Ինչու չի կարելի օգտագործել արևածաղկի ձեթը տապակելու համար

Դիտումներ 1166

Ինչու չի կարելի օգտագործել արևածաղկի ձեթը տապակելու համար

 

Այսօր խոհարարության մեջ օգտագործվում են յուղերի լայն տեսականի՝ գետնանուշ, մանանեխ, եգիպտացորեն, ձիթապտղի, արևածաղիկ: Ռուսաստանում ամենատարածվածն, իհարկե, արևածաղիկն է։ Ըստ ռուս դիետոլոգների՝ այն օգտագործում է բնակչության մինչև 70 տոկոսը։ Ավելին, եթե 20-30 տարի առաջ 
Սրտաբան Ասիմ Մալհոտրան, հիմնվելով վերջին գիտական ​​հետազոտությունների վրա, խոստովանում է, որ կարագի և յուղայնությամբ կաթի վտանգավորության համատարած քարոզչությունն անհիմն է դարձել։ Պարզապես այս մթերքները լավ կանխարգելում են սրտի հիվանդությունները և 2-րդ տիպի շաքարախտը, սակայն այսպես կոչված «առողջ» բուսական յուղերը, ընդհակառակը, սպանում են աշխարհի բնակչությանը։ 

 

 

Մարտին Գրուտվելդը և նրա թիմը հետազոտության ընթացքում երկու նոր թունավոր բաղադրիչ են հայտնաբերել օգտագործված արևածաղկի ձեթում: Դրանք կարող են հանգեցնել մարմնի գիրության, սրտանոթային համակարգի հիվանդությունների, 2-րդ տիպի շաքարախտի, ուռուցքների։



Գիտնականների միջազգային թիմը՝ Գրանադայի համալսարանի մասնագետների գլխավորությամբ, փորձ է անցկացրել առնետների վրա, որի նպատակն էր պարզել, թե ինչպես է բուսական յուղերի և ձկան յուղի օգտագործումը ազդում փորձարկողների լյարդի վրա։ Պարզվել է, որ արևածաղկի ձեթը և ձկան յուղը ոչնչացնում են լյարդի բջիջները՝ միաժամանակ օքսիդացնելով այն։

 

 

Ֆիզիոլոգիայի պրոֆեսոր Խոսե Լուիս Մորալեսը ասում է, որ ուսումնասիրությունները բացարձակապես ապացուցել են, որ սպառված բուսական յուղերի և ձկան յուղի ճարպերը տարիքի հետ կուտակվում են լյարդում: Բայց եթե ձիթապտղի յուղ օգտագործելիս լյարդը բնական ճանապարհով ծերանում է, ապա արևածաղկի ձեթը և ձկան յուղը մեծացնում են նրա զգայունությունը տարբեր հիվանդությունների նկատմամբ։ 

 



Փորձագետների մեկ այլ խումբ հայտնաբերել է բենզոպիրեն՝ քաղցկեղ առաջացնող ամենաուժեղ քաղցկեղածինը, հատկապես բուսական յուղի մեջ: Հետազոտողները պարզել են, որ այս նյութը սերմերից անցնում է ձեթի մեջ, որի մեջ այն կուտակվում է ճանապարհների երկայնքով աճող արևածաղկի հասունացման ժամանակ և այն ժամանակահատվածում, երբ բերքը բեռնաթափվում է ամբարներում անմիջապես ասֆալտի վրա: Եթե ​​շոգ եղանակին ասֆալտը տաքանում է մինչև 30 աստիճան, այն սկսում է բենզոպիրեն արտազատել, որը ներծծվում է սերմերի մեջ։ Գիտնականների միջազգային խմբի մասնագետները զգուշացնում են՝ եթե նման սերմերը պահվեն մեկ տարի, բենզոպիրենի կոնցենտրացիան այնքան է ավելանում, որ ոչ մի զտում և հոտազերծում չի օգնի։ Իսկ տաք տապակը միայն ակտիվացնում է նման յուղի մեջ պարունակվող բոլոր վնասակար նյութերը։

 

 



Ամենաընթերցվածը