Կանայք պետք է այս մթերքը իրենց ամենօրյա սննդակարգ մտցնեն, եթե ուզում են լինել առողջ
Չաղ բառը շատ վատ համբավ ունի։ Բայց սննդակարգում առողջ ճարպերի իսպառ բացակայությունը հրահրում է հիվանդությունների զարգացում...
Այնուամենայնիվ, ճարպերը անհրաժեշտ են մեր մարմնի համար բազմաթիվ գործառույթներ պատշաճ կատարելու համար: Ճարպերի քանակն այնքան կարևոր չէ, որքան դրանց որակը...
Առողջ ճարպերը, ինչպես անունն է հուշում, առողջություն են ստեղծում։ Սակայն կան այլ ճարպեր, որոնք բացի քաշի ավելացմանը նպաստելուց, շատ վնասակար են մեր առողջությանը։
Ճարպերի օգուտները
Ճարպերը, ինչպես նաև սպիտակուցներն ու ածխաջրերը պետք է առկա լինեն մեր սննդակարգում։ Նրանք կատարում են այնպիսի կարևոր գործառույթներ, ինչպիսիք են նյարդային հյուսվածքի, բջջային թաղանթների և հորմոնների կառուցումը: Եվ նաև մեր մարմինը օգտագործում է ճարպերը որպես վառելիք:
Ճարպերի մեկ այլ գործառույթ է ծառայել որպես A, D, E և K վիտամինների կրող: Ճարպերը նաև ապահովում են էական ճարպաթթուներ, որոնք մասնակցում են արյան մակարդմանը և արյան ճնշման կարգավորմանն ու վերահսկմանը, ի թիվս այլոց:
Էնդոկրինոլոգիայի և սնուցման իսպանական միությունը խորհուրդ է տալիս սպառված բոլոր կալորիաների մոտ 30% ճարպ օգտագործել: Առաջարկվող քանակությունը կազմում է օրական մոտավորապես 2 գրամ ճարպ ձեր քաշի 1 կգ-ի դիմաց:
Առողջ և հավասարակշռված դիետան միշտ պետք է ներառի ճարպեր: Սակայն ճարպի տեսակն ընտրելիս պետք է շատ զգույշ լինել, քանի որ ոչ բոլորն են նույնը։
Սննդի ճարպերը միշտ չէ, որ տեսանելի են:
Որոշ մթերքներ, որոնք մենք սովորաբար ուտում ենք, հարուստ են ճարպերով, և մենք դա չենք գիտակցում: Ցանկացած վերամշակված մթերք, որին շատ մարդիկ սովոր են, լի է կասկածելի որակի ճարպերով: Արդյունքում՝ այս տեսակի ճարպերի մշտական օգտագործման պատճառով մեր օրգանիզմը հիվանդանում է, նույնիսկ դա չիմանալով։
Առողջ կենդանական ճարպեր
Կենդանական ծագման ճարպերից ամենաառողջարարն, անկասկած, ձկան յուղերն են։ Բնական յուղոտ ձուկը շատ հարուստ է օմեգա-3-ով: Այս ճարպաթթուն շատ կարևոր է սրտի հիվանդությունների կանխարգելման համար։ Այս առողջարար ճարպերը մենք կարող ենք գտնել սարդինայի, սաղմոնի, սկումբրիայի, թյունոսի և ծովատառեխի մեջ:
Առողջ բուսական ճարպեր
Այս տեսակի ճարպը միշտ լավագույն տարբերակն է տարբեր պատճառներով։ Բուսական ճարպը կազմված է չհագեցած ճարպաթթուներից։ Այս ճարպաթթուները շատ օգտակար են առողջության համար, հատկապես՝ կանանց։
Այս տեսակի առողջ ճարպը կարելի է գտնել հետևյալ մթերքներում.
Ավոկադոն հիանալի միրգ է։ Մրգերի մեծ մասը շաքարով հարուստ է, սակայն ավոկադոն հարուստ է ճարպերով՝ հասնելով իրենց քաշի 77%-ին:
Ինչպես ձիթապտղի յուղը, այնպես էլ ավոկադոն շատ հարուստ է օլեինաթթվով, հետաքրքիր հատկություններով։ Այս մրգի մյուս կարևոր կողմը կալիումով հարուստ լինելն է: Ավոկադոն 40%-ով ավելի շատ կալիում է պարունակում, քան բանանը։ Այն նաև մանրաթելի հիանալի աղբյուր է։
Ավոկադո ուտելը ձեր LDL խոլեստերինը նվազեցնելու և նաև ձեր խոլեստերինը բարձրացնելու լավագույն միջոցներից մեկն է, որը կոչվում է լավ HDL:
Extra virgin ձիթապտղի յուղ
Այս յուղը պարունակում է E և K վիտամիններ և հակաօքսիդանտներ և լավագույն դաշնակիցներից է սիրտ-անոթային հիվանդությունների դեմ պայքարում։
Քնջութի սերմեր
Այս սերմերը հարուստ են A, E և B համալիր վիտամիններով։ Դրանք նաև հանքանյութերի աղբյուր են, ինչպիսիք են կալցիումը, մանգանը, մագնեզիումը, երկաթը, ֆոսֆորը, կալիումը, ցինկը, պղինձը և սելենը: Ապացուցված է, որ քնջութի սերմերի մեջ պարունակվող կալցիումը շատ ավելի լավ է ներծծվում, քան կաթից։ Եվ նաև սրանք այն սերմերն են, որոնցում ամենաշատ ֆիտոստերոլները: Այս ֆիտոստերոլները մեծ օգնություն են ցուցաբերում խոլեստերինի կլանումը ճնշելու և որպես քաղցկեղի որոշ տեսակների կանխարգելման գործում:
Կտավատի սերմեր
Կտավատի մանրաթելերը շատ կարևոր են արյան մեջ լիպիդների մակարդակի բարձրացումից խուսափելու համար: Այս սերմերը պարունակում են ալֆա-լինոլիկ թթու (ALA) և lignans, որոնք անհրաժեշտ են քաղցկեղի կանխարգելման համար: Բացի այդ, ALA-ն համարվում է ուժեղ հակաբորբոքային միջոց: Եվ նաև նպաստում են աղիների անցմանը և կայունացնում կանանց հորմոնների մակարդակը։
Կակաո
Շատ մարդիկ կան, ովքեր սիրում են կակաո խմել։ Կակաոն և դրա կարագը ունեն հակաօքսիդանտների բարձր մակարդակ։ Այս ճարպերը նույնքան առողջարար են, որքան ձիթապտղի յուղից և ավոկադոյից ստացված ճարպերը: Այն նաև օգտակար է վատ խոլեստերինի մակարդակը նվազեցնելու համար և մագնեզիումի պարունակությամբ համարվում է ամենահարուստ մթերքը։
Ընկույզը
շատ հարուստ է վիտամին E-ով և ֆոլաթթվով։ Օմեգա 3-ի պարունակության շնորհիվ հնարավոր է խուսափել զարկերակների բորբոքումից։ Ընկույզը մեծ քանակությամբ արգինին է պարունակում։ Այս ամինաթթուն, որը ծառայում է ազոտի օքսիդի սինթեզի համար, շատ կարևոր է նաև մեր սրտանոթային համակարգի առողջության համար։
Նուշ
Նուշը հարուստ է վիտամին E-ով և չհագեցած ճարպերով: Դրանում մենք գտնում ենք առողջ ճարպեր, որոնք օգտակար են մեր սրտի համար: Նուշը նաև մագնեզիումի հիանալի աղբյուր է։
Բնական և բուսական ծագման սնունդը շատ ընդհանրություններ ունի առողջ օրգանիզմի հետ։ Այս մթերքներում առկա առողջ ճարպերը միշտ օգտակար կլինեն: Մոռացեք վերամշակված մթերքների մասին, որոնք թաքցնում են ցածրորակ ճարպեր, ինչպես նաև մեծ քանակությամբ շաքար և աղ: Օգնեք ձեր իմունային համակարգին՝ բերելով առողջ սնունդ ձեր սեղանին: