Ինչ անել, եթե կարկանդակը կամ թխվածքը ներսից չի եփել


Եթե կարկանդակը տեղադրել եք ջեռոցի մեջ, նրա արտաքին մակերեսն արդեն կարմրել է, բայց ներսից դեռ հում է մնացել, պետք է միանգամից իջեցնել ջեռոցի ջերմաստիճանն ու կարկանդակը փայլաթիթեղով փաթաթել, ապա նորից տեղադրել ներսում:
Կարկանդակը ներսից լավ չի եփում, եթե այն պատրաստելու ճիշտ բաղադրատոմսից շեղվում եք: Բացի այդ, պետք է հաշվի առնել նաև ջեռոցի առանձնահատկությունները, ինչն էլ հասկանալ կօգնի ջեռոցի «խառնվածքի» մանրամասն ուսումնասիրությունը:
Այսպես, սկզբում կարկանդակը տեղադրեք ջեռոցի ամենաներքևի մասում, որպեսզի խմորը լավ բարձրանա ու ներքևի հատվածում լավ թխվի, հետո բարձրացրեք ջեռոցի ամենավերևի մասը, որպեսզի այն ներսից լավ եփի ու արտաքին շերտն էլ կարմրի:
Ներսից հում մնացած կարկանդակի դեպքում կարելի է նաև բարձրացնել կրակը, ջեռոցի ներքևում թավայի մեջ ջուր դնել, կարկանդակի երեսին կաթ քսել ու թողնել մի քիչ էլ եփի: Որպես կանոն այսպես եփելը տևում է 10-15 րոպե: Ներսում օդի խոնավությունը ջրի միջոցով բարձրացնելու շնորհիվ կարկանդակն ավելի լավ կեփի:
Եթե «քմահաճ» ջեռոց ունեք, ապա պետք է դիմել կարկանդակի մեջտեղում դանակով անցք անելու ավանդական մեթոդին:
Եվ վերջում. որպեսզի մյուս անգամ նման խնդրի առաջ չկանգնեք, լավ է կարկանդակը 200-220 աստիճանի փոխարեն տեղադրել 170-180 աստիճան բարձրացրած ջեռոցի մեջ: Կարկանդակն այս դեպքում մի քիչ երկար կեփի, փոխարենը ներսից էլ հում չի լինի ու լավ կկարմրի:
