Երիկամների ու նրանց առողջության մասին

Դիտումներ 737
Երիկամների ու նրանց առողջության մասին

Առողջապահության միջազգային կազմակերպության (ԱՄԿ) տվյալներով՝ երիկամների հիվանդություն ունեցող մարդիկ կազմում են մոլորակի բնակչության շուրջ 10%-ը, և այդ թիվը, ցավոք, աճում է: Դեպքերի մեծ մասում խոսքը գնում է կամ ծանր քրոնիկ հիվանդությունների մասին, որոնք մահացու վերջաբան են ունենում, կամ էլ դրանք հիվանդություններ են, որոնք վերափոխվում են քրոնիկի:


Երիկամների հիվանդության նշանները

Երիկամների հիվանդության ստոր խորամանկությունն այն է, որ դրանք կարող են երկար ժամանակ չարտահայտվել, բողոքներ չառաջացնել, չվատացնել ինքնազգացողությունը: Այդ պատճառով էլ երիկամների քրոնիկական հիվանդությունները (ԵՔՀ) շաքարախտի ու արտերիալ հիպերտոնիայի հետ միասին՝ դասվում են, այսպես կոչված, խաղաղ մարդասպանների թվին: Եթե այս հիվանդությունը բարձիթողի մատնվի ու չվերահսկվի, այն կարող է պրոգրես գրանցել, ու կզարգանա երիկամային թերմինալ անբավարարություն, այսինքն՝ երիկամները կդադարեն կատարել կենսական շատ կարևոր իրենց ֆունկցիաները:

Հիվանդության այս փուլում արդեն լուրջ բողոքներ են լինում, սակայն պահը, երբ կարելի էր հիվանդությունը վերահսկել կամ բուժել, ցավոք, արդեն անդառնալիորեն բաց է թողնված: Երիկամները զարմանալի օրգան են: Նրան արտադրում են հորմոններ, ֆիլտրում են արյունը, կլանում են հանքանյութերը, պատասխանատու են միզարտադրության համար ու պահպանում են առողջ թթվահիմնային հավասարակշռությունը: Կյանքն առանց երիկամների անհնար է, իսկ չինացիների համար դրանք կենսական էներգիայի կուտակման վայրն են: Երիկամների մասին հոգ տանելը նույնն է թե՝ հոգաս սեփական երկարակեցության ու բարեկեցության համար:

 

Եթե ուզում ես, որ երիկամները քեզ լավ ու երկար ծառայեն, ուշադիր ծանոթացիր ստորև բերվող ցանկին ու այդ օրգանի առողջության պահպանմանն ուշադրություն դարձրու արդեն հիմա՝ ոչ մի վայրկյան չհետաձգելով:

Երիկամները ոչնչացնող գործոններ

1.Դեղորայքի չարաշահում

Երիկամների համար վտանգավոր է առհասարակ ողջ քիմիան, լինի դա դեղամիջոցներ թե մթերքների մեջ սննդային հավելումներ: Այս ցանկին են պատկանում նաև անալգետիկները, որոնք բոլորն են օգտագործում: Երիկամների համար վտանգավոր են հակաբիոտիկները, օրինակ՝ ցիպրոֆլոքսացինը, մետիցիլինը, վանկոմիցինը, սուլֆանիլամիդները: Վտանգ են ներկայացնում նաև անալգետիկները, ներառյալ՝ացետամինոֆենը և ոչ ստերոիդային հակաբորբոքային պրեպարատները՝ ասպիրինը, իբուպրոֆենը, նապրեքսենը:

2. Շաքար պարունակող գազավորված ըմպելիքներ խմելու սովորությունը

Համաձայն ճապոնացի գիտնականների անցկացված հետազոտությունների՝ օրական 2 կամ ավելի գազավորված ըմպելիքների օգտագործումը կարող է մեծացնել երիկամների հիվանդության ռիսկը: Հետազոտությանը մասնակցել է 12000 մարդ, և նրանց մեզի մեջ, ովքեր գազավորված ըմպելիքի մեծ քանակ են օգտագործել, հաճախ է սպիտակուց հայտնաբերվել: Մեզի մեջ սպիտակուցի առկայությունը երիկամների ախտահարման վաղ նշաններից է, բայց այն շուտ հայտնաբերելու դեպքում դեռևս կարելի է բուժել:

3. Բ6 վիտամինի պակասը

Երիկամների լավ կենսագործունեության համար մեծ նշանակություն ունի առողջ սնունդը, ու ամերիկյան հետազոտողները գտնում են, որ Բ6 վիտամինի պակասը մեծացնում է երիկամներում քարերի գոյացման հավանականությունը: Երիկամների օպտիմալ կենսագործունեության համար պետք է օրական ամենաքիչը 1.3 միլիգրամ Բ6 վիտամին օգտագործել: Դրա հարուստ աղբյուրներ են համարվում ձուկը, ընդեղենը, տավարի լյարդը, կարտոֆիլը և օսլա պարունակող բանջարեղենը, ինչպես նաև՝ մրգերը, բացի ցիտրուսայիններից:

4. Արյան բարձր զարկերակային ճնշումը

Հիպերտենզիայով տառապող մարդկանց մոտ 40%-ով ավելի հաճախ է ի հայտ գալիս երիկամային հիվանդություն և սրտի կանգ, այնինչ հիպերտոնիայով տառապող շատերը չեն էլ կասկածում, որ իրենց ճնշումը նորմայի մեջ չէ: Արյան բարձր ճնշումը շատ հաճախ իր մասին զգացնել չի տալիս, սակայն աստիճանաբար, տառացիորեն ներսից քայքայում է օրգանիզմը: Հիպերտոնիան կարելի է կառավարել՝ փոխելով կենսակերպը: Սա կօգնի աշխարհում միլիոնավոր մահերից խուսափել:

5. Կարմիր մսի և ֆասթ-ֆուդի գործածությունը

ԱՄԿ-ն ահազանգում է. Մարդիկ չափազանց շատ կարմիր միս են գործածում, ինչը քաղցկեղի որոշ տեսակների զարգացման ռիսկ է պարունակում: Բացի դրանից, դա ազդում է նաև երիկամների հիվանդացության հաճախականության վրա: Սթեյքների ու նրբերշիկների սիրահարների համար երիկամային հիվանդությունը 40%-ով ավելի հաճախ է զարգանում, քան նրանց մոտ, ովքեր գործնականորեն կարմիր միս չեն օգտագործում՝ այն փոխարինելով թռչնամսով:

Գիտնականները կոչ են անում սահմանափակել կարմիր մսի գործածությունը և փորձել սպիտակուց ստանալ այլ աղբյուրներից, օրինակ, ընդեղենից կամ վերոհիշյալ սպիտակ մսից:

Շարունակությունը այստեղ ՝ https://168.am/2018/07/12/979935.html

Ամենաընթերցվածը
Փակել գովազդը