Մասնագետները խորհուրդ են տալիս երկու անգամ ավելի շատ բանջարեղեն ու միրգ ուտել


Օրվա մեջ մրգի ու բանջարեղենի 10 բաժինը պաշտպանում է ծանր հիվանդություններից ու վաղաժամ մահվանից
Ինչքան ավելի շատ խնձոր, տանձ, սպանախ ու բրոկոլի են մարդիկ ուտում, այնքան ավելի լավ, այսպիսի եզրահանգման են եկել գիտնականները: Լոնդոնի Կայսերական քոլեջի մասնագետների կողմից կատարված հետազոտության արդյունքները լույս են տեսել International Journal of Epidemiology պարբերականում:
Իրենց եզրակացությունները նրանք կատարել են աշխարհի տարբեր ծայրերին մրգերի ու բանջարեղենի օգտագործման ու բնակչության շրջանում սիրտ-անոթային, ուռուցքային հիվանդությունների, մահացության մակարդակի հետ կապը բացահայտող 95 հետազոտությունների հիման վրա: Հետազոտությունն ընդգրկել է ավելի քան 2 միլիոն մարդու:
Հաշվարկները ցույց են տվել, որ ամեն տարի ողջ աշխարհում հնարավոր կլիներ կանխարգելել 7,8 միլիոն վաղաժամ մահեր, եթե մարդիկ ամեն օր տասը բաժին (800 գրամ) բանջարեղեն ու միրգ ուտեին: Այսպես՝ մեկ բաժինը (80 գրամ) մեկ ոչ մեծ բանանն է, խնձորը, տանձը կամ մի մեծ մանդարինը:
Հիմա շատ զարգացած երկրներում խորհուրդ են տալիս օրը 5 բաժին (400 գրամ) միրգ ու բանջարեղեն ուտել: Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ նույնիսկ 200 գրամը , այսինքն՝ խորհուրդ տրված նորմայի կեսը օգտագործելու դեպքում հնարավոր է 16 տոկոսով նվազեցնել սրտի հիվանդությունների, 18 տոկոսով՝ ինսուլտի, 4 տոկոսով՝ քաղցկեղի և 15 տոկոսով վաղաժամ մահացությունների ռիսկը: Իսկ ահա 800 գրամ բանջարեղենն ու միրգը 24 տոկոսով են նվազեցնում սրտի հիվանդությունների, 33 տոկոսով՝ ինսուլտի, 13 տոկոսով քաղցկեղի ու 31 տոկոսով վաղաժամ մահվան հավանականությունը:
Այս բոլոր տվյալները հաշվարկվել են սննդակարգում մրգերի ու բանջարեղենի լիակատար բացակայության հետ համեմատության հիման վրա:
Գիտնականները նաև որոշել են ամենաօգտակար մրգերն ու բանջարեղենները:
Այսպես, սիրտ-անոթային հիվանդություններից ամենալավը պաշտպանում են խնձորը, տանձը, ցիտրուսայինները, կանաչ բանջարեղենը:
Քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը նվազեցնում են կանաչ գույնի բանջարեղենը, օրինակ՝ սպանախն ու կանաչ լոբին, դեղին, կարմիր ու նարնջագույն բանջարեղենը, օրինակ՝ բիբարն ու գազարը:
