Քաղցկեղը բուժելու լավագույն բնական միջոցը սա է
ԱՀԿ-ի (Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության) տվյալներով՝ քաղցկեղից մահացությունների 30%-ը պայմանավորված է սննդակարգի փոփոխության հետ:
Հատկապես բարձր ռիսկ.
BMI (մարմնի զանգվածի ինդեքս) բարձր մակարդակ
Ավելորդ քաշ և գիրություն
Մրգերի և բանջարեղենի սպառման կրճատում
Ֆիզիկական ակտիվության բացակայություն
Ալկոհոլի հաճախակի օգտագործում
Ծխելը
Ռիսկը կարող է կրճատվել՝ ընդունելով առողջ ապրելակերպի սովորություններ՝ քաղցկեղը կանխելու համար:
Հավասարակշռված սննդակարգ
Սննդային տեսանկյունից խորհուրդ է տրվում սնվել առողջ և հավասարակշռված սննդակարգով՝ ներառյալ մրգեր և բանջարեղեն ամեն օր, ինչպես նաև հարուստ բջջանյութով։ Խորհուրդ է տրվում նվազագույնի հասցնել հագեցած ճարպերի, ռաֆինացված շաքարների և ալկոհոլային խմիչքների ընդունումը:
Ըստ կենսաբանության դոկտոր Կարմեն Մորենոյի, ով Իսպանիայում Քաղցկեղի ազգային ինստիտուտի գիտաշխատող է և Մադրիդի Կոմպլուտենսե համալսարանի կենսաբանության ֆակուլտետի պրոֆեսոր. «Գոյություն ունեն էական հակաքաղցկեղային սննդանյութերի չորս խումբ՝ մանրաթել, վիտամիններ C, E, D, A; հանքանյութեր, ինչպիսիք են կալցիումը, ծծմբի ածանցյալները, սելենը, ցինկը, մագնեզիումը: Ինչպես նաև ուռուցքային խանգարող այլ միացություններ, ինչպիսիք են օմեգա-3 ճարպաթթուները, ֆիտոէստրոգենները, բետա-կարոտինները, ֆենոլները կամ ալկալոիդները»:
Թվում է, թե դժվար է կարողանալ ներառել այս բոլոր սննդանյութերը, որոնք թվարկում է բժիշկ Մորենոն: Բայց մենք կարող ենք դրանք գտնել առօրյա սննդի մեջ, որոնք տնտեսապես մատչելի են:
Կոկոսի հյութ
100 գրամ ելակ կամ ցանկացած այլ հատապտուղ
բանան
թարմ սպանախ
մի բաժակ ջուր
½ վարունգ կամ խնձոր
մեկ թեյի գդալ չիայի սերմեր
մեկ ճաշի գդալ կոկոսի փաթիլներ
Կանաչ սմուզի
1/2 ավոկադո կամ խնձոր
Թարմ սպանախ
2 կանաչ կաղամբի տերև
Մեկ ճաշի գդալ կիտրոնի հյութ
Մի բաժակ ջուր
Մի պտղունց Հիմալայան աղ
Մրգային սմուզի
Բանան
Նարինջ
Մեկ ճաշի գդալ կտավատի սերմեր
Յոգուրտ՝ ըստ ճաշակի
1 թեյի գդալ մեղր
Ձմերուկ և անանուխ
Ձմերուկ
Սպանախ
Մի պտղունց վանիլ
Թարմ անանուխ՝ ըստ ճաշակի
Մրգային սմուզի 2
1/2 գրեյպֆրուտ (մաքրված)
1/2 նարինջ (մաքրված)
Մաղադանոս
Թարմ կոճապղպեղի արմատ (ըստ ցանկության)
200 մլ ջուր
Սմուզի ընկույզով
Սպանախ
2 բանան
ճաշի գդալ չիայի սերմեր
200 մլ բուսական կաթ
մի բուռ ընդեղեն, օրինակ՝ նուշ, ընկույզ և այլն:
1 թեյի գդալ մեղր կամ դարչին ըստ ճաշակի
Բարի ախորժակ և քաջառողջություն ձեզ:
Ցանկացած առողջական խնդրի դեպքում, ինքնաբուժությամբ մի զբաղվեք, հարցրեք բժշկի կարծիքը։ Կայքում տեղ գտած նյութը կրում է տեղեկատվական բնույթ։