Արդյո՞ք ձուն օգտակար է, թե ոչ․ Վերջապես գիտենք այս հարցի պատասխանը
Նոր ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ շաբաթական երեքից յոթ ձու ուտելը կապված է արյան ճնշման իջեցման հետ:
Արյան բարձր ճնշումը (հիպերտոնիան) կարող է հանգեցնել բժշկական իրավիճակների, ինչպիսիք են ինսուլտը և սրտի կաթվածը: Միևնույն ժամանակ, ինչպես շատ այլ պայմաններ, հիպերտոնիան կախված է մարդկանց ամենօրյա սննդակարգի առանձնահատկություններից:
Օրինակ՝ հայտնի է, որ աղով հարուստ մթերքների օգտագործումը կարող է կտրուկ բարձրացնել արյան ճնշումը։ Բայց կան նաև մթերքներ, որոնց օգտագործումը հիպոթենզիվ էֆեկտ է տալիս։
Դրանցից մեկը հավի ձուն է։ Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ ձու ուտելը կապված է սիստոլիկ և դիաստոլիկ արյան ճնշման նվազման հետ։
Իր հերթին հրապարակվել են նոր հետազոտության տվյալներ, որոնք վկայում են կանոնավոր օգտագործմամբ ձվի հիպոթենզիվ ազդեցության մասին:
Հետազոտողները ուսումնասիրել են 668 մեծահասակ իսպանացիների շաբաթական ձվի ընդունումը՝ կապված նրանց արյան ճնշման հետ: Պարզվել է, որ այն մարդկանց մոտ, ովքեր օրական մեկ ձու են կերել, գրանցվել է արյան ճնշման ամենազգալի նվազում։
Ընդհանուր առմամբ, ըստ գիտնականների, հիպոթենզիվ ազդեցությունը կապված է ձվի մեծ սպառման հետ, այսինքն՝ շաբաթական երեքից յոթ ձու:
Հավասարակշռված և բարձրորակ սննդակարգի դեպքում օրական մեկ ձու ուտելը լիովին անվտանգ է, քանի որ այն բացասաբար չի ազդում արյան ճնշման և արյան շաքարի վերահսկման վրա, նույնիսկ այն մարդկանց մոտ, ովքեր ավելորդ քաշ ունեն կամ գիրություն ունեն։