Ինչպես սովորական ճակնդեղը կարող է կանխել դեմենցիան և Ալցհեյմերը
Իմացեք հետազոտության արդյունքների մասին և կփոխեք ձեր կարծիքը ճակնդեղի մասին:
Պարզվել է, որ ճակնդեղն ունի հակաբորբոքային ազդեցություն, նվազեցնում է արյան ճնշումը և օգնում է օրգանիզմի դետոքսիկացմանը:
Տարբեր հետազոտությունների համաձայն՝ այն նվազեցնում է սրտի անբավարարության և ինսուլտի ռիսկը։ Բնական նիտրատների բարձր պարունակության շնորհիվ ճակնդեղը օգտակար է ուղեղի գործունեության համար։
Մարդու մարմինը նիտրատները վերածում է ազոտի օքսիդի, որն ուժեղացնում է արյան թթվածնացումը և բարենպաստ ազդեցություն է ունենում մարդու մարմնի շրջանառության և իմունային համակարգերի վրա:
Ազոտի օքսիդը լուծելի գազ է, որը շարունակաբար արտադրվում է մարդու բջիջներում L-արգինին ամինաթթվի միջոցով: Այնտեղ այն աջակցում է էնդոթելիի գործառույթներին և պաշտպանում է միտոքոնդրիային:
Ազոտի օքսիդը նաև ծառայում է որպես ազդանշանային կամ փոխադրող մոլեկուլ մարդու մարմնի յուրաքանչյուր բջիջում: Շատ մարզիկներ նույնիսկ կարմիր ճակնդեղի հյութ են խմում, որպեսզի խթանեն մարմնում ազոտի օքսիդի արտադրությունը:
Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ հում բազուկը կարող է 16%-ով բարձրացնել տոկունությունը մարզումների ժամանակ՝ նպաստելով մարմնում ազոտի օքսիդի մակարդակի բարձրացմանը:
Ճակնդեղը կարող է պաշտպանվել Ալցհեյմերի դեմ
Այս տարի Նյու Օռլեանում Ամերիկյան քիմիական ընկերության հանդիպման ժամանակ ներկայացված ուսումնասիրությունը ցույց է տալիս, որ ճակնդեղը կարող է ուժեղ խաղացող լինել Ալցհեյմերի դեմ պայքարում:
Այն համարվում է դեմենցիայի ամենալուրջ և մահացու ձևը: Atlanta Journal-Constitution-ում ասվում է հետևյալը.
«Նախ, նրանք ուսումնասիրեցին հիվանդության հնարավոր պատճառը: Բժիշկները նախկինում շատ հստակ նշել են, որ բետա-ամիլոիդը կարող է խանգարել ուղեղի բջիջների և նեյրոնների միջև հաղորդակցությանը:
Այս խանգարող ազդեցությունը տեղի է ունենում, երբ ամիլոիդ բետա-ն կպչում է մետաղներին, ինչպիսիք են պղնձը կամ երկաթը: Արդյունքում, բետա-ամիլոիդ պեպտիդները սխալ են կապված և ագրեգացված: Արդյունքում՝ այն առաջացնում է բորբոքում և օքսիդացում։
Ելնելով դրանից՝ գիտնականները կենտրոնացել են այն մթերքների ուսումնասիրության վրա, որոնք հայտնի են, որ բարելավում են թթվածնի հոսքը և ճանաչողական գործառույթը: Այս մթերքները ներառում են ճակնդեղ:
Այս բանջարեղենը պարունակում է բետանին կոչվող միացություն, որը կապվում է մետաղների հետ։ Այս հատկությունը կարող է կանխել պեպտիդների սխալ կապը:
Իրենց վարկածը ստուգելու համար գիտնականները չափել են բետա-ամիլոիդի օքսիդացման մակարդակը այն փուլում, երբ դրանք խառնվել են բետանինի խառնուրդին: Արդյունքում պարզվել է, որ կարմիր ճակնդեղի նյութեր պարունակող նմուշներում օքսիդացումը կրճատվել է մինչև 90%-ով։
Բետա-ամիլոիդների կուտակումների առաջացման ժամանակ առաջանում է գլխուղեղի բորբոքում և նեյրոնների օքսիդացում։ Հետազոտողները կարծում են, որ այս օքսիդացումն անուղղելի վնաս է հասցնում ուղեղի բջիջներին։
Օքսիդացումը հատկապես ուժեղ է, երբ բետա-ամիլոիդը կապվում է պղնձի հետ: Այս փորձի ժամանակ օքսիդացումը վերացավ՝ կարմիր ճակնդեղի բետանին ավելացնելով փորձարկման խառնուրդին:
Ըստ Դարել Քոլ Սերատի, ով մասնակցել է փորձին, «Անհնար է եզրակացնել, որ բետանինը լիովին դադարեցնում է բետա-ամիլոիդի կապը»: Այնուամենայնիվ, բետանինը արգելակում և սահմանափակում է օքսիդացումը:
Օքսիդացման նվազումը կարող է որոշ չափով կանխել բետա-ամիլոիդների նստեցումը: Եվ նույնիսկ դանդաղեցնել բետա-ամիլոիդ պեպտիդների ագրեգացումը…»:
Գիտնականները հույս ունեն, որ իրենց արդյունքները կհանգեցնեն Ալցհեյմերի հիվանդության դեմ ավելի արդյունավետ դեղամիջոցների ստեղծմանը: Այնուամենայնիվ, մենք սպասելու պատճառ չունենք։ Մենք գիտենք, որ Ալցհեյմերը հիմնականում հիվանդություն է, որը հստակորեն պայմանավորված է սննդակարգով և ապրելակերպով:
DCCerrato-ն նշում է, որ սա կարևոր տեղեկություն է, որը մարդիկ կարող են օգտագործել՝ փոխելու և բարելավելու իրենց ուտելու սովորությունները և նվազեցնելու Ալցհեյմերի զարգացման ռիսկը.
«Այն ժամանակ, երբ մարդիկ փորձում են հետևել և ուսումնասիրել, թե ինչ են ուտում և ինչ են ուտում… այս տեղեկատվությունը տվյալների ևս մեկ կարևոր աղբյուր է, որը նրանք կարող են օգտագործել…
Ճակնդեղը բարելավում է նեյրոպլաստիկությունը
Մեկ ուսումնասիրություն ցույց է տվել, որ հում կարմիր ճակնդեղի հյութը բարելավում է նեյրոպլաստիկությունը՝ մասամբ մեծացնելով արյան հոսքը և հյուսվածքների թթվածնացումը:
Ազոտի օքսիդը իր ազդանշանային մոլեկուլների շնորհիվ թույլ է տալիս ուղեղի բջիջներին ավելի լավ հաղորդակցվել միմյանց հետ: Կարևոր է նշել, որ ճակնդեղը մեծացնում է սոմատոմոտորային կեղևի թթվածնացումը:
Սա ուղեղի այն հատվածն է, որը հաճախ առաջինն է ախտահարվում դեմենցիայի վաղ փուլերում:
Կատարվել են նաև մի շարք փորձեր։ Փորձարկվողները ճակնդեղի հյութ են խմել վարժությունների հետ համատեղ: Արդյունքում բարելավվել է արյան շրջանառությունը և թթվածնացումը:
Հյուսիսային Կարոլինայի Վեյք Ֆորեստ համալսարանի առողջապահական գիտությունների և վարժությունների պրոֆեսոր Ջեք Ռեյեսկին հետազոտության համահեղինակ է, ասել է.
«Ազոտի օքսիդը ... գնում է մարմնի այն մասերը, որոնք հիպոքսիկ են: Այսինքն՝ նրանք, ովքեր թթվածնի կարիք ունեն։ Ուղեղը մարմնի թթվածնի մատակարարման կենտրոնն է… որը մենք ցույց ենք տվել այս կարճ կրթական ուսումնասիրության մեջ… որ մարզման հետ համեմատած, ինքնին վարժություններին հյութ ավելացնելը հանգեցնում է երիտասարդների մոտ ուղեղի միացման մակարդակի: