ԱԽՏԱՆՇԱՆՆԵՐ, ՈՐՈՆՔ ԿՕԳՆԵՆ ՈՐՈՇԵԼ, ԹԵ ՈՐ ՎԻՏԱՄԻՆՆԵՐԻ ՈՒ ՀԱՆՔԱՆՅՈՒԹԵՐԻ ԿԱՐԻՔՆ ՈՒՆԻ ՕՐԳԱՆԻԶՄԸ


Սխալ սննդակարգի դեպքում մարդիկ հաճախ չեն օգտագործում բավարար քանակությամբ կենսական նշանակություն ունեցող վիտամիններ ու հանքանյութեր, իսկ դրանց դեֆիցիտը հանգեցնում է առողջական տարբեր խնդիրների առաջացման: Ձեր ուշադրությանն ենք ներկայացնում մի քանի ախտանշան, որոնք կօգնեն որոշել, թե որ տարրերի կարիքն ունի օրգանիզմը:
1. Ճաքեր բերանի անկյուններում
Այս ախտանշանը վկայում է B խմբի վիտամինների, ցինկի ու երկաթի պակասի մասին: Բացի այդ, նման ախտանշան կարող է ի հայտ գալ ստամոքսի որոշ հիվանդությունների դեպքում, ստրեպտոկոկներով, ստաֆիլակոկներով կամ սնկերով պայմանավորված վարակների ժամանակ, բերանի խոռոչի ոչ ճիշտ հիգիենայի դեպքում, շաքարային դիաբետի ժամանակ, ինչպես նաև շատ խոսելու և հաճախ բերանը խոնավեցնելու դեպքում
Այս խնդրից ազատվելու համար հարկավոր է օգտագործել ավելի շատ տոֆու, ցածր յուղայնությամբ պանիր, գետնանուշ, սպանախ, ծիրանաչիր, ծնեբեկ, սերմեր ու լոբազգիներ: Բացի այդ, օրգանիզմում երկաթի պակասը լրացնելու համար հարկավոր է հարստացնել սննդակարգը բրոկոլիով ու կաղամբով:
2. Կարմիր թեփոտվող ցան դեմքին և/կամ մազաթափություն
Դեմքի կարմիր թեփոտվող ցանը կարող է պայմանավորված լինել բիոտինի դեֆիցիտով: Նման ցանը հաճախ ի հայտ է գալիս գլխի մազածածկ հատվածի եզրային հատվածներում և ուղեկցվում է առատ մազաթափությամբ:
Նման խնդրի դեպքում խորհուրդ է տրվում օգտագործել նուշ, այծի կաթ, գետնանուշ, լոլիկ, գազար, սոխ, քունջութ, ընկուզեղեն, բանան, ավոկադո ու սնկեր:
Մազաթափությունը կարող է պայմանավորված լինել տարբեր գործոններով, ինչպիսին են գենետիկական առանձնահատկությունները, հիվանդությունները, լուրջ վիրահատությունները, կամ սթրեսը: Այս ախտանշանով կարող են ուղեկցվել նաև վահանաձև գեղձի հիվանդությունները, հորմոնալ հակաբեղմնավորիչ դեղորայքի ընդունումը, հղիությունն ու ծննդաբերությունը, որոշ դեղորայքի ընդունումը, որոշ սանրվածքները, վարսերի հարդարման համար նախատեսված միջոցներում պարունակվող վնասակար քիմիական տարրերը:
Բացի այդ, կարմիր ու ցավոտ ցանը, որն առաջանում է սեռական հասունացման շրջանում հաճախ խոսում է հորմոնալ դիսբալանսի մասին, սակայն այն կարող է վկայել նաև օրգանիզմին անհրաժեշտ հիմնական ճարպաթթուների, ինչպես նաև A և D վիտամինների դեֆիցիտի մասին:
Նման դեպքերում խորհուրդ է տրվում օգտագործել ընկուզեղեն ու սերմեր ճարպաթթուների մակարդակը բարձրացնելու համար, ինչպես նաև կանաչ տերևավոր բանջարեղեն, գազար, պղպեղ և կաթնամթերք:
3. Ձեռքերի, ոտքերի և մարմնի այլ հատվածների թմրածություն
Թմրածությունն ու դողը կարող են վկայել ֆոլաթթվի (վիտամին B9), B6 և B12 վիտամինների պակասի մասին, իսկ այդ տարրերն ուղղակիորեն կապված են ծայրամասային (պերիֆերիկ) նյարդային համակարգի հետ: Սա է պատճառը, որ այս տարրերի դեֆիցիտի դեպքում հաճախ նկատվում է թմրածություն, դող, անհանգստություն, դեպրեսիա, հոգնածություն ու սակավարյունություն (անեմիա):
B9, B6 և B12 վիտամինների դեֆիցիտի դեպքում խորհուրդ է տրվում հարստացնել սննդակարգը սպանախով, ճակնդեղով, ծնեբեկով ու կաթնամթերքով:
4. Ջղաձգումներ ու ոտքերի ցավեր
Ջղաձգումները որպես կանոն վկայում են մագնեզիումի, կալիումի և կալցիումի դեֆիցիտի մասին: Եթե այս ախտանշանը հաճախ է անհանգստացնում, ապա այդ տարրերի դեֆիցիտն արդեն քրոնիկական բնույթի է և այս խնդրից հնարավոր չի լինի ազատվել միայն սննդակարգում փոփոխություններ անելով, քանի որ անհրաժեշտ կլինի նաև հավելյալ հանքանյութեր ընդունել:
Հաճախ նման խնդրից տառապում են մարդիկ, որոնք պարբերաբար մարզվում են, ինչի հետևանքով օրգանիզմը կորցնում է հանքանյութերը քրտինքի հետ: Նման դեպքերում մասնագետները խորհուրդ են տալիս օգտագործել ծովային ջրիմուռներ, բանան, կանաչ տերևավոր բանջարեղեն, եղինջ, ընկուզեղեն, սերմեր, նուշ, բալ, թուրինջ ու խնձոր:
