Եթե ձեր ոտքերը կամ ձեռքերը այսպես են, ապա բարձր խոլեստերին ունեք

Դիտումներ 7808

Եթե ձեր ոտքերը կամ ձեռքերը այսպես են, ապա բարձր խոլեստերին ունեք

Արյան բարձր խոլեստերինի մասին մարմնի ամենամեծ նախազգուշական նշաններից մեկը ծայրամասային զարկերակների հիվանդությունն է (PAD), որն արտահայտվում է ոտքերի և ձեռքերի մի շարք հատուկ նշաններով:

Խոլեստերինը արյան մեջ հայտնաբերված ճարպային նյութ է, որի բարձր մակարդակը մեծացնում է կյանքին սպառնացող բարդությունների վտանգը՝ արյան զարկերակների հնարավոր խցանման պատճառով։

 

 

 

Երբ «վատ» LDL խոլեստերինը արյունից տեղափոխվում է զարկերակ, դա նպաստում է ծայրամասային զարկերակների հիվանդության զարգացմանը, ըստ Հարվարդի բժշկական դպրոցի: PAD ունեցող մարդիկ կարող են չզգալ որևէ նախազգուշացնող նշան, բայց այս լուրջ վիճակը կարող է նաև ցույց տալ նշաններ, որոնք բնութագրում են ոտքերի վիճակի որոշ փոփոխություններ:

 



Ամենատարածվածներից մեկը ոտքերի և ձեռքերի ցավն է, և դրա բնորոշ նշանը վատանում է գիշերը:  Սկզբում նման ցավը կարելի է նվազագույնի հասցնել՝ փոխելով վերջույթների կամ ամբողջ մարմնի դիրքը։

Բայց քանի որ պաթոլոգիան զարգանում է, ցավը կարող է դառնալ մշտական ​​և այլևս չի ազատվում այս մեթոդներով: Բացի այդ, ծանր PAD-ի դեպքում մաշկի վնասվածքները, ինչպիսիք են խոցերը, կարող են հայտնվել ոտքերի և ոտքերի վրա:

 

 

Այլ հնարավոր նախազգուշական նշանները ներառում են.

մեկ ոտքի սրունքի կամ ոտքի սառնության զգացում,

ոտքերի մաշկի գունաթափում,

ոտքերի և ոտքերի մազերի աճի կորուստ կամ դանդաղում,

մատների վրա եղունգների դանդաղ աճ,

ոտքերի մաշկի փայլ:

Ե՞րբ դիմել թերապևտի:

 



Մասնագետները նշում են, որ շատերը, տարիքի հետ ցավ զգալով ոտքերի շրջանում, սխալմամբ կարծում են, որ սա պարզապես ծերության նշան է։ Նրանք ընդգծում են, որ եթե մարդն ընդհանուր առմամբ առողջ է, ապա նա չպետք է հաճախակի կամ անընդհատ ցավ ապրի ոտքերի շրջանում։

«Անպայման դիմեք թերապևտին, եթե ֆիզիկական ակտիվության, վարժությունների ժամանակ ոտքի կրկնվող ցավ եք զգում», - խորհուրդ են տալիս Հարվարդի մասնագետները:

Խոլեստերինի բարձր մակարդակը նվազեցնելու համար գիտնականները խորհուրդ են տալիս կրճատել հագեցված ճարպերը և ավելի շատ ուտել լուծվող մանրաթել պարունակող մթերքներ,  որոնք կապում են խոլեստերինը և դրա պրեկուրսորները մարսողական համակարգում և հեռացնում դրանք մարմնից մինչև արյան մեջ մտնելը:

Շատ կարևոր է նաև ակտիվ լինելը։



Ամենաընթերցվածը