Շաքարային դիաբետով հիվանդները պետք է հեռու մնան այս 5 մթերքներից

Շաքարային դիաբետը մի շարք տարբեր հիվանդությունների հավաքական անունն է, որի ժամանակ օրգանիզմը չի կարողանում ապահովել արյան գլյուկոզի կայուն նորմալ մակարդակ։
Գլյուկոզը շաքարի տեսակներից մեկն է, այստեղից էլ գալիս է այս հիվանդությունների շաքարային դիաբետ կամ շաքարախտ անվանումը, թեև ներկայում ավելի հաճախ օգտագործում են դիաբետ անվանումը:

Դիաբետի ժամանակ արյան գլյուկոզը պատշաճ ձևով չի յուրացվում բջիջների կողմից, ուստի մնում ու կուտակվում է արյան մեջ՝ հանգեցնելով արյան շաքարի մակարդակի բարձրացման, որը կոչվում է հիպերգլիկեմիա։
Շաքարային դիաբետով հիվանդները պետք է հեռու մնան այս 5 մթերքներից
Գազավորված ըմպելիքներ

Չնայած դիետիկ գազավորված ըմպելիքների և քաշի ավելացման ու այլ առողջական խնդիրների միջև կապը քիչ ապացույցներ կան, այդ ըմպելիքների կանոնավոր օգտագործումը վտանգավոր է շաքարախտով տառապողների համար: Կոկա-Կոլայի մեկ տուփը պարունակում է 39 գրամ շաքար: Ամերիկյան սրտի ասոցիացիան խորհուրդ է տալիս, որ մեծահասակները օրական օգտագործեն ոչ ավելի, քան 36 գրամ շաքար:
Խանութներում վաճառվող մրգային հյութեր
Մրգային հյութերը առողջարար են, քանի դեռ դրանք չեն պարունակում ավելացված շաքար։ Շաքարային դիաբետով տառապող մարդկանց համար՝ կամ մեզ բոլորիս համար, մեծ տարբերություն չկա շաքարը գազավորված ըմպելիքի կամ խանութից գնված մրգային հյութերի տեսքով օգտագործելու միջև։ Երկուսն էլ առողջարար չեն։ Չնայած թարմ մրգերից պատրաստված հյութերը օգտակար են ձեր առողջության համար, չպետք է չափազանցնեք դրանք, եթե շաքարային դիաբետ ունեք։
Քաղցր նրբաբլիթներ
Շաքարային դիաբետով տառապող շատ մարդիկ շաքարը համարում են արյան մեջ շաքարի մակարդակը բարձրացնող թիվ 1 սնունդը, բայց իրականում դրա պատճառը ածխաջրերն են։ Զտված հացահատիկներից պատրաստված նրբաբլիթները ածխաջրերի ամենամեծ աղբյուրներից են, որոնք արյան մեջ շաքարի մակարդակը բարձրացնում են։
կարտոֆիլի ֆրի
Օսլա պարունակող բանջարեղենները, ինչպիսիք են կարտոֆիլը և եգիպտացորենը, ածխաջրերի հիմնական աղբյուրներից են, ուստի շաքարախտով տառապող մարդիկ պետք է սահմանափակեն կամ խուսափեն դրանցից: Եթե դուք նաև տապակում եք կարտոֆիլ, ռիսկը կրկնապատկվում է:

Խանութներում վաճառվող քաղցրավենիք
Տորթերը, թխվածքաբլիթները, քաղցրավենիքը, այս բոլոր տեսակի քաղցրավենիքները հարուստ են շաքարով և վերամշակված հացահատիկներով: Ավելի վատն այն է, որ եթե դրանք գնում եք խանութներում, դրանցից շատերը պարունակում են տրանս ճարպեր, այդպիսով մեծացնելով ձեր առողջության ռիսկերը:

Շաքարային դիաբետով մարդիկ ավելի բարձր ռիսկի են ենթարկվում սրտի հիվանդությունների, իսկ հագեցած ճարպերը բարձրացնում են ձեր ընդհանուր խոլեստերինի մակարդակը:
