Վրացիները շատ համեղ թթու են դնում․ Ահա այդ գաղտնի պահվող բաղադրատոմսը ՝ վրացի խոհարարից
Բաղադրամասեր
-
Կաղամբ – 3 կգ,
-
Բազուկ – 1.5 կգ,
-
Կծու կարմիր պղպեղ – 3 հատ (եթե շատ կծու չեք սիրում, կարող եք օգտագործել 1 հատ),
-
Սխտոր – 2 հատ,
-
Նեխուր – 2 փունջ,
-
Աղ – 3 ճ/գ,
-
Ջուր – 2 լ,
-
Հատիկ սև պղպեղ՝ ըստ ճաշակի,
-
Հատիկ բուրավետ պղպեղ – 10 հատ,
-
Դափնու տերև, մեխակ – 3 ծաղկաբույլ
Պատրաստման եղանակը
-
Այս բաղադրատոմսում օգտագործվում է սառը աղաջուր, ուստի պետք է այն պատրաստել նախօրոք: Կաթսայի մեջ ջուր եռացնել և լցնել աղը, ավելացնել պղպեղը, մեխակը, դափնու տերևը: Աղի քանակը կարող է փոխվել ըստ Ձեր ճաշակի: Թողնել աղաջուրը, որպեսզի սառչի: Կաղամբը կտրատել մեծ կտորների: Բազուկը կտրատել բարակ կլորների:
-
Մաքրած սխտորը կտրատել երկարությամբ, իսկ պղպեղը՝ օղակներով: Խորը կաթսայի մեջ շարքով շարել մթերքը: Հատակին բազուկ, հետո կաղամբ, նորից բազուկ, հետո սխտոր և պղպեղ. դա ծածկել նեխուրով (մի քանի ճյուղ): Այդպես շարել ամբողջ կաթսան: Վերևի շարքը՝ բազուկ:
-
Լցնել սառը աղաջուրն այնպես, որպեսզի այն ամբողջությամբ ծածկի մթերքը: Վրան դնել ափսե, ափսեի վրա՝ ծանրություն: Մոռանալ կաղամբի մասին 3 օր, թող խմորումը կատարվի հենց խոհանոցում: Եթե անհրաժեշտություն լինի, ավելացնել աղը:
-
3 օր հետո կաղամբը կաթսայով դնել սառնարանի մեջ: Իսկ 5-րդ օրը թթուն ամբողջովին պատրաստ է: