Ձմռան համար պահածոյացրեք սմբուկը ՝ վրացական տարբերակով
Բաղադրամասեր․
- Սմբուկ 2 կգ
- Պղպեղ ութ հատ
- Չիլի պղպեղ 2 հատ
- Սխտոր
- Շաքարավազ
- Աղ
- Քացախ 125 մլ
- Բուսական յուղ 150 մլ
Բոլոր բանջարեղենները մանրակրկիտ լվացեք մաքուր սառը ջրով, այնուհետև չորացրեք թղթե սրբիչներով: Սմբուկը կտրատել մոտավորապես նույն չափի փոքր խորանարդիկների։ Տեղադրել դրանք մեծ ամանի կամ կաթսայի մեջ: Շաղ տալ ոչ լրիվ բուռ մեծ աղով և լավ խառնել։ Թողնել եփվի 20-30 րոպե։ Մաքրել սխտորը, հանել միջուկն ու սերմերը բուլղարական պղպեղից։ Կծու պղպեղից կտրեք ցողունները։ Ճաշատեսակն ավելի կծու դարձնելու համար սերմերը թողնել կծու պղպեղի մեջ (հենց սերմերը հատուկ կծվություն են հաղորդում պատրաստված սմբուկին)։ Բլենդերի մեջ ավելացրեք սխտոր, բուլղարական և կծու պղպեղ։ Միացրեք բլենդերը մինչև համասեռ զանգված ստացվի: Բանջարեղենը աղալու համար կարող եք օգտագործել մսաղաց, դուք ստանում եք մի փոքր այլ խտություն, և պատրաստի ուտեստի տեսքը կփոխվի, բայց դա մեծապես չի ազդի համի վրա:
Նշված ժամանակից հետո մի քիչ սառը ջուր լցրեք սմբուկով բաժակի մեջ, ապա անմիջապես քամեք հեղուկից։ Ծանր հատակով տապակի մեջ տաքացրեք մի քիչ բուսական յուղ: Սմբուկն ուղարկել տապակվելու։ Լավ է դա անել խմբաքանակով: Եփել այնքան, մինչև կեղևի վրա ոսկեգույն երանգ հայտնվի։ Պղպեղն ու սխտորն ուղարկեք մեծ կաթսա կամ որևէ այլ տարայի մեջ, որտեղ կարող եք պատրաստի աղցանը հասցնել: Բարձր կրակի վրա սպասել եռման պահին, ավելացնել սմբուկը, բուսայուղն ու քացախը։ Հաջորդը գալիս է շաքարավազի և աղի հերթը:
Խորհուրդ ենք տալիս աղ ավելացնել աստիճանաբար, միգուցե բաղադրատոմսում նշվածից մի փոքր պակաս է պետք։ Ամեն ինչ մանրակրկիտ խառնել, իջեցնել կրակը և եփել՝ երբեմն խառնելով, մոտ 10-15 րոպե։
Լավ լվացեք բանկաները և կափարիչները և ստերիլիզացրեք ձեզ հարմար ձևով: Պատրաստի աղցանը շարել բանկաների մեջ, փակել կափարիչները, գլխիվայր շուռ տալ և թողնել սենյակային ջերմաստիճանում սրբիչի կամ տաք վերմակի տակ մինչև ամբողջովին սառչի։
Տեղափոխեք սմբուկի բանկաները ցանկացած զով տեղ՝ երկարատև պահպանման համար: