Ընկույզի 8 օգտակար հատկությունները առողջության համար՝ ըստ սննդաբանի

Դիտումներ 721

Ընկույզի 8 օգտակար հատկությունները առողջության համար՝ ըստ սննդաբանի

Մեկ ունցիա (մոտ քառորդ բաժակ կամ 14 ընկույզի կես) ապահովում է 18 գրամ լավ ճարպ, 4 գրամ սպիտակուց, 2 գրամ մանրաթել, մանգանի օրական արժեքի գրեթե 50%-ը և ավելի քիչ մագնեզիում, երկաթ, կալցիում և B վիտամիններ: .

Մանգանը հանքանյութ է, որն աջակցում է ոսկրերի առողջությանը և անհրաժեշտ է կոլագենի արտադրության և վերքերի բուժման համար: Ընկույզը նաև հարուստ է հակաբորբոքային հակաօքսիդանտներով, որոնք օգնում են պաշտպանել քաղցկեղի, սրտի հիվանդությունների և նեյրոդեգեներատիվ հիվանդությունների առաջացումից և առաջընթացից:

 

Դրանք պարունակում են առողջ ճարպեր

 

 

Ալֆա-լինոլենաթթուն կամ ALA-ն օմեգա-3 ճարպաթթվի մի տեսակ է, որը հայտնի է, որ նվազեցնում է բորբոքումը: Ընկույզը պարունակում է ավելի շատ ALA, քան ցանկացած այլ ընկույզ: Nutrients ամսագրում հրապարակված 2020 թվականի հետազոտությունը գնահատել է ընկույզի սպառման ազդեցությունը առողջ մեծահասակների մոտ չորս շաբաթվա ընթացքում օմեգա-3 ճարպաթթվի պրոֆիլի վրա:

Հետազոտողները պարզել են, որ մեկ ամիս օրական մի քանի ունցիա ընկույզ ուտելուց հետո հետազոտվողները բարելավել են օմեգա-3-ի կարգավիճակը: Նրանք նաև նկատեցին մարմնի քաշի և ճարպի նվազում, ինչպես նաև նիհար մարմնի զանգվածի աճ և մարմնի ջրի պարունակության աճ:

Ընկույզը կարող է օգնել աղիքների և սրտի առողջությանը

Հետազոտողների կարծիքով՝ ընկույզի մեջ առկա բիոակտիվ միացությունները կարող են կարևոր դեր խաղալ աղիքային միջավայրի փոփոխության գործում՝ ազդելով հիվանդության ելքի վրա։ Փենսիլվանիայում անցկացված վեցշաբաթյա ուսումնասիրության ժամանակ, որին մասնակցում էին սրտանոթային ռիսկ ունեցող ավելորդ քաշ ունեցող մեծահասակները, ընկույզը նրանց սննդակարգում ավելացնում է աղիների օգտակար բակտերիաները, որոնք կապված են առողջության օգուտների հետ, ներառյալ արյան ճնշումը և ընդհանուր խոլեստերինի իջեցումը:



Նրանք օգնում են նվազեցնել արյան ճնշումը

 

 

Ամերիկյան սրտի ասոցիացիայի ամսագրում հրապարակված 2019 թվականի ուսումնասիրության մեջ հետազոտողները պարզել են, որ երբ փորձարկվողներն ուտում էին ամբողջական ընկույզ, նրանք ավելի շատ օգուտներ էին ստանում, քան այն ժամանակ, երբ նրանք հետևում էին ճարպաթթվի նմանատիպ պրոֆիլով դիետայի առանց ընկույզի:

Արդյունքները ներառում էին կենտրոնական դիաստոլիկ արյան ճնշման նվազում (ճնշում, որը շարժվում է դեպի սիրտ) և խոլեստերինի պրոֆիլների դրական փոփոխություններ: Գիտնականներն ասում են, որ այս հետազոտությունը օրինակ է այն բանի, թե ինչպես սննդակարգի համեմատաբար փոքր փոփոխությունը կարող է հանգեցնել սրտանոթային համակարգի զգալի բարելավումների:

 

Նրանք կարող են օգտակար լինել ձեր ուղեղի առողջությանը

Ընկույզ ուտելը կարող է օգնել դանդաղեցնել ճանաչողական անկումը ռիսկի ենթարկված տարեցների մոտ , ասվում է 2020 թվականի ուսումնասիրության մեջ, որը հրապարակվել է The American Journal of Clinical Nutrition- ում: Հետազոտողները պատահականության սկզբունքով ավելի քան 600 տարեցների նշանակել են կա՛մ 15% ընկույզ կալորիականությամբ սննդակարգի, կա՛մ առանց ընկույզի հսկողության դիետայի:

Թեև ընկույզը չի ազդել առողջ մարդկանց ճանաչողության վրա, ուղեղի ՄՌՏ-ն ցույց է տվել, որ ընկույզն ավելի մեծ ազդեցություն է ունեցել բարձր ռիսկային անձանց վրա, այդ թվում՝ մոլի ծխողների և նյարդահոգեբանական թեստի ցածր ելակետային միավորներ ունեցող մարդկանց վրա:

 

Ընկույզը պաշտպանում է կրծքագեղձի քաղցկեղից

 

 

Կենդանիների նախորդ ուսումնասիրությունների հիման վրա հետազոտողները գնահատել են կանանց մոտ կրծքագեղձի քաղցկեղի աճի ազդեցությունը Nutrition Research ամսագրում հրապարակված ուսումնասիրության մեջ : Փորձարկման ժամանակ կրծքագեղձի ուռուցք ունեցող կանանց պատահականորեն նշանակվել էր օրական երկու ունցիա ընկույզ օգտագործել կամ ընկույզ չօգտագործել վիրահատությունից երկու-երեք շաբաթ առաջ:

Նախնական բիոպսիայի նմուշները համեմատվել են թրոմբների հեռացումից հետո ստացված նմուշների հետ: Գիտնականները պարզել են, որ ընկույզի օգտագործումը փոխում է ուռուցքներում ավելի քան 450 գեների արտահայտությունն այնպես, որ կարող է ճնշել քաղցկեղի աճը և բարելավել գոյատևման արդյունքները:



Նրանք դեր են խաղում քաշի կառավարման գործում

Diabetes Obesity and Metabolism ամսագրում հրապարակված մի փոքրիկ ուղու ընթացքում փորձարկվողներին տրվել են սմուզիներ, որոնք կամ պարունակել են ընկույզներ կամ առանց ընկույզների հինգ օր շարունակ՝ ապրելով վերահսկվող կլինիկական հետազոտական ​​հաստատությունում: Ընկույզի ավելացումը նվազեցրեց քաղցը և բարելավեց ախորժակի կարգավորումը: Գիտնականները նշում են, որ ընկույզի ազդեցությունը հագեցման վրա կարող է պայմանավորված լինել կենտրոնական նյարդային համակարգի փոփոխություններով, որոնք ազդում են սննդի ազդանշանների վրա։ Այս տեղաշարժը կարող է օգնել նվազեցնել գիրության վտանգը:

Ընկույզը կարող է բարելավել տղամարդկանց պտղաբերությունը

 

 

Մինչ օրս ամենամեծ կլինիկական փորձարկումը, որն ուսումնասիրում է ընկույզի օգտագործման ազդեցությունը առողջ տղամարդկանց սեռական ֆունկցիայի վրա, հրապարակվել է Nutrients ամսագրում 2019 թվականին: Հետազոտողները պարզել են, որ 14 շաբաթվա ընթացքում տղամարդիկ, ովքեր օրական ուտում էին մոտ երկու բաժին ընկույզի խառնուրդ՝ որպես արևմտյան ոճի դիետայի մի մաս, տեսել են օրգազմի ֆունկցիայի և սեռական ցանկության զգալի աճ: Խառնուրդը բաղկացած էր 50% ընկույզից, 25% նուշից և 25% պնդուկից։

Ընկույզը վայելելու ավելի շատ եղանակներ

Առողջ խորտիկի համար ընկույզը համադրեք թարմ մրգերի հետ, թաթախեք հալեցրած մուգ շոկոլադի մեջ կամ ավելացրեք էներգետիկ գնդիկների մեջ: Նախաճաշին սմուզիներին կամ վարսակի ալյուրին ավելացրեք ընկույզ, ճաշի համար դրանք շաղ տվեք սև լոբի կամ ոսպով ապուրի վրա և ներառեք դրանք բաղադրատոմսերում, ինչպիսիք են բանջարեղենի տակոները և ընթրիքի տապակած տապակները:

Կարող եք նաև հարել մի պարզ ընկույզի պեստո, որը տրորված է լրացուցիչ կույս ձիթապտղի յուղով, ռեհանով, սխտորով, աղով և պղպեղով: Լցնել տապակած բանջարեղենի վրա, շաղ տալ ցուկկինի պարույրների վրա կամ օգտագործել որպես յուղալի, անուշահոտ աղցանի սոուս:



Ամենաընթերցվածը