Ի՞նչ արժեք 1 կգ կարտոֆիլը այս պահի դրությամբ․ Զարմանալի է

Դիտումներ 23359

Ի՞նչ արժեք 1 կգ կարտոֆիլը այս պահի դրությամբ․ Զարմանալի է

Ինչ արժեք կարտոֆիլի 1 կիլոգրամի այս օրերին։ Իհարկե, տարբեր վաճառակետերում տարբեր գներ են։

 

 

Հիմա կներկայացնենք միջինացված արժեքը։ 



1 կգ կարտոֆիլի միջին արժեքը 220 դրամ է։ Եվ պետք է նշենք, որ շատ լավ գին է սա այս սեզոնի համար։
 
Ժամանակակից գիտական անվանումը՝ տվել է Կասպեր Բաուգին[1] 1596 թվականին իր «Theatri botanici» աշխատությունում, ավելի ուշ այդ անվանումը օգտագործեց Կառլ Լիննեյը իր «Species Plantarum» (1753) աշխատությունում;
 
 
 
«Կարտոֆիլ» բառը նկարագրում է բուն կարտոֆիլ բուսատեսակը, սակայն առավել հաճախ մարդիկ «կարտոֆիլ» ասելով հասկանում են ուտելի պալարները։ Գյուղատնտեսության ասպարեզում կարտոֆիլը մշակվում է պարենային, կերային և տեխնիկական նպատակների համար։ Կարտոֆիլը մարդու կողմից տասնյակ կերակրատեսակների ձևով օգտագործվում է ամբողջ տարվա ընթացքում, ինչի համար այն հաճախ անվանվում է «երկրորդ հաց»։
 
Կենսաբանական նկարագիր
 
 


Ծաղի դիագրամ
Ծաղկի բանաձև։
 
Արմատային համակարգը թույլ է զարգացած, ցողունը երկկող է, քառակող կամ կլոր, բարձրությունը՝ 50-80 սմ, հիմնականում՝ կանաչ, երբեմն՝ նաև կարմրամանուշակագույն կամ կապտամանուշակագույն։ Տերևներն ընդհատվող կենտփետրաձև են, կտրտված։ Ծաղկաբույլը ոլորք է, ծաղիկները՝ սպիտակ, կարմրամանուշակագույն, կապտամանուշակագույն։ Պտուղը մանր սերմերով երկբուն հատապտուղ է։ Պալարը ձևափոխված ստորգետնյա ցողուն է։ Լինում է տարբեր գույների (սպիտակ, կարմիր, վարդագույն, կապտամանուշակագույն և այլն) և ձևերի (կլոր, ձվաձև, երկարավուն, տակառաձև և այլն)։
 
Նշանակություն և կիրառում
Կարտոֆիլը մշակվում է պարենային, կերային և տեխնիկական նպատակներով։ Կարտոֆիլի պալարը պարունակում է մինչև 75% ջուր, 25% չոր նյութեր, որից օսլա՝ 17-22%, սպիտակուցային նյութեր՝ 2%։ Այն պարունակում է C, B1, B2, B6, PP և A վիտամինները։ 300գ եփած կարտոֆիլը պարունակում է 21մգ ասկորբինաթթու, որը 30-50%-ի չափով բավարարում է մարդու օրական C վիտամինի պահանջը։
 
Ծագում
 
Սննդային արժեք (100 գ.)
Էներգետիկ արժեք 73 կկալ 305 կՋ
Ջուր 80 գ
Սպիտակուցներ 1.9 գ
Ճարպեր 0.1 գ
Ածխաջրեր 16.6 գ
— օսլա 14.2 գ 
Թիամին (B1) 0.08 մգ մգ
Ռիբոֆլավին (B2) 0.03 մգ մգ
Նիացին (B3) 1.1 մգ մգ
Պանտոտենային թթու (B5) 0,061 մգ
Պիրիդօքսին (B6) 0.24 մգ մգ
Ֆոլացին (B9) 16,5 գ մկգ
Ասկորբինաթթու (վիտ․ С) 11 մգ մգ
Վիտամին D 2.1 գ մկգ
Վիտամին K 2.2 մկգ
Կալցիում 11 մգ մգ
Երկաթ 0.7 մգ մգ
Ֆոսֆոր 59 մգ մգ
Կալիում 426 մգ մգ
Նատրիում 6 մգ մգ
Կարտոֆիլի հայրենիքը Հարավային Ամերիկան է (Չիլի, Պերու, Բոլիվիա), որտեղ դրա մշակությունը բնիկներին հայտնի է եղել դեռ մեր թվարկությունից առաջ։ Եվրոպական երկրներում կարտոֆիլի մշակությունը սկսվել է 16-րդ դարի վերջերին։


Ամենաընթերցվածը