Թաթխան․ Հայկական հին ուտեստ, որը անչափ համեղ է, ահա պատրաստման եղանակը

Դիտումներ 818

Թաթխան․ Հայկական հին ուտեստ, որը անչափ համեղ է, ահա պատրաստման եղանակը

Թաթխանը հայկական հին ուտեստ է, այն շատերն են մոռացել, բայց լավ կհիշեն ՝ ահտկապես ձեր տատիկները։ 

Թաթխան, այսինքն հացը մեջը թաթախելու համար նախատեսված թացան։ Սերմերից, հատիկեղենից, ընկուզեղենից և տարբեր համեմունքներից պատրաստված մի յուրահատուկ ուտելիք, որ տարածված է եղել հատկապես Արևմտյան Հայաստանի շատ շրջաններում։ 

 

 

Բերքահավաքից հետո չորացրել են, ապա բովել կուտեղենը՝ դդմի, արևածաղկի, սեխի և ձմերուկի, հետո աղացել։ Օգտագործելիս վրան ձեթ լցրել և հացը մեջը թաթախելով ճաշակել։

 


Առաջարկում ենք թաթխանի հետևյալ բաղադրատոմսը

Բաղադրամասեր

Ծիրանաչիր,
սալորաչիր,
դդմի կորիզ,
քունջութի սերմեր,
կանաչ և սև ձիթպպտուղ,
ձիթայուղ կամ բուսայուղ,
համեմունքները ըստ ճաշակի

Պատրաստման եղանակը

Բոլոր բաղադրիչները մանրացրեք և խառնեք իրար հետ։ Վրան ավելացրեք բուսայուղը կամ ձիթայուղը, խառնեք և վերջ։ Մատուցեք չորահացով, թաթախեք մեջը և վայելեք։



Ամենաընթերցվածը