Սպանախի օգտակար հատկությունները
Սպանախը 35-40 սմ բարձրությամբ միամյա բուսական խոտ է՝ տարբեր ձևերի տերևներով՝ կլորացված, խազերով կամ փետրավոր, կանաչի տարբեր երանգներով։
Սպանախը շուտ է հասունանում՝ առաջին կադրերի հայտնվելուց ընդամենը մեկ ամիս անց: Սպանախի սերմերը հասունանում են 3 ամսում, իսկ փոշոտումը տեղի է ունենում քամու օգնությամբ։
Այս բույսի մի քանի տեսակներ կան. Ամենատարածվածը պարտեզի սպանախն է, այն ունի ամենաշատ տեսակները:
Նորզելանդական սպանախը կամ տետրագոնիան առանձնանում է հատկապես հաստ տերևներով և օգտագործվում է նույնիսկ ծաղկման շրջանում։
Բազմատերև սպանախ (ժմինդա) - 80 սմ բարձրությամբ ազնվամորու հատապտուղներով բույս։
Մալաբար (ցեյլոնյան) սպանախը կարող է հասնել 3 մետր բարձրության՝ այն ներկայացված է լիանայի տեսքով։
Սպանախի պատմություն
Սպանախը մարդկանց հայտնի է եղել հին ժամանակներից. այն աճեցվել է Հին Պարսկաստանի տարածքում մ.թ.ա. Բայց Եվրոպայում նա «եկավ» միայն միջնադարում՝ խաչակրաց արշավանքների շնորհիվ։
Ամենից շատ սպանախը սիրում էին Իսպանիայում. վանքերում այս բույսի ամբողջ տնկարկներ կային: Ռուսաստանում այդ մասին իմացել են միայն 19-րդ դարում։
Այսօր սպանախը հանդիպում է աշխարհի գրեթե բոլոր խոհանոցների բաղադրատոմսերում և հատկապես տարածված է առողջ ապրելակերպի կողմնակիցների շրջանում։ Ի դեպ, աշխարհում սպանախի 98%-ն աճեցվում է Չինաստանում։
Սպանախ՝ օգտակար հատկություններ և վնաս
Սպանախը պետք է ներառվի սննդակարգում, առաջին հերթին հղիների և երեխաների համար. այն պարունակում է հսկայական քանակությամբ սննդանյութեր՝ կալցիում, մագնեզիում, նատրիում, կալիում, ֆոսֆոր, երկաթ, ցինկ, պղինձ, մանգան, սելեն, վիտամիններ A, B: , C, E, H, K, PP, քոլին:
Բույսը տոնիկ ազդեցություն ունի, օրգանիզմի վրա ունի միզամուղ և լուծողական ազդեցություն։
Սպանախը հիանալի հակաբորբոքային միջոց է, ինչպես նաև բույս, որը կօգնի ձեզ հաղթահարել սթրեսը և հեշտությամբ վերականգնվել:
Այնուամենայնիվ, սպանախի հետ պետք է զգույշ լինել. թարմ բույսը պետք է անմիջապես ավելացնել կերակրատեսակներին, այն երկար ժամանակ չես պահի, քանի որ դրա մեջ կուտակվում են առողջության համար վնասակար ազոտային աղեր։
Օգտագործելուց առաջ ջերմային բուժում անցկացնելիս համոզվեք, որ առաջին ջուրը ցամաքեցնել՝ այս կերպ դուք կազատվեք նիտրատներից:
Պետք է տեղյակ լինել, որ սպանախը պարունակում է վնասակար oxalic թթու, որը հնարավոր է չեզոքացնել։ Դրա համար բույսը եփելիս ջրի մեջ մի քիչ կաթ ավելացրեք։
Սպանախը խորհուրդ չի տրվում օգտագործել երիկամների և միզուղիների հիվանդություններ ունեցողներին, քանի որ այն պարունակում է մեծ քանակությամբ օքսալաթթու։ Արգելվում է նաև հոդատապի, ռևմատիզմի, տասներկումատնյա աղիքի հիվանդությունների դեպքում։
Սպանախ՝ օգտակար հատկություններ և վնաս
Սպանախը պետք է ներառվի սննդակարգում, առաջին հերթին հղիների և երեխաների համար. այն պարունակում է հսկայական քանակությամբ սննդանյութեր՝ կալցիում, մագնեզիում, նատրիում, կալիում, ֆոսֆոր, երկաթ, ցինկ, պղինձ, մանգան, սելեն, վիտամիններ A, B: , C, E, H, K, PP, քոլին:
Բույսը տոնիկ ազդեցություն ունի, օրգանիզմի վրա ունի միզամուղ և լուծողական ազդեցություն։
Սպանախը հիանալի հակաբորբոքային միջոց է, ինչպես նաև բույս, որը կօգնի ձեզ հաղթահարել սթրեսը և հեշտությամբ վերականգնվել:
Այնուամենայնիվ, սպանախի հետ պետք է զգույշ լինել. թարմ բույսը պետք է անմիջապես ավելացնել կերակրատեսակներին, այն երկար ժամանակ չես պահի, քանի որ դրա մեջ կուտակվում են առողջության համար վնասակար ազոտային աղեր։
Օգտագործելուց առաջ ջերմային բուժում անցկացնելիս համոզվեք, որ առաջին ջուրը ցամաքեցնել՝ այս կերպ դուք կազատվեք նիտրատներից:
Պետք է տեղյակ լինել, որ սպանախը պարունակում է վնասակար oxalic թթու, որը հնարավոր է չեզոքացնել։ Դրա համար բույսը եփելիս ջրի մեջ մի քիչ կաթ ավելացրեք։
Սպանախը խորհուրդ չի տրվում օգտագործել երիկամների և միզուղիների հիվանդություններ ունեցողներին, քանի որ այն պարունակում է մեծ քանակությամբ օքսալաթթու։ Արգելվում է նաև հոդատապի, ռևմատիզմի, տասներկումատնյա աղիքի հիվանդությունների դեպքում։