգստությունը:
  • Սոդա


Ամենաընթերցվածը