Տեսե՞լ էիք այսպիսի բան․ Սև գազար է սա
Հավանաբար մշակվել է 3-րդ դարում։ Դժվար է խոսել նրա ծագման երկրի մասին, քանի որ աղբյուրները նշում են մի քանի երկրներ՝ Իտալիա, Իսպանիա և Ֆրանսիա: Այս բույսի անվանումն է սև գազար կամ սկորզոներա (SCORZONERA): Սա, իհարկե, ունի իր հիմնավորումը, քանի որ դրա մեջ պարունակվող կաթնահյութը սկզբում օգտագործվել է խայթոցների և թունավորումների բուժման համար, նույնիսկ կարծում էին, որ ժանտախտը կարելի է բուժել։
Այն սննդակարգի անփոխարինելի բաղադրիչն է օստեոպորոզի կանխարգելման համար։ Պարունակում է մեծ քանակությամբ կալցիում, կալիում, նատրիում, կարոտին, երկաթ, E, B և PP վիտամիններ։ Պարունակում է ինսուլին, ուստի խորհուրդ է տրվում շաքարախտով հիվանդներին։ Ամրացնում է իմունային համակարգը և բարելավում ուղեղի աշխատանքը։ Օգնում է օրգանիզմից հեռացնել ավելորդ ջուրը, ինչը նպաստում է քաշի կորստին։
Լավագույնն այն է, որ կարմրուկը մաշկով եփել, ապա մաքրել այն: Սպիտակ մարմինը շաղ տալ կիտրոնով, որպեսզի այն չմուգի։ Դրանք լավագույնս մատուցվում են ծնեբեկի նման՝ պաքսիմատով, կարագով, ձիթապտղի յուղով, սխտորով և սոուսներով: