Դուք այս մարդկանց շարքին պատկանու՞մ եք․ Այս մարդիկ պետք է ճակնդեղ ուտեն. Ի՞նչ օգուտ ունի ճակնդեղը մարդու առողջության համար
Հին ժամանակներից բազուկը համարվում էր ամենաառողջ բանջարեղեններից մեկը։
Այն վիտամինների, հանքանյութերի, սննդային մանրաթելերի, ֆիտոնսիդների և մարդու օրգանիզմի առողջությունը պահպանելու համար անհրաժեշտ այլ նյութերի արժեքավոր աղբյուր է։
Ճակնդեղի գույնը գալիս է դրա պարունակած բուսական պիգմենտից՝ բետացիանից:
Բացի գունավորելու հատկությունից, այն ունի հակաօքսիդանտ հատկություն, ամրացնում է անոթների պատերը, կանխում բջիջների մուտացիան և չարորակ ուռուցքների առաջացումը։
Դրա մեջ կալիումի և մագնեզիումի առկայությունը դրականորեն է ազդում սրտանոթային և նյարդային համակարգերի աշխատանքի վրա և վերացնում է աթերոսկլերոզի դրսևորումները:
Ճակնդեղում առկա մանրաթելը մաքրում է աղեստամոքսային տրակտը թափոններից և տոքսիններից և բարելավում նյութափոխանակությունը:
Ճակնդեղը լրացնում է երկաթի և յոդի պակասը՝ դրանով իսկ ծառայում է անեմիայի և վահանաձև գեղձի հիվանդությունների կանխարգելմանը և բուժմանը։
A, C և B խմբի վիտամիններով հարուստ քաղցր արմատային բանջարեղենի օգտագործումը արդյունավետորեն ամրացնում է իմունային համակարգը, ակտիվացնում ուղեղի աշխատանքը և բարձրացնում տեսողական սրությունը:
Բուսական ծագման բանջարեղենը հարուստ է ֆոլաթթվով, որը նպաստում է օրգանիզմի երիտասարդացմանը, կանանց մոտ դաշտանադադարի ժամանակ կայունացնում է հորմոնալ մակարդակը և անհրաժեշտ է հղիության բնականոն ընթացքի համար։
Բազուկով դիետան օգտակար է տղամարդկանց համար. Այն օգնում է վերականգնել ուժերը ֆիզիկական ծանրաբեռնվածությունից հետո և կանխում է պրոստատիտի զարգացումը։
Բազուկի օրգանական նյութը՝ բետաինը, բարելավում է լյարդի աշխատանքը, կարգավորում ճարպային նյութափոխանակությունը և ծառայում է կրծքագեղձի քաղցկեղի կանխարգելմանը։
Երկարատև պահպանման և ջերմային մշակման ընթացքում արմատային բանջարեղենը պահպանում է իր օգտակար հատկությունները։ Սեղանի ճակնդեղն օգտագործվում է ապուրներ, աղցաններ և խմիչքներ պատրաստելու համար։
Ահա թե ինչպես կարելի է նվազեցնել արյան ճնշումը ճակնդեղի միջոցով
Ձեզ հաճախ է անհանգստացնում արյան բարձր ճնշումը, ապա այս տեղեկատվությունը ձեզ համար է:
Արյան ճնշումը նվազեցնելու համար դուք պետք է սովորեք հավասարակշռված կյանք վարել, վերահսկել ձեր վատ սովորությունները, ճիշտ սնվել, ինչպես նաև ֆիզիկապես ակտիվ լինել:
Բազուկը խոհարարության մեջ բավականին տարածված բանջարեղեն է։ Բացի A և C վիտամիններով հարուստ լինելուց, այն նաև կալցիումի, ֆոսֆորի և կալիումի բնական աղբյուր է: Բայց բնական բժշկության մեջ ճակնդեղը շատ հայտնի է իր հատկություններով, որոնք օգնում են իջեցնել արյան ճնշումը:
2008 թվականի կարևոր հետազոտությունը հրապարակվել է Science Daily բժշկական ամսագրում: Պարզվել է, որ ճակնդեղի հյութ խմելը նվազեցնում է արյան բարձր ճնշումը:
Այս ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ ճակնդեղի հյութ խմելուց մի քանի ժամ անց արյան բարձր ճնշում չտուժող մարդկանց խմբի մոտ սիստոլիկ զարկերակային ճնշումը իջել է միջինը 5,4 միավորով։ Այսինքն՝ արյան բարձր ճնշմամբ տառապող հիվանդների համար դա հիանալի բնական միջոց կլիներ։
Ինչու է արյան ճնշումը հակված նվազում այս բանջարեղենն ուտելուց հետո
Արդեն նախորդ ուսումնասիրություններում որոշ արդյունքներ են ձեռք բերվել արյան ճնշման և ճակնդեղի հյութի վերաբերյալ։ Այս կապն այժմ անհերքելի է, և արդյունքներն արդեն համոզիչ են։ Ուստի ներկայումս արյան ճնշումը նվազեցնելու համար խորհուրդ է տրվում ճակնդեղ օգտագործել։
Ճակնդեղի արյան ճնշումը բուժող հատկությունները պայմանավորված են նրանով, որ երբ ճակնդեղի հյութը խառնվում է թքի հետ, այն վերածվում է նիտրիտի։ Որի փոխակերպումն իրականացվում է աղաթթվի միջոցով, որն իր հերթին փոխակերպում է ազոտի օքսիդը։ Արդյունքում այն իջեցնում է արյան բարձր ճնշումը։
Վերջին ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ ճակնդեղի օգտագործումը կարող է կրճատվել արյան ճնշման 5-10 կետով: Արդյունքում էֆեկտը սկսում է ի հայտ գալ այս հզոր բանջարեղենն օգտագործելուց 3 ժամ հետո։
Ինչպես հոդվածի սկզբում նշեցինք, ճակնդեղի հյութն ամենաարդյունավետն է արյան ճնշումն իջեցնելու համար։ Թեև մասնագետները չեն բացառում աղցանների մեջ ճակնդեղի օգտագործումը, ճակնդեղի հյութը շարունակում է մնալ ամենաարդյունավետը խտության առումով։
Ահա թե ինչու ճակնդեղի հյութը արյան ճնշումն իջեցնելու իդեալական միջոց է։ Ստորև ներկայացված են ամենատարածված բաղադրատոմսերը.
Բազուկի ըմպելիք
Այն պատրաստելու համար անհրաժեշտ է 2 հատ ճակնդեղ, որոնք պետք է մաքրել, մանրացնել և 3-5 րոպե եռացնել ջրով, որպեսզի մի փոքր ծածկվի։ Եփելուց հետո թող սառչի։ Բլենդերի մեջ լցնում ենք ճակնդեղը այն ջրի հետ միասին, որում դրանք եփվել են և մանրացնում ենք մինչև հարթ: Կարելի է ավելացնել նաև հում գազար և կանաչ խնձոր։ Օգտագործել օրական 2-3 անգամ
Բազուկ՝ նարինջով և կիտրոնով
Բլենդերի մեջ լցնել 50-70 գրամ հում ճակնդեղ, 1/2 նարինջ։ Ավելացրեք նաև մի քիչ կիտրոնի հյութ ըստ ճաշակի: Ավելացնել 150-200 գրամ ջուր։ Խմիչքը պատրաստ է։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։