Ինչու պետք է նախաճաշել կամ որն է նախաճաշի օգուտը


Դիետելոգների կարծիքով նախաճաշը յուրաքանչյուր մարդու օրվա սկզբի անբաժանելի մասը պետք է լինի: Այսպիսի համոզման են նաև բժիշկների մեծ մասը: Իսկ ինչ հատուկ բան կա առավոտյան ուտելու մեջ և ինչու է խորհուրդ տրվում չհրաժարվել նախաճաշից` անկախ սեռից ու տարիքից:
Նախաճաշի օգտակարությունը
- Առավոտյան օրգանիզմի էներգետիկ պաշարը նվազում է, քանի որ մոտավորապես 8 ժամ այն սնունդ ու ջուր չի ստացել: Օրգանիզմի ակտիվությունը վերականգնել այս դեպքում, իհարկե, նախաճաշը կօգնի: Այն բարձրացնում է աշխատունակությունը, մտավոր ակտիվությունը, կենսական ուժն ու տրամադրությունը: Առավոտյան նախաճաշելը նաև գործունեության արդյունավետությունն է մոտ 3 անգամ բարձրացնում, նպաստում է արագ մտապահմանն ու ուշադրության կենտրոնացմանը:
- Շատերը հրաժարվում են նախաճաշից ավելորդ կիլոգրամներից ազատվելու համար, սակայն նման մոտեցումը միայն խորացնում է խնդիրը: Մարդկանց մեջ, ովքեր սովոր են առավոտները նախաճաշել, նյութափոխանակությունն ավելի արագ է տեղի ունենում: Ճիշտ նախաճաշն օգնում է օրգանիզմին մաքսիմալ արդյունավետ պայքարել օրվա ընթացքում ստացված կալորիաների դեմ:
- Քնած ժամանակ արյան մեջ շաքարի քանակը նվազում է, որն էլ վերականգնվում է նախաճաշի միջոցով: Եթե առավոտյան ոչինչ չուտեք, շաքարի քանակն է´լ ավելի կիջնի, էներգիայից զրկված օրգանիզմն էլ ախորժակի չղեկավարվող նոպաներ կունենա, որն էլ կարտահայտվի շատակերության տեսքով: Բացի այդ, առավոտյան սնունդ ստացած օրգանիզմը սթրեսի չի ենթարկվի ուտելու միջանցքներում եղած ժամանակահատվածներում ու «սև օրվա համար» ճարպի տեսքով պաշար չի կուտակի:
- Նախաճաշի օգուտներից մեկն էլ նրա բարենպաստ ազդեցությունն է սիրտ-անոթային համակարգի վրա. այն նվազեցնում է խոլեստերինի քանակն ու խոչընդոտում է տրոմբների առաջացումը:
- Նախաճաշելը նաև լեղապարկի հիվանդությունների առաջացման ռիսկն է նվազեցնում:
Ճիշտ նախաճաշի առանձնահատկությունները
- Ինչպիսի կալորիականություն էլ որ ունենա նախաճաշը, այն համարյա ոչ մի ազդեցություն չի թողնում մարմնի կազմվածքի վրա, քանի որ այս շրջանում նյութափոխանակությունն ինտենսիվ է, կերակուրից ստացված էներգիան էլ ամբողջությամբ ծախսվում է:
- Եվ չնայած դրան` դիետոլոգները խորհուրդ են տալիս օրը սպիտակուցներով ու ածխաջրերով հարուստ սննդով սկսել:
- Նախաճաշը պետք է սննդարար լինի, բայց ոչ ծանր:
- Նախաճաշի համար իդեալական տարբերակներ են հացը, պանիրը, բանջարեղենն ու մրգերը, ձուն, հավի միսը, կեֆիրը, յոգուրդը, կաթնաշոռը: Օգտակար են նաև հնդկաձավարի ու բրնձի շիլաները, վարսակի փաթիլները: Վերջինս ցանկալի է պատրաստել առանց շաքարի ու յուղազրկված կաթով:
- Իսկ ահա պահածոյացված մթերքից, քաղցրավենիքից լավ է հրաժարվել:
