Ամանորյա այս ուտեստը չի թույլատրվում պատրաստել նախօրոք․ Մի վտանգեք ձեր և ձեր հարազատների առողջությունը

Դիտումներ 1160
Ամանորյա այս ուտեստը չի թույլատրվում պատրաստել նախօրոք․ Մի վտանգեք ձեր և ձեր հարազատների առողջությունը

Ամանորյա պատրաստությունների ժամանակ շատերը փորձում են հնարավորինս շատ ուտեստներ պատրաստել նախօրոք, որպեսզի դեկտեմբերի 31-ին խուսափեն շտապողականությունից։ Սակայն ոչ բոլոր ուտեստներն են հարմար վաղ պատրաստելու համար։ Որոշ ուտեստներ արագ կորցնում են իրենց համը, տեսքը կամ նույնիսկ կարող են վտանգավոր դառնալ առողջության համար։

 

 

Չնայած դրան՝ գրեթե բոլորս գոնե մեկ անգամ արել ենք այս սխալը։ Տեսնենք՝ որ ուտեստներն է պետք պատրաստել հենց ամանորի օրը, և որոնք չի կարելի թողնել հաջորդ օրվան։


 


🥗 Մայոնեզով աղցաններ

Սա ամենատարածված և ամենավտանգավոր սխալներից մեկն է։

Մայոնեզով աղցանները, ինչպիսիք են «Օլիվյեն», «Շուբան» կամ մսով աղցանները, չի կարելի պատրաստել 1–2 օր առաջ։ Մայոնեզը արագ փչացող սոուս է, հատկապես եթե աղցանը երկար ժամանակ եղել է սենյակային ջերմաստիճանում։

✔ Ինչ կարելի է անել

  • Նախօրոք եփել և կտրատել բաղադրիչները

  • Պահել առանձին տարաներում

  • Մայոնեզը ավելացնել հենց մատուցելուց առաջ


🐟 Ձկով ուտեստներ

Ձուկը շատ նուրբ մթերք է և արագ է կորցնում թարմությունը։

Տապակած կամ թխված ձուկը նախօրոք պատրաստելու դեպքում հաճախ ունենում է տհաճ հոտ, չորանում է կամ փոխում համը։

✔ Խորհուրդ
Ձկով ուտեստները լավագույնն է պատրաստել հենց նույն օրը կամ առավելագույնը մի քանի ժամ առաջ։


🥔 Տապակած կարտոֆիլ

Թվում է՝ պարզ ու անվտանգ ուտեստ է, բայց իրականում՝ ոչ։

Տապակած կարտոֆիլը նախօրոք պատրաստելու դեպքում դառնում է փափուկ, յուղոտ և կորցնում իր խրթխրթանությունը։ Տաքացնելը իրավիճակը չի փրկում։

✔ Լավ տարբերակ
Կարտոֆիլը կտրատել կամ մաքրել նախօրոք, բայց տապակել միայն մատուցելուց առաջ։


🥬 Թարմ բանջարեղենային աղցաններ

Լոլիկով, վարունգով կամ կանաչիով աղցանները արագ ջրակալում են։

Նախօրոք պատրաստելու դեպքում դրանք կորցնում են իրենց թարմ տեսքը և հաճելի համը։

 

✔ Ինչ անել
Բանջարեղենը լվանալ և կտրատել կարելի է, բայց խառնել և համեմել՝ ոչ։


🍳 Ձվով ուտեստներ

Ձվով աղցանները, լցոնված ձվերը կամ ձվով սոուսները շատ արագ են փչանում։

Նախօրոք պատրաստված ձվով ուտեստները կարող են վտանգավոր լինել, հատկապես եթե ճիշտ չեն պահվել։

✔ Խորհուրդ
Ձվով ուտեստները պատրաստել միայն մատուցելու օրը։


🍰 Սերուցքային դեսերտներ

Թարմ սերուցքով պատրաստված տորթերն ու դեսերտները նույնպես չեն սիրում երկար պահում։

Դրանք կարող են կորցնել կառուցվածքը, հալվել կամ թթվել։

✔ Լավ լուծում
Եթե ուզում եք դեսերտ պատրաստել նախօրոք, ընտրեք թխվածքներ առանց թարմ սերուցքի։


❌ Ինչու ենք բոլորս անում այս սխալները

  • Ժամանակի պակաս

  • Վախ՝ որ չենք հասցնի

  • «Անցած տարի նորմալ էր» մտածելակերպ

  • Տոնական հոգնածություն

Բայց ամեն տարի նույն սխալները կրկնելը կարող է փչացնել ոչ միայն ուտեստը, այլ ամբողջ տրամադրությունը։

 

 


✅ Ինչ պատրաստել նախօրոք, իսկ ինչը՝ ոչ (կարճ հիշեցում)

Կարելի է նախօրոք
✔ միսը մարինացնել
✔ թխվածքներ պատրաստել
✔ բաղադրիչները եփել և կտրատել

Չի կարելի նախօրոք
❌ մայոնեզով աղցաններ
❌ ձուկ
❌ տապակած կարտոֆիլ
❌ թարմ աղցաններ


Եզրակացություն

Ամանորի հաջող սեղանի գաղտնիքը ոչ թե ամեն ինչ շուտ պատրաստելն է, այլ ճիշտ պլանավորելը։ Եթե իմանաք, թե որ ուտեստներն է պետք պատրաստել վերջին պահին, կխուսափեք փչացած համից, ավելորդ սթրեսից և առողջական ռիսկերից։

 

 

Թող ամանորյա սեղանը լինի ոչ միայն լիքը, այլ նաև անվտանգ ու համեղ։

Ամենաընթերցվածը