Թփով պասուց տոլմա․ Սիրված ուտեստի պատրաստման եղանակը իր բոլոր մանրամասներով

Դիտումներ 302
Թփով պասուց տոլմա․ Սիրված ուտեստի պատրաստման եղանակը իր բոլոր մանրամասներով

Պասուց տոլմա խաղողի տերևով (բրնձով և թփով)

Խաղողի տերևով պասուց տոլման հայկական պահքային խոհանոցի ամենանուրբ և բուրավետ ուտեստներից է։ Չնայած այն պատրաստվում է առանց մսի, ճիշտ համադրությամբ կանաչիներն ու համեմունքները ստեղծում են լիարժեք և հագեցնող ուտեստ։ Այս բաղադրատոմսը ավանդական է՝ բրնձով և թփով, ինչպես ընդունված է պատրաստել հայկական տներում։

 

 


Բաղադրամասերեր (մոտ 6–8 բաժին)

Միջուկի համար՝

 


  • Բրինձ – 1 բաժակ (կլորավուն)

  • Թփ (թթու կանաչի) – 1 մեծ փունջ

  • Սոխ – 2 միջին չափի

  • Սխտոր – 4–5 պճեղ

  • Բուսայուղ – 80–100 մլ

  • Կարմիր աղացած պղպեղ – 1 թ/գ

  • Սև աղացած պղպեղ – ½ թ/գ

  • Աղ – ըստ ճաշակի

  • Չոր անանուխ – 1 թ/գ (ըստ ցանկության)

  • Չոր համեմ կամ ռեհան – ½ թ/գ (ըստ ցանկության)

Փաթաթելու համար՝

  • Թարմ կամ աղաջրի մեջ պահած խաղողի տերևներ – 40–50 հատ

Եփելու համար՝

  • Բուսայուղ – 3–4 ճ/գ

  • Տաք ջուր – այնքան, որ ծածկի տոլման


Պատրաստման եղանակը

  1. Խաղողի տերևների պատրաստում
    Եթե օգտագործում եք աղաջրի մեջ պահած տերևներ, լվացեք մի քանի ջրով։ Թարմ տերևները թեթևակի շիկացրեք եռացող ջրում (1–2 րոպե), որպեսզի փափկեն։

  2. Բրնձի նախապատրաստում
    Բրինձը լվացեք սառը ջրով մինչև ջուրը պարզվի, քամեք։

  3. Թփի և սոխի մշակում
    Թփը մանր կտրատեք։ Սոխը մանր կտրատեք, տապակեք բուսայուղի մեջ մինչև թափանցիկ դառնալը, ավելացրեք մանր կտրատած սխտորը, խառնեք և վերցրեք կրակից։

  4. Միջուկի պատրաստում
    Խորը ամանի մեջ միացրեք բրինձը, թփը, սոխ–սխտորը, համեմունքները և աղը։ Լավ խառնեք, որպեսզի համերը հավասար բաշխվեն։ Կարող եք կարմիր պղպեղի պաստա, կամ տոմատ օգտագործել, որ միջուկը կարմրավուն ստացվի։ Դա ըստ ճաշակի է, ես այդպես կպատրաստեմ։

 

 

  1. Տոլմայի փաթաթում
    Յուրաքանչյուր խաղողի տերևի կենտրոնում դրեք 1 թ/գ միջուկ և փաթաթեք ոչ շատ խիտ, քանի որ բրինձը եփվելիս մեծանում է։

  2. Եփման փուլը (ավանդական ձևով)

  1. Կաթսայի հատակին շարեք մի քանի խաղողի տերև։ Վրան սերտ շարեք տոլմաները։
    Վերջում վրան լցրեք բուսայուղը, ապա տաք ջուր՝ այնքան, որ հազիվ ծածկի։
    Վրան դրեք ծանր ափսե։

    Եփեք միջին կրակի վրա մոտ 45–55 րոպե, մինչև բրինձը լիովին փափկի, իսկ ջուրը՝ գրեթե ներծծված լինի։


Մատուցում

Պասուց տոլման մատուցեք տաք կամ գոլ վիճակում։ Լավ է համադրվում սխտորաջրի, թթու բանջարեղենի կամ պարզապես թարմ կանաչու հետ։ Հաջորդ օրը տոլման առավել բուրավետ ու համեղ է դառնում։


Օգտակար խորհուրդներ

  • Թփի քանակը կարելի է կարգավորել՝ ըստ թթվայնության նախընտրության։

  • Եթե սիրում եք ավելի հյութալի տոլմա, եփման ընթացքում կարող եք ավելացնել ևս 2–3 ճ/գ տաք ջուր։

  • Խաղողի տերևով պասուց տոլման հատկապես լավ է ստացվում կաթսայում դանդաղ եփելիս։

Ամենաընթերցվածը
Փակել գովազդը