Կարտոֆիլի ինհալացիա - ճիշտ արեք երեխայի և մեծահասակի մրսածության համար
Կարտոֆիլի ինհալացիան չոր, թաց և շատ այլ տեսակի հազի դեմ ամենահին և արդյունավետ պրոցեդուրաներից է։ Մեզանից յուրաքանչյուրը ինհալացիաներ է արել կարտոֆիլով, ամենից հաճախ՝ մանկության տարիներին, քանի որ մայրերն ու տատիկները բառացիորեն ստիպում էին շնչել կարտոֆիլի կեղևը մրսածության առաջին իսկ նշաններից հետո։ Այժմ կարտոֆիլով ինհալացիաները ոչ պակաս տարածված են, բայց ոչ բոլորը գիտեն, թե ինչպես դա ճիշտ անել տանը: Այս և շատ ավելին դուք կսովորեք մեր հոդվածում:
Եթե հարցնեք. «Ի՞նչ օգուտ կա կարտոֆիլի ինհալացիաների մեջ, ապա պատասխանը միանշանակ կլինի։ Բանն այն է, որ տաք կարտոֆիլի գոլորշին օգնում է հեղուկացնել թուքը և արագ հեռացնել դրանք օրգանիզմից, ինչպես նաև օգնում է թեթևացնել նշագեղձերի բորբոքումները։
Կարելի է ոչ միայն հազալու դեպքում ինհալացիա անել կարտոֆիլով, քանի որ այն հիանալի է մրսածության, բրոնխիտի և կոկորդի ցավերի դեպքում։ Բայց կա մեկ նախազգուշացում՝ դուք կարող եք ինհալացիաներ իրականացնել միայն մրսածության դեպքում՝ առանց ջերմաստիճանի, հակառակ դեպքում կարող եք միայն սրել իրավիճակը։
Կարելի է նաև կարտոֆիլով ինհալացիաներ անել նույնիսկ երեխաների համար և հղիության ընթացքում։ Տաք գոլորշին չի կարողանա վնասել մարմնին։ Պարզապես մի մոռացեք վերահսկել կարտոֆիլի գոլորշու ջերմաստիճանը. այն չպետք է շատ տաք լինի, քանի որ հնարավոր է այրել շնչուղիները:
Ահա տնային պայմաններում կարտոֆիլի ինհալացիայի հիմնական հակացուցումները.
- մի օգտագործեք կարտոֆիլի ինհալացիաներ փոքր երեխաների համար, քանի որ դա կարող է շնչառության դժվարություն առաջացնել կոկորդի լորձի այտուցման պատճառով.
- անհնար է ինհալացիաներ կատարել բարձր մարմնի ջերմաստիճանում.
- քթի արյունահոսությունը նույնպես հակացուցում է ինհալացիայի համար.
- թոքերի բորբոքումով, ինհալացիա նույնպես չպետք է իրականացվի.
- Արյան բարձր ճնշումը կամ սրտանոթային հիվանդությունները նույնպես հակացուցում են ինհալացիայի համար:
Եթե հակացուցումներ չունեք, ապա կարող եք ապահով կերպով ինհալացիա անել կարտոֆիլով տանը, իսկ մենք հիմա կսովորեցնենք, թե ինչպես դա անել։
Ինչպե՞ս անել ինհալացիա:
Կարտոֆիլի ինհալացիա անելու երկու եղանակ կա. Կարելի է մաքրել կարտոֆիլը և օգտագործել որպես թուրմի բաղադրամաս, կամ կարող եք ամբողջ կարտոֆիլը եփել՝ ինչ նախընտրում եք։ Նրանց պատրաստման եղանակները լրիվ նույնն են։ Այնուամենայնիվ, եկեք նայենք դրանց մեկ առ մեկ:
Կարտոֆիլով ինհալացիա պատրաստելու համար անհրաժեշտ է ընտրել միջին չափի, դրանք մանրակրկիտ լվանալ և դնել կաթսայի մեջ՝ ամբողջությամբ լցնելով ջրով։ Այժմ դուք պարզապես պետք է սպասեք, մինչև ջուրը եռա:
Կարտոֆիլն եփեք՝ ինհալացիայի համար միայն թույլ կրակի վրա, որից հետո թավան դնել սեղանի վրա, գլուխը ծածկել սրբիչով և զգուշորեն ներշնչել կարտոֆիլի գոլորշին։
Կարտոֆիլի կեղև
Կարտոֆիլի կեղևը պետք է եփել այնպես, ինչպես կարտոֆիլը կեղևով: Եփելուց հետո կեղևը պետք է հեռացնել և ներշնչել կարտոֆիլի գոլորշու հետ։ Թեյին ավելի արդյունավետ դարձնելու համար կարող եք մի քիչ կերակրի սոդա ավելացնել:
Մոտ մեկ ժամ ինհալացիաից հետո խորհուրդ չի տրվում խոսել, ֆիզիկական աշխատանք կատարել և ընդհանրապես տեղաշարժվել։ Կարտոֆիլով ինհալացիոն սեանսը հազի և քթի ժամանակ պետք է տևի ոչ ավելի, քան 15 րոպե, և մի քանի օր հետո արդյունքները կնկատեք։