10 պատճառ, թե ինչու է առաջանում աուտոիմուն հիվանդություն

Դիտումներ 546

10 պատճառ, թե ինչու է առաջանում աուտոիմուն հիվանդություն

Իմացեք հիմնական հրահրիչների մասին, որոնք կարող են հանկարծակի բռնկել աուտոիմուն պատասխանը և առաջացնել կործանարար ախտանիշներ մարմնում:

Ամբողջական աուտոիմուն հիվանդություններից, ինչպիսիք են Կրոնի հիվանդությունը, ցելյակի հիվանդությունը, Հաշիմոտոյի հիվանդությունը, ռևմատոիդ արթրիտը, գայլախտը, ցրված սկլերոզը մինչև ընդհանուր «ավտոիմուն սպեկտրի խանգարումներ», ինչպիսիք են պզուկները կամ գրգռված աղիքի համախտանիշը (IBS) և ֆիբրոմիալգիան, որոնք կարող են ավելի մոտ լինել: աուտոիմուն հիվանդությունը իր հիվանդության վիճակի պատճառով կարևոր է իմանալ, թե ինչ պոտենցիալ հրահրիչներ կարող են հանգեցնել մարմնի բորբոքային իմունային պատասխանի:

Ստորև բերված են որոշ բաներ, որոնց վրա պետք է ավելի շատ ուշադրություն դարձնել: Վերացման դիետան լավագույն բանն է, որ կարող եք անել՝ ձեր ախտանիշները նվազեցնելու համար:

1. Սնձան
Գլյուտենը սպիտակուց է, որը պարունակվում է ցորենի, գարու, տարեկանի և այլ հացահատիկի մեջ: Այս սպիտակուցը բազմաթիվ տարբեր ուսումնասիրություններում կապված է աուտոիմունիտետի բարձր ռիսկի հետ:

Շատ մարդիկ և նրանց բժիշկները կարծում են, որ մարդը պետք է ունենա ցելյակիա՝ սնձան անհանդուրժող լինելու համար: Երբ նրանց լաբորատոր թեստերը ցելյակի հիվանդության համար բացասական են, նրանց ասվում է, որ չխուսափեն սնձանից:

Հնացած տեղեկատվության այս բացակայությունը շատ մարդկանց ստիպում է պայքարել շատ ցավոտ աուտոիմուն հիվանդության դեմ:

Կան բազմաթիվ աուտոիմուն հիվանդներ, պարտադիր չէ, որ դա լինի մի կտոր հաց կամ մակարոն, որ վնաս պատճառի: Աուտոիմուն հիվանդություններ ունեցող շատ մարդկանց համար սնձանով վարակված սննդամթերքը կարող է նմանվել կրակի վրա բենզինին:

2. Առանց գլյուտենի շիլաներ
Աուտոիմուն խնդիրներ ունեցող շատ մարդիկ արդեն խուսափում են սնձանից, բայց շարունակում են օգտագործել այնպիսի մթերքներ, ինչպիսիք են եգիպտացորենը, վարսակը և բրինձը: Հաշվի առնելով բոլոր բաները, և որքան էլ որ այս որոշումը լինի բարենպաստ, այս հատիկները կարող են լինել նույնքան վատ, որքան սնձան, կամ նույնիսկ ավելի վատ:

Այս հատիկների սպիտակուցները շատ նման են սնձանին և կարող են նմանվել ռուսական ռուլետկաին աուտոիմուն հիվանդի համար: Բացի սնձան զգայունությունից, ախտանշանները պարտադիր չէ, որ ունենան ստամոքս-աղիքային բնույթ: Ցանկացած աուտոիմուն ախտանիշների բռնկում կարող է առաջանալ այս հացահատիկային ապրանքների հաճախակի սպառման դեպքում:

Յուրաքանչյուր մարդ տարբեր է, ուստի օգտակար է իմունոլոգիական արյան անալիզներ անցկացնել՝ տեսնելու, թե ինչին է արձագանքում ձեր մարմինը:



3. Քինոա
Այնուամենայնիվ, առողջապահական համայնքի ֆավորիտներից են քինոայի նման կեղծ հացահատիկները, որոնք պարունակում են մեծ քանակությամբ սապոնիններ կոչվող սպիտակուցներ, որոնք կարող են վնասել աղիների լորձաթաղանթը՝ առաջացնելով իմունային պատասխան օրգանիզմում:

Քինոայի թրջումը կարող է նվազեցնել աղիների վրա վնասակար ազդեցությունները, սակայն շատ աուտոիմուն հիվանդությունների դեպքում դա բավարար չէ: Եթե ​​դուք գտնվում եք աուտոիմունային սպեկտրի վրա, խորհուրդ է տրվում խուսափել դրանից:

4. Սթրես
Սթրեսը շատ հեռուն գնացող ազդեցություն ունի ձեր առողջության վրա: Դրանցից մեկը ձեր իմունային համակարգն է: Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ քրոնիկական սթրեսը աուտոիմուն հիվանդությունների պատճառ է հանդիսանում։

Շատ հիվանդներ մատնանշել են իրենց կյանքի դժվարին պահին առողջական խնդիրների առաջացումը։ Տարեց ծնողի մասին հոգալը, սիրելիին կորցնելը կամ ամուսնալուծվելը կարող են շրջադարձային լինել աուտոիմուն արձագանքի համար:

5. Տոքսիններ
Այժմ մենք ստանում ենք տոքսիններ, որոնք անհայտ էին 100 տարի առաջ: Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ տոքսինները դեր են խաղում աուտոիմուն դեպքերի, ինչպիսիք են աուտոիմուն թիրեոիդիտը:

6. Շաքար
Զարմանալի չէ, որ շաքարավազն այս ցուցակում է, բայց խոսքը միայն կարծրատիպային անպիտան մթերքների մասին չէ: Կան բազմաթիվ «առողջ» անառողջ մթերքներ, որոնք հայտնի են առողջ սննդի համայնքում, որոնք օգտակար չեն աուտոիմուն հիվանդությունների համար:

Առողջ տերմինները, որոնք սննդամթերքի պիտակի վրա հնչում են որպես «օրգանական շաքար» կամ «ագավա նեկտար», կարող են ավելի բնական հնչել, բայց շաքարը դեռևս շաքար է իմունային համակարգի համար:

Շաքարը թուլացնում է իմունային համակարգը՝ առաջացնելով բորբոքում։ Եթե ​​դուք տառապում եք նման հիվանդությամբ կամ գտնվում եք սպեկտրի ազդեցության տակ, դա էլ ավելի կուժեղացնի բորբոքումները՝ շատ շուտով բացահայտելով այլ ախտանիշներ։



7. Շոկոլադ
Այս համեղ մթերքը կարող է մեծ վնաս հասցնել աուտոիմուն հիվանդություն ունեցող մարդուն։ Գրականությունը ցույց է տալիս, որ շոկոլադը կարող է բացասաբար ազդել որոշ մարդկանց վրա, ովքեր պայքարում են աուտոիմունային խնդիրների դեմ:

8. Կաթնամթերք
Կազեինը՝ կաթի և այլ կաթնամթերքի հիմնական սպիտակուցը, կարող է անվերահսկելի բորբոքում առաջացնել օրգանիզմում:

Կաթնային սպիտակուցների հեռացումը յուղից և հստակեցված կարագից կարող է ավելի անվտանգ այլընտրանք լինել որոշ մարդկանց համար:

9. Թուլացած միկրոբիոմ
Ձեր իմունային համակարգի մեծ մասը գտնվում է այսպես կոչված միկրոբիոմում: Այս բարդ աղիքային էկոհամակարգը բաղկացած է միլիարդավոր բակտերիաների գաղութներից:

Ձեր միկրոբիոմը վերահսկում է ոչ միայն իմունային համակարգը, այլև ուղեղը, հորմոնները և գենետիկական արտահայտությունը:

Մակաբուծային, խմորիչ և սնկային վարակները կապված են աուտոիմունային տիպի մի շարք պայմանների հետ: Հատկապես, ինչպիսիք են Պարկինսոնի հիվանդությունը և բազմակի սկլերոզը:

Կարևոր է նաև հիշել, որ այս պաթոգենները պարտադիր չէ, որ առաջացնեն ստամոքս-աղիքային տրակտի ախտանիշներ:

10. Ծակող աղիքների համախտանիշ 
Ֆունկցիոնալ բժշկությունը աղիների լորձաթաղանթի կամ «արտահոսող աղիքների» թափանցելիության բարձրացումը համարում է աուտոիմունիտետի նախադրյալ:

Երբ աղիները վնասվում են, սննդի չմարսված սպիտակուցները և բակտերիալ էնդոտոքսինները կարող են անցնել աղիքի պաշտպանիչ ծածկույթով: Որպես հետեւանք, առաջացնել աուտոիմուն ռեակցիա ամբողջ մարմնում:

Մի խոսքով, ձեր սեփական հրահրիչները գտնելը կարող է ձեզ փրկել տարիներ շարունակ անհարկի տառապանքներից, որոնց միջով այսօր ապրում են աուտոիմուն հիվանդություններով միլիոնավոր մարդիկ, քանի որ նրանք չգիտեն այս պարզ ճշմարտությունը:



Ամենաընթերցվածը