Եթե ուզում եք առողջ լյարդ ունենաք, այս մթերքը կերեք ամեն օր
Առողջ սնունդը ներառում է բոլոր բնական բուսական մթերքները, ներառյալ թարմ մրգերն ու բանջարեղենը, հացահատիկները և կանաչեղենը, ինչպես նաև ձուկը, ծովամթերքը, ձուն, կաթն ու կաթնամթերքը:
Հեշտ ձևով պատրաստված, ինչպես նաև շոգեխաշած, խաշած և թխած մթերքները արժեքավոր են մեր օրգանիզմի համար։ Տապակած, պահածոյացված և ապխտած մթերքները վնասակար են։
Շաքարավազը, մարգարինը, ալյուրով թխած ապրանքները, համեմունքները, չափից շատ աղը, քաղցր ըմպելիքները և արագ սնունդը վնասակար են օրգանիզմի համար:
Բոլոր անառողջ մթերքները վնասակար են լյարդի համար, քանի որ հենց լյարդն է պատասխանատու տոքսինների, ավելորդ ճարպի, թափոնների հեռացման համար և այլն:
Մեզանից շատերը պարզապես չգիտեն, թե ինչպես ճիշտ սնվել այս կենսական օրգանն առողջ պահելու համար: Նույնիսկ երբ մենք դիետա ենք պահում, երբեմն կոտրվում ենք և արգելված ուտեստներ ենք ուտում։
Նման սննդային սովորությունների արդյունքում լյարդն էլ ավելի է տուժում։
Դիետայի յուրաքանչյուր օրվա համար պետք է ընտրել լյարդի համար ամենաօգտակար երեք մթերքներից մեկը։
Խնձոր
Խորհուրդ է տրվում շաբաթական մեկ օր խնձոր ուտել։ Օրվա ընթացքում կարելի է ուտել 2-ից 2,5 կգ խնձոր ցանկացած ձևով՝ հում, խաշած կամ հյութի մեջ։ Դուք կարող եք խմել ջուր և կանաչ թեյ:
Խնձորը հարուստ է պեկտինով և բջջանյութով, որոնք շատ լավ մաքրում են լյարդը և մարսողական համակարգը՝ նպաստելով նյութափոխանակության բարելավմանը և ամբողջ օրգանիզմի վերականգնմանը։ Բացի այդ, այս միրգը հարուստ է վիտամիններով և հակաօքսիդանտներով, որոնք օգնում են առողջ պահել լյարդը։
Բազուկ
Այս բանջարեղենը կարելի է ուտել այնքան հաճախ, որքան ցանկանում եք (միայն ամեն դեպքում կարող եք ուտել միայն այնքան), խաշած կամ տապակած, բուսական յուղով և սխտորով աղցանի մեջ, ձկան սոուսի կամ հյութի մեջ):
Բազուկը բարելավում է արյան բաղադրությունը՝ դրանով իսկ օպտիմալացնելով լյարդի սնուցումը, ինչը թույլ է տալիս նրան ավելի արագ վերականգնել և ամրապնդել իմունային համակարգը։ Բացի այդ, բանջարեղենը հագեցնում է այս կենսական օրգանը վիտամիններով և հանքանյութերով։
Սխտոր
Շաբաթվա վերջում, օրինակ, կիրակի օրերին արժե կազմակերպել բուսական դիետայի օր։ Սխտորը պետք է ավելացնել բոլոր ուտեստներին։
Սխտորը պարունակում է ֆիտոնուտրիենտներ, որոնք սպանում են լյարդի բակտերիաները, հակաօքսիդանտներ, որոնք նպաստում են վերականգնման գործընթացին, վիտամիններ, մանրաթել և այլ ակտիվ բաղադրիչներ, որոնք օգնում են դետոքսիկացնել լյարդը: