Ինչպե՞ս պատրաստել շատ համեղ տնական փախլավա
Բաղադրամասեր
Խմորի համար՝
կաթ - 75 մլ,
խմորիչ - 3գր,
շաքարավազ - 3 գր,
ալյուր - 250 գր ,
ձու - 1 հատ,
աղ - 1/4 թ/գդ,
թթվասեր - 75 գր ,
կարագ - 25 գր,
Միջուկի համար՝
ընկույզ - 130 գր,
դարչին - 1/2 թ/գդ (աղացած),
շաքարի փոշի - 125 գր,
Օշարակի համար՝
ջուր - 50 մլ,
մեղր - 75 գր,
Վրան քսելու համար՝
կարագ - 60գր,
ընկույզ - 50գր,
ձու - 1/2 հատ
Պատրաստման եղանակը
-
Տարայի մեջ խառնում ենք կաթը, խմորիչը և շաքարավազը։ 10 րոպե հանգիստ ենք թողնում։ Մեկ այլ տարայի մեջ խառնում ենք ալյուրը, հալեցրած սերուցքային կարագը, ձուն, թթվասերը և աղը։
-
Այդ զանգվածը թեթևակի խառնում ենք։
-
Այնուհետև ավելացնում ենք հասունացած խմորիչը և փափուկ խմոր ենք հունցում։ Խմորը թողնում ենք տարայի մեջ, սրբիչով ծածկում ենք և 1,5 ժամով տաք տեղ դնում։
-
Այդ ընթացքում պատրաստում ենք ընկուզային միջուկը։ Ընկույզը ջեռոցում բովում ենք, այնուհետև բլենդերով մանրացնում։ Ավելացնում ենք շաքարի փոշին, դարչինը և լավ խառնում ենք։
-
Հասունացած խմորը բաժանում ենք 13 հավասար մասերի, որից երկուսը միացնում ենք իրար։ Այսինքն ստանում ենք 11 հավասար մասեր և մեկ մեծ մաս։
-
Մեծ խմորը 1 մմ հաստությամբ շերտով բացում ենք և դնում բուսայուղով պատված ձևամանի մեջ: Հալեցնում ենք կարագը (մոտ 2 թ/գդ) և քսում շերտի վրա։ Վրան դնում ենք հաջորդ շերտը։ Շերտը կարագով պատում ենք և վրան լցնում միջուկի 1/10 մասը։
-
Այդ նույն գործողությունը 9 անգամ կրկնում ենք։ Նկարի վրա տեսնում ենք 10-րդ շերտը` յուղով պատված և վրան ընկուզային միջուկ։ Սա վերջին շերտն է, որի վրա պետք է միջուկ լինի։
-
Այդ շերտի վրա դնում ենք ևս մեկ շերտ և վրան կարագ ենք քսում։ Ձևամանի պատերին կպած խմորը կտրում ենք`թողնելով մոտ 2 սմ։ Կողքերի խմորը բերում ենք խմորի վրա։ Ծայրերը պատում ենք հարած ձվով։ Վրայից դնում ենք վերջին շերտը և պատում մնացած ձվով։
-
Այժմ մեր փախլավան շեղանկյունաձև կտրատում ենք(մինչև վերջ չենք կտրում խմորը, որ միջուկը մեջը մնա)։
-
Յուրաքանչյուր շեղանկյան վրա դնում ենք 1 հատ ընկույզ։ Ընկույզը մի քիչ պետք է խմորի մեջ սեղմենք, որպեսզի թխվելու ընթացքում խմորը չշերտավորվի։
-
Թխում ենք 15 րոպե 180 աստիճանում։ Հալեցրած կարագը լցնում ենք փախլավայի վրա(կպած հատվածները դանակով կտրում ենք, և այդ անցքերով կարագ լցնում)։ Կարագի մի մասը վերևից ենք լցնում։ Այնուհետև 25 րոպեով փախլավան կրկին ջեռոցն ենք տեղափոխում ։
-
Այդ ընթացքում պատրաստում ենք մեղրով օշարակը։ Մեղրի վրա տաք ջուր ենք լցնում և այնքան խառնում մինչև համասեռ զանգված ստանանք։ Փախլավան հանում ենք ջեռոցից և վրան լցնում պատրաստած օշարակի 1/3 մասը։ Ինչպես կարագի դեպքում այստեղ նույնպես, մեղրի մի մասը լցնում ենք վրայից, մյուս մասը լցնում ենք անցքերի մեջ։ Փախլավան 10 րոպեով նորից տեղափոխում ենք ջեռոցը։
-
Թողնում ենք փախլավան սառչի։ Այնուհետև հանում ենք ձևամանից ,մինչև վերջ կտրում և յուրաքանչյուր շեղանկյունը 2-3 վայրկյանով թաթախում մնացած մեղրով օշարակի մեջ։ 15-20 րոպե հանգիստ ենք թողնում, այնուհետև համտեսում։