Տեսեք ինչ կկատարվի ձեր օրգանիզմի հետ, եթե միամիտ բորբոսնած հաց կամ մթերք ուտեք

Դիտումներ 156
Տեսեք ինչ կկատարվի ձեր օրգանիզմի հետ, եթե միամիտ բորբոսնած հաց կամ մթերք ուտեք

Սննդի բորբոսը անախորժելի տեսարան է, իսկ բորբոսած մթերքներ ուտելը առողջության համար վտանգ է ներկայացնում: Բորբոսնը կարող է առաջացնել սննդային թունավորումներ, ալերգիա, վատթարացնել քրոնիկական հիվանդությունների ընթացքը։

Բորբոսը առաջանում է ցանկացած մթերքի վրա՝ հաց, կաթ և մածուն, բանջարեղեն և մրգեր, միս և նույնիսկ պահածոներ:

Բորբոսնած մթերքների օգտագործումը կարող է հանգեցնել լուրջ առողջական խնդիրների.

չափավոր և ծանր թունավորումներ;

ալերգիկ ռեակցիաներ;

աղիքներ ներթափանցող բակտերիաների պատճառով մարսողության խանգարում;

փսխում

գլխապտույտ և սրտխառնոց;

սուր և կտրող ցավ որովայնում;

լյարդի անդառնալի կամ անբուժելի վնաս;

մակաբույծ վարակ.

 


Փտած և բորբոսնած սնունդը պարունակում է հիվանդություն առաջացնող բակտերիաներ և թունավոր նյութեր, որոնք կարող են առաջացնել սննդային թունավորումներ: Ժամկետանց արտադրանքներում կարող են ակտիվանալ սալմոնելոզի հարուցիչները՝ շատ տհաճ հիվանդություն՝ բազմաթիվ կողմնակի ազդեցություններով։

 

Տոքսիններով թունավորում

Փչացած կաթնամթերքը, միսը և տնական պահածոները պարունակում են Clostridium botulinum toxin, որը հրահրում է բոտուլիզմ՝ սուր թունավոր-վարակիչ հիվանդություն։ Բորբոսնած մթերքները խորապես ազդում են սնկից, ուստի բանջարեղենից, մրգերից, պանրից կամ հացից փչացած մասերը կտրելը չի ​​պաշտպանի թունավորման վտանգից։

 

Ստամոքսի, երիկամների և այլ օրգանների աշխատանքի խանգարումներ

Բորբոսին երկարատև ազդեցությունը կարող է հանգեցնել ստամոքսի ներքին արյունահոսության և երիկամների, լյարդի և թոքերի հետ կապված խնդիրների:

 

Որոշ բանջարեղեն վտանգավոր են ոչ միայն այն ժամանակ, երբ սկսում են փչանալ։ Դրանցից շատերին, ընդհանուր առմամբ, խորհուրդ չի տրվում ուտել հում վիճակում՝ անկախ նրանից, թե որքան թարմ են դրանք: Նման բանջարեղենի մասին մենք խոսեցինք նյութում:

 

 

Նշում եմ, որ բորբոսածին բակտերիաները ջերմային մշակման ժամանակ չեն մահանում, իսկ միկոտոքսինների որոշ տեսակներ, ընդհակառակը, աճում են տաք միջավայրում։ Այսպիսով, մի փորձեք սննդամթերքը փրկել մի փոքր բորբոսով կամ բորբոսի նշաններով: Օրինակ՝ միսն ու ձուկը մակաբույծների բազմաթիվ տեսակների, հատկապես հելմինտների զարգացման ու վերարտադրության համար ամենանպաստավոր մթերքներն են։ Արտադրանքը եփելիս կամ տապակելիս ամենավտանգավոր և համառ ախտածինները չեն մահանում և օրգանիզմ են մտնում սննդի հետ միասին։

 

 

Բորբոսը արտադրում է թունավոր միկոտոքսիններ, որոնք հիմնականում զարգանում են բանջարեղենի և մրգերի վրա: Մարդու մարմնում հայտնվելով՝ դրանք կարող են առաջացնել մի շարք հիվանդություններ՝ և՛ քրոնիկ, և՛ համեմատաբար արագ զարգացող, մինչդեռ մահացու: Mycotoxin deoxynivalenol-ը ազդում է լյարդի, ինչպես նաև ստամոքսի լորձաթաղանթի վրա: Լինելով իմունոպրեսանտ՝ այն կարող է երիկամների վնաս պատճառել:

 

Եգիպտացորենը, վարսակը, գարին, ընկույզը, բանանը և սև պղպեղը ենթարկվում են զեարալենոնի ազդեցությանը։ Այս միկոտոքսինը առաջացնում է կաթնագեղձերի և սեռական հորմոնների հիվանդություններ, քանի որ այն գործում է էստրոգեն հորմոնի նման:

 

Բոլոր բորբոսները առողջության համար վտանգ են ներկայացնում, բացառությամբ ազնիվ բորբոսների, օգտակար սնկերի Penicillium և Botrytis cinerea մշակույթները, որոնք համ են հաղորդում պանիրներին, սալյամին, գինին և այլ մթերքներին: Այս տեսակի բորբոսները նորմալացնում են աղիների աշխատանքը և նվազեցնում սրտանոթային պաթոլոգիաների առաջացման վտանգը, կատարում են սննդի բնական կոնսերվանտի գործառույթ:

 

Մի փորձեք փրկել փչացած ապրանքը, նույնիսկ եթե բորբոսը նոր է հայտնվել։ Շնորհիվ իր միկրոսկոպիկ չափի, բորբոսը սպորներ է տարածում ամբողջ արտադրանքի մեջ՝ ներթափանցելով հացի կամ բանջարեղենի խորքը, իսկ կանաչ կղզիները միայն գերաճած գաղութների տեսանելի տարածքներն են:

 

Երբեք մի տվեք երեխաներին ժամկետանց սնունդ. Շատ մեծ է թունավորման, թունավորման համախտանիշի և նույնիսկ մահվան վտանգը։

 

 

Ամենաընթերցվածը
Փակել գովազդը