Ահա, թե ի՞նչ դիետա է անհրաժեշտ Ձեր լեղապարկի խնդրի կարգավորման համար
Հավասարակշռված սննդակարգը եթե ոչ կատարյալ առողջության, ապա միանշանակ բազմաթիվ խնդիրների բացակայության բանալին է: Հատկապես մարսողական համակարգի հետ խնդիրներ ունեցողների համար: Այնուամենայնիվ, նույնիսկ խնայող դիետան կարող է լինել բազմազան և ամենևին ձանձրալի:
Մթերքներ, որոնք օգտակար են լեղապարկի համար։ Ըստ տարբեր գնահատականների՝ լեղապարկի քարեր հանդիպում են աշխարհի բնակչության 10-15%-ի մոտ։ Պատահում է, որ նրանք իրենց զգացնել չեն տալիս, բայց ավելի հաճախ դառնում են անհարմարության և ցավի պատճառ։ Հիվանդության առաջացման պատճառները կարող են տարբեր լինել, օրինակ՝ մաղձի մեջ խոլեստերինի կամ բիլիրուբինի բարձր մակարդակ, բակտերիալ վարակներ, լեղու արտահոսքի խանգարում և դրա լճացում։ Մասնագետների կարծիքով՝ մարդիկ, ովքեր նստակյաց կենսակերպ են վարում և շատ պարզ ածխաջրեր և ճարպեր են օգտագործում, անտեսում են մանրաթելերը, ավելի հավանական է, որ քարեր առաջանան: Մի խոսքով, լեղապարկի խնամքի հարցում առանցքային դեր է խաղում սնուցումը։
Որո՞նք են լեղապարկի քարերի վտանգները:
Խնդիրը չի կարելի անտեսել։ Նախ՝ հիվանդությունը լրջորեն խաթարում է ինքնազգացողությունը՝ առաջացնելով անհանգստություն և ցավոտ նոպաներ։ Երկրորդ, լեղապարկի քարերով տառապում են ենթաստամոքսային գեղձը և աղիքները: Լեղապարկի պատռվածքից ու ծանր հետևանքներից խուսափելու համար բժիշկները միակ ելքը համարում են վիրահատությունը։
Ինչպես կարգավորել սնուցումը։
Եթե դուք չունեք քարեր, բայց ապրում եք քրոնիկ խոլեցիստիտ ախտորոշմամբ, ապա հիմնական կանոնն այն է, որ սնվեք հավասարակշռված սննդակարգով՝ հարուստ մրգերով և բանջարեղենով, որոնք հարուստ են մանրաթելերով։ Նույն պատճառով պետք է նախընտրել շագանակագույն բրինձը սպիտակ բրնձից: Հագեցած ճարպերով ու խոլեստերինով հարուստ մթերքները, ընդհակառակը, լեղապարկի առողջության մասին հոգացողների գլխավոր թշնամիներն են։ Այնուամենայնիվ, դա չի նշանակում, որ դուք պետք է անմիջապես անցնեք ցածր յուղայնությամբ դիետայի: Դիետան պետք է լինի առողջ և հավասարակշռված, ուստի, հրաժարվելով վերամշակված սննդից և արագ սննդից, դուք պետք է ուշադրություն դարձնեք ճարպերի ավելի օգտակար աղբյուրներին, որոնք անհրաժեշտ են յուրաքանչյուր մարմնին: Օրինակ՝ ձիթապտղի յուղ, ավոկադո, ընկույզ, ձու, ծովային ձուկ։ Բջջանյութի հետ միասին նման հավասարակշռված սննդակարգը կնպաստի լեղու կայուն արտահոսքին։ Դա ապացուցում է հետազոտությունը, որն անցկացվել է 45000 կամավորների մասնակցությամբ։ Նրանք փորձել են ավելի շատ ուտել պոլիչհագեցած և մի անհագեցած ճարպերով հարուստ մթերքներ: Մասնակիցների մոտ նվազեցվել է լեղապարկի քարերի առաջացման ռիսկը:
Բժիշկները նշում են նաև, որ հիվանդության կանխարգելման համար կարևոր են ընդգծված դառնությամբ արտադրանքը։ Ավելի հաճախ կերեք ռուկոլա, ցիտրուսային մրգեր, կաղամբ, արտիճուկ, լոռամիրգ, սամիթ և կոճապղպեղ: Համեմեք աղցանները դանդելիոններով և այլ թարմ խոտաբույսերով: Լեղապարկի լավ աշխատանքի համար շատ կարևոր է պահպանել խմելու ռեժիմը։ Ջրի մեջ մի քիչ օգտակար դառնություն ավելացրեք - պնդեք այն ցիտրուսային կեղևի վրա:
Ինչ ապրանքներ են առաջարկվում.
Ավոկադո,
լոբի,
ցիտրուսային,
կանիչներ,
ձու,
յուղոտ ձուկ,
անյուղ կաթնամթերք,
ընկույզ, հատկապես նուշ և գետնանուշ:
Ձիթապտղի ձեթ.
սիսեռ,
ամբողջական ձավարեղեն, ներառյալ հաց, շագանակագույն բրինձ, վարսակ, թեփ հացահատիկ:
Ինչ ապրանքներ չեն առաջարկվում.
Տապակած մթերքներ,
վերամշակված սնունդ, ներառյալ բլիթ, կարկանդակ, թխվածքաբլիթ:
Կարմիր միս և դրա վերամշակման արտադրանք.
զտված հացահատիկներ,
շաքարավազ,
գազավորված ըմպելիքներ։
Ամբողջ կաթնամթերք, ներառյալ պանիր, պաղպաղակ, կարագ: