Խառը թթու ՝ վրացական տարբերակով․ Երբևիցե փորձածս ամենահամեղ թթուն

Դիտումներ 498

Խառը թթու ՝ վրացական տարբերակով․ Երբևիցե փորձածս ամենահամեղ թթուն

Բաղադրությունը

  • Սպիտակ կաղամբ - 1,5 կգ
  • Ջուր - 1500 մլ
  • Նեխուր - 70 գ
  • Սխտոր - 5 ատամ

 

  • Պղպեղ - 1 թ.գ
  • Ճակնդեղ - 2 հատ:
  • Չիլի պղպեղ - 1 հատ:
  • Շաքարավազ - 0,5 թ/ գդ
  • Աղ - 3 ճ /գ.

 

 


Կաղամբի գլուխը լվանալ հոսող ջրի տակ, հեռացնել վերին վնասված տերևները։ Կաղամբը կտրատել հավասար մասերի, որպեսզի յուրաքանչյուր կտոր լինի միջին չափի և տեղավորվի 3 լիտրանոց տարրայի մեջ։ Կաղամբը կարող եք ավելի նուրբ կտրատել՝ կախված այն տարայից, որում այն ​​կաղացնեք։

Չափեք 1,5 լիտր սառը, մաքուր ջուր: Ջրի մեջ ավելացնել աղ և շաքարավազ, լավ խառնել մինչև աղի և շաքարի բյուրեղները լուծվեն։ Դա կլինի վրացական կաղամբի մարինադը դասական բաղադրատոմսով:

Մաքրել սխտորը կեղևից, կտրատել փոքր ափսեների մեջ: Դուք կարող եք ավելացնել սխտորի չափաբաժինը, եթե ցանկանում եք այդ համը։

Լվացեք նեխուրի մի փունջ, կտրեք ցողունների ծայրերը։ Բայց ցողունները պետք չէ ամբողջությամբ կտրել։ Նեխուրը ամբողջությամբ կմարինացնենք կաղամբով։ Եթե ​​օգտագործում եք ոչ թե կանաչի, այլ ցողունային նեխուր, ապա այն պետք է կտրատել 4-5 սմ երկարությամբ։

 

 

Կեղևազատեքճակնդեղը, լվացեք և 0,5-1 սմ հաստությամբ շրջանաձև կտրատեք։Կաղամբի համար մաքուր 3 լիտրանոց բանկա պատրաստեք։ Տարայի հատակին դնել կծու պղպեղ, բուրավետ պղպեղ, մանր կտրատած սխտոր, նեխուր։ Այնուհետև շերտերով շարել կաղամբի և ճակնդեղի շերտերը, ապա ավելացնել ևս մի քանի ճյուղ նեխուր և սխտորի շերտ։ Բանջարեղենի և խոտաբույսերի այլընտրանքային շերտերը պետք է լավ թակել բանկայի ամբողջ պարունակությունը:
 


Կաղամբը բանջարեղենով լցնել սառը մարինադով: Եթե ​​կաղամբը լավ փաթեթավորված է 3 լիտրանոց տարրայի մեջ, ապա 1,5 լիտր մարինադը բավական է բանջարեղենն ամբողջությամբ ծածկելու համար։ Եթե ​​մարինադը բավարար չէ, կարող եք ավելացնել մի քիչ սառը ջուր՝ մի պտղունց աղով։

Վրացական կաղամբը տաք տեղում հանում ենք 7-10 օր, որպեսզի անցնի խմորման շրջանը, ճակնդեղի գույն ստացվի և դառնա բավականին թթու ու համեղ։ Այս ընթացքում կաղամբը կարող է փրփրել և թթու հոտ արձակել։ 7 օր հետո անհրաժեշտ է փորձել մի կտոր կաղամբ։ Եթե ​​ձեզ դուր է գալիս նրա համը, ապա կաղամբը պատրաստ է։ Եթե ​​թթու պակաս ունի, թողեք եւս 2-3 օր։



Ամենաընթերցվածը