Եթե ունեք այս խնդիրները, ապա ձեզ հակացուցված է կարտոֆիլ ուտել

Դիտումներ 526

Եթե ունեք այս խնդիրները, ապա ձեզ հակացուցված է կարտոֆիլ ուտել

Երիկամների հիվանդությունը կարտոֆիլից հրաժարվելու պատճառ է, ինչպես առողջական որոշ այլ խնդիրներ, հարցազրույցներից մեկում բացատրել է թերապևտ Ալինա Կոբոզևան։

Կոբոզևան պարզաբանել է, որ կարտոֆիլը չի ​​կարելի համարել վնասակար մթերք, դրա օգտագործման հետ կապված են մի շարք առողջական ազդեցություններ։

 

 

Բայց կարտոֆիլն ունի մի յուրահատկություն՝ երբ եփվում է, այն դառնում է բարձր գլիկեմիկ ինդեքսով մթերք։ Այլ կերպ ասած, այս ձևով այն չափազանց արագ ներծծվում է և բարձրացնում արյան շաքարի մակարդակը։ Սա բանջարեղենը պոտենցիալ վնասակար է դարձնում դիաբետիկների համար:

 



«Եփած կարտոֆիլի օգտագործումը պետք է սահմանափակվի ճարպակալմամբ կամ շաքարախտով հիվանդ մարդկանց համար», - ասել է Կոբոզևան:

Բացի այդ, բժիշկը հավելեց, որ կարտոֆիլը խորհուրդ չի տրվում երիկամների խրոնիկական խանգարումներով տառապող մարդկանց։

 

 

Առողջ մարդիկ պետք է ուշադիր հետևեն բանջարեղենի որակին. օրինակ՝ սխալ պահված կարտոֆիլը դառնում է վտանգավոր նյութերի աղբյուր։ «Այն կարող է պարունակել գլիկոալկալոիդներ և սոլանին՝ թունավոր միացություններ, որոնք թունավոր են, երբ դրանք մեծ քանակությամբ են օգտագործվում»,- զգուշացրել է բժիշկը։

 



Կոբոզեւան խորհուրդ է տվել կարտոֆիլի փոխարեն ավելի հաճախ ուտել ընկույզ, դդում, բրոկկոլի, ծաղկակաղամբ, դդմիկ։

 

 

Ինչ վերաբերում է եփած կարտոֆիլին, ապա այն շատ ավելի օգտակար է սառեցված վիճակում՝ սառնարանում գտնվելուց հետո դրա մեջ առաջանում է դիմացկուն օսլա, որը լավացնում է աղիների միկրոֆլորայի վիճակը։



Ամենաընթերցվածը