Հայկական լավաշի պատրաստման եղանակը

Դիտումներ 4532
Հայկական լավաշի պատրաստման եղանակը

Լավաշ

Լավաշ թխելու համար խմորը պատրաստում են ցորենի 1-ին և 2 - րղ տեսակի ալյուրներից։Ալյուրը մաղում են լարի կամ մետաղալարի նոսր մաղով, որից հետո հունցում են ջրով, վրան գցում են աղ (100 կգ ալյուրին՝ 1,5 — 2 կգ աղ)։ Խմորին ավելացնում են թթխմոր։ Տեսակավոր ալյուրից պատրաստած խմորի խոնավությունը պետը լինի 43 — 45%-ի սահմաններում, խոշոր աղացածինը՝ 46 — 47%:

Խմորը սովորաբար հասունանում է 1.5 —2 ժամում՝ 30 — 32° ջերմության տակ։




 

Պատրաստի խմորը կտրտում և գնդում են, այնուհետև թողնում են 10—15 րոպե, մինչև որ գնդերը նստեն։ Դրանից Հետո գնդերը կլոր լավաշների ձևով ոտնակում են փայտե գրտնակով, ապա գրում են ձվաձև փափուկ բարձի վրա (ռափաթա,բադադ), որի երկարությունը 70— 80, իսկ լայնությունը 35 — 40 սմ է:

   Ձևավորված լավաշը թեթև շարժումով խփում են թոնրի տաք պատին։ Թխելու տևողությունր սովորաբար 3—5 րոպե է։ Պատրաստի լավաշը հեշտությամ բ պոկում են պատի վրայից։ Լավաշը բնորոշ է նրանով, որ փափուկ միջուկ գրեթե չունի։ 
 

Ամենաընթերցվածը