Ի՞նչ սննդանյութեր կան գարեջրի մեջ: Մենք միշտ կասկածում էինք
Գարեջուրը ոչ միայն համեղ և զովացուցիչ ըմպելիք է, այն նաև պարունակում է բազմաթիվ օգտակար նյութեր։ Բժիշկների կարծիքով՝ գարեջրի չափավոր օգտագործումը նպաստում է առողջությանը։ Եկեք խոսենք այն մասին, թե ինչու է գարեջուրն օգտակար ձեզ համար:
Խմեք արմատներով
Գարեջուրը ցածր ալկոհոլային խմիչք է, որն արտադրվում է ածիկի, առավել հաճախ՝ գարու կամ ցորենի ալկոհոլային խմորման մեթոդով՝ գայլուկի ավելացմամբ։ Կա նույնիսկ սննդի արդյունաբերության մի ամբողջ ճյուղ՝ գարեջրագործությունը, որը պատասխանատու է փրփուր ըմպելիքի արտադրության տեխնոլոգիաների ուսումնասիրման և զարգացման համար։ Չնայած, նույնիսկ փորձագետը չի կարող հստակ ասել, թե գարեջրի քանի տեսակ և տեսակ կա այսօր աշխարհում։
Հայտնի է, որ գարեջուրը պատրաստվել և սպառվել է մեր դարաշրջանից շատ առաջ։ Իսրայելում հնագիտական պեղումների ժամանակ հայտնաբերվել են քարե շաղախներ՝ ցորենից և գարուց պատրաստված արտադրանքի հետքերով, որոնք նման են ոչ թե հացին, այլ գարեջուրին։ Ընդ որում, գտածոն պատկանում է մ.թ.ա 13 հազար տարվա ժամանակաշրջանին։ 3500 թվականին արտադրված գարեջրի հետքեր են հայտնաբերվել նաև Արևմտյան Իրանում։ Գարեջուրն արդեն բավականին տարածված էր Հին Հռոմում և Հին Հունաստանում: Դե, միջնադարում գարեջուրը վանքերի հիմնական մթերքներից էր, և վանականների շնորհիվ Եվրոպայում զարգացավ ըմպելիք խմելու մշակույթը։ Մի խոսքով, մեր նախնիները շատ բան գիտեին այս սննդարար մթերքի մասին։
Գարեջրի արտադրությունը արդյունաբերական մասշտաբով սկսվել է 19-րդ դարի երկրորդ կեսին։ Դա պայմանավորված էր դանիացի քիմիկոս և մանրէաբան Էմիլ Հանսենի գյուտի շնորհիվ. 1881 թվականին գիտնականը ձեռք բերեց գարեջրի խմորիչի մաքուր մշակույթ, որը մինչ օրս օգտագործվում է գարեջուր պատրաստելու համար:
Ի՞նչ կա գարեջրի մեջ:
Գարեջրի տեսակներն այնքան շատ են, որ յուրաքանչյուրն իր ճաշակով ինչ-որ բան կգտնի։ Ավելին, դրա չափավոր օգտագործումը, ըստ բժիշկների, կարող է օգտակար լինել. խոսքը կանանց համար օրական մեկ խմիչքի մասին է, իսկ տղամարդկանց համար օրական երկու խմիչքի մասին։
Գարեջուրն ավելի սննդարար է, քան մյուս ալկոհոլային խմիչքները, և շատերը կարծում են, որ այն ավելի առողջարար է. եթե համեմատենք, օրինակ, գինու հետ, ապա գարին և գայլուկը նույնպես հակաօքսիդանտներ են պարունակում , բայց դրանք ավելի շատ են, քան խաղողը: Օրինակ՝ գայլուկը պարունակում է հրաշալի ֆլավոնոիդ քսանթոհումոլ , որն ունի հակաօքսիդանտ հատկություններ և պաշտպանում է ուղեղի բջիջների ոչնչացումից: Այն օգնում է դանդաղեցնել հիշողության վատթարացման գործընթացը, որը, ի թիվս այլ բաների, կապված է տարիքային փոփոխությունների հետ:
Գարեջուրը սպիտակուցի և B վիտամինների արժեքավոր աղբյուր է , որը կարող է նվազեցնել ինֆարկտի, ինսուլտի կամ սրտի հիվանդությունների հավանականությունը, ինչպես նաև դրականորեն ազդել մաշկի և մազերի որակի վրա, հաղթահարել անքնությունն ու վատ տրամադրությունը և ամրացնել նյարդային համակարգը:
Գարեջրի մեջ սիլիցիումի բարձր պարունակությունը օրթոսիլիկաթթվի լուծվող ձևի տեսքով օգնում է ամրացնել ոսկորները և նվազեցնում է օստեոպորոզի վտանգը՝ հիվանդություն, որը հանգեցնում է ոսկորների փխրունության:
Գարեջուր խմելը կարող է նվազեցնել երիկամներում քարերի առաջացման վտանգը: Վերջերս կատարված ուսումնասիրությունների համաձայն՝ չափավոր քանակությամբ գարեջուր խմող տղամարդկանց և կանանց մոտ երիկամներում քարերի առաջացման ռիսկը 40%-ով ցածր է: Իհարկե, գարեջուրը միզամուղ ազդեցություն ունի և ստիպում է երիկամներին աշխատել, բայց այս հարցում կարևոր դեր է խաղում թեթև գարեջրի մեջ պարունակվող ֆիտոքիմիկատների կոմպլեքսը, որոնք պարունակում են մեծ քանակությամբ գայլուկ։
Գարեջուրը պարունակում է նաև լուծվող մանրաթել , որն ունի մի շարք առողջական առավելություններ. այն օգտակար է աղիքային միկրոֆլորայի համար, ինչպես նաև կարող է օգնել նվազեցնել «վատ» խոլեստերինը և նորմալացնել արյան շաքարի մակարդակը:
Արդյո՞ք ոչ ալկոհոլային գարեջուրն ավելի անվտանգ է, քան սովորական գարեջուրը:
Այդուհանդերձ, գարեջուրը ալկոհոլային խմիչք է, և, թերևս, որպեսզի չխմողներին չզրկվի մեկ բաժակ գարեջուրով շոյվելու հաճույքից, ոչ ալկոհոլային գարեջուրը լայն տարածում գտավ 1970-ականներին։ Դրա արտադրությունն ավելի բարդ գործընթաց է, քան սովորական գարեջրի արտադրությունը։ Նախ, ամբողջովին դասական բաղադրատոմսի համաձայն, սովորական գարեջուրը պատրաստվում է գարուց կամ ցորենից, այնուհետև պատրաստի արտադրանքից ալկոհոլը հանվում է թաղանթային ֆիլտրման միջոցով: Նման գարեջուրը համով և բույրով չի տարբերվում ալկոհոլ պարունակող սովորական գարեջրից, սակայն ունի մի քանի առավելություններ, օրինակ՝ նրա կալորիականությունը մոտավորապես 1,5 անգամ ցածր է սովորական գարեջրիից։
Ոչ ալկոհոլային գարեջրի որոշ տեսակների դեպքում թույլատրվում է 100 մլ խմիչքի 0,1-ից 0,5% ալկոհոլի սխալ: Իհարկե, եթե մեկ բաժակ խմեք, ապա ոչինչ չի ստացվի, բայց դրա համակարգված օգտագործումը վաղ թե ուշ կազդի ձեր առողջության վրա։ Խորհուրդ չի տրվում օգտագործել ոչ ալկոհոլային գարեջուր երեխաների, հղիների և կերակրող կանանց, սրտանոթային համակարգի, լյարդի, երիկամների, տարեցների քրոնիկական հիվանդություններ ունեցող մարդկանց համար։
Եթե դուք ունեք գարեջուր խմելու անդիմադրելի ցանկություն, ապա ձեր օրգանիզմը կարող է B խմբի վիտամինների պակաս ունենալ:Այս դեպքում ձեր սննդակարգում կարող եք ավելացնել գարեջրի խմորիչը՝ սննդային հավելումների տեսքով:
Չնայած վերը նկարագրված գարեջրի խմիչքի բոլոր առավելություններին, նախքան գարեջուր խմելը խորհրդակցեք ձեր բժշկի հետ: Ալկոհոլի չափից ավելի օգտագործումը կարող է հանգեցնել լյարդի ցիռոզի, հիպերտոնիայի, պանկրեատիտի և այլ լուրջ հիվանդությունների։